Pensii 2022. În ce situaţii se suspendă plata pensiei. Toţi pensionarii trebuie să ştie asta!

Casa Naţională de Pensii informează că există câteva situaţii în care plata pensiei se poate suspenda, iar mii de români pot rămâne fără bani.

15 aug. 2022, 11:26
Pensii 2022. În ce situaţii se suspendă plata pensiei. Toţi pensionarii trebuie să ştie asta!

Pensii 2022. În rândurile de mai jos vă prezentăm situaţiile în care se poate suspenda plata pensiei, iar românii pot rămâne fără venituri.

Pensii 2022. Când se suspendă plata pensiei

Citeşte şi EXCLUSIV Pensii 2022. Ministrul Muncii vine cu noi detalii despre viitoarea lege a pensiilor. Ce se întâmplă cu creşterea vârstei de pensionare

Conform Casei Naţionale de Pensii, se suspendă plata pensiei în momentul în care un pensionar şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care România a încheiat convenție de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă potrivit prevederilor acesteia pensia se plătește de către celălalt stat.

De asemenea, pot rămâne fără pensie şi cei care beneficiază de pensie anticipată şi realizează venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie, cu excepția consilierilor locali sau județeni.

Pensionarii care primesc pensie de invaliditate însă nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie sau la convocarea Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă pot rămâne, de asemenea, fără pensie.

În aceeaşi situaţie sunt şi copii care primesc pensie de urmaş, soțul supraviețuitor, beneficiar al pensiei de urmaș, încadrat în gradul I sau II de invaliditate.

De asemenea, rămân fără indemnizaţii și beneficiarii de pensii de invaliditate în cazul în care nu mai urmează programele recuperatorii, întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale.

Românii care sunt încadrați în gradul III de invaliditate, în cazul în care realizează venituri în baza unui contract de muncă, raport de serviciu, contracte/convenții încheiate potrivit Codului civil sau desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, depășesc jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv, rămân fără pensie.

Copii care beneficiază de pensia de urmaș pot rămâne fără această indemnizație în cazul în care după ce au împlinit vârstă de 16 ani nu fac dovadă continuării studiilor.

Dacă soțul supraviețuitor realizează venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie și dacă acestea sunt mai mari de 35% din câștigul salarial mediu brut nu mai pot beneficia de pensia de urmaș.

Și în cazul în care soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, s-a recăsătorit, nu mai beneficiază de această indemnizație.

Dacă soțul supraviețuitor optează pentru o altă pensie, potrivit legii, din același sistem, sau dintr-un alt sistem de asigurări sociale, neintegrat sistemului public de pensii nu mai poate beneficia de pensia de urmaș.

Ramân fără pensii și pensionarii care nu mai îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, referitoare la cumulul pensiei cu salariul, potrivit dcbusiness.ro. 

În situația copilului, beneficiar al unei pensii de urmaș, care își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârstă de 26 de ani, dacă nu face dovadă continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs.

Pentru însoțitorul pensionarului de invaliditate încadrat în gradul I de invaliditate plata indemnizației se suspendă pe perioada în care pensionarul este internat într-o instituție de asistență socială sau într-o unitate medicală specializată, în care se asigura supraveghere și îngrijire permanente, cu excepția situațiilor în care pensionarul este nevăzător.

Suspendarea plății pensiei și/sau a indemnizației pentru însoțitor se poate face și la cererea pensionarului, situație în care suspendarea plății se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Citeşte şi PENSII 2022. Scandal uriaş, banii din conturile a 8 milioane de români au dispărut. Verifică AICI ce se întâmplă cu banii tăi de la Pilonul II