Pensii 2022. Scandal uriaş cu talonul MOV, pensia nu mai intră direct pe card. Fostul ministru al Muncii aruncă bomba

Violeta Alexandru a scris pe pagina sa de socializare că mai mulți pensionari nu au primit nici acum „talonul mov în format electronic” în contul online deschis în portalul CNPP.
Filip Stan
10 iul. 2022, 20:35
Pensii 2022. Scandal uriaş cu talonul MOV, pensia nu mai intră direct pe card. Fostul ministru al Muncii aruncă bomba

Pensii 2022. Casa Națională de Pensii Publice anunţă că a primit 8746 de cereri pentru emiterea talonului mov de la pensionarii care primesc pensia pe card, însă multe dintre cereri rămân nesoluționate. Apelul a fost făcut de Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, care a și inițiat legea care le permite românilor să acceseze talonul de pensie în format electronic și să îl utilizeze, la nevoie.

Violeta Alexandru a scris pe pagina sa de socializare că mai mulți pensionari nu au primit nici acum „talonul mov în format electronic” în contul online deschis în portalul CNPP.

Decizie importantă pentru românii cu pensii mai mici de 2000 de lei. Se aplică de astăzi
„Aș putea să mă opresc când se votează o lege lucrată de mine dar adevărul este că mă interesează ca ea să își producă efectele în practică. Dacă nu văd rezultate la nivelul oamenilor, nu sunt eu mulțumită. Câte legi nu s-au votat și nu s-au aplicat (deloc/fără norme de aplicare sau parțial). Așadar nu renunț, nu tratez cu superficialitate când am un obiectiv.

Am avut mai multe semnale de la dumneavoastră că tot nu ați primit talonul mov în format electronic (în contul online deschis în portalul CNPP). Legea la care am lucrat a trecut pe la începutul anului. Este vorba despre pensionarii care primesc pensia pe card (sper că sunt din ce în ce mai mulți, le simplifică viața) și care nu mai au de ce să mai aștepte poștașul pentru talon. Legea pe care am gândit-o și care a fost votată le permite să îl acceseze în format electronic și să îl utilizeze, la nevoie.

După verificări punctuale, îmi răspunde, într-un final, Casa Națională de Pensii Publice că a primit 8746 de cereri spre sfârștul lunii iunie. Peste 150 nu sunt rezolvate. În București sunt cele mai multe, cel mai slab stă Sectorul 4. Nu înțeleg de ce aceste cereri nu se soluționează imediat, ce este de analizat/prelucrat la ele. Este o cerere extrem de simplă, nu e niciun calcul de făcut. De ce să dureze zile întregi?”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru a scris pensionarii trebuie să se obișnuiască, în contextul în care lucrurile „se mișcă greu”.

„Greu se mișcă lucrurile și la Mehedinți. În rest, văd că lucrurile au mers. Înclin să cred că dacă nu insistam, dura cu anii ca să vină contractele acelea mari cu bani de la PNRR și, ceea ce acum s-a făcut cu resurse puține, să se facă cu milioane de euro. Oricum, acel prim pas pentru creare cont la Casa de pensii, prin completarea unui formular online și depunerea lui la ghișeu este ridicol. Se poate rezolva și trata oamenii în mod civilizat dar văd că nimeni de la Casă sau de la Minister nu este interesat. Nu este adevărat că trebuie milioane de euro pentru așa ceva. ANAF are un sistem simplu și eficient pentru validare online, se poate adapta.

O să mai verific stadiul peste un timp. Mulțumesc și pentru mesaje. Mișcăm lucrurile împreună. Eu chiar consider că orice rezultat obținut și care are impact bun asupra oamenilor, l-am obținut împreună cu dvs.

Pensii 2022. Schimbare majoră pentru pensionari. Ce se întâmplă cu talonul mov și românii care primesc pensia pe card!
Mi se pare important pentru oameni să știe ce mai spune Casa pe acest subiect: dacă data aprobării cererii este între 1-10 ale lunii, talonul în format electronic se va trimite în luna următoare. Dacă data aprobării cererii depășește data de 10 a lunii, talonul va fi transmis peste 2 luni. Deci ar trebui urmărită comunicarea din primele zile ale lunii, să se ajungă la data de 10. Explicația aici este ca s-au tipărit deja taloanele până la această dată și de aceea, vi le vor trimite în formatul tipărit. În luna în care se acordă și cupoanele de călătorie, talonul va fi trimis ȘI în format fizic.

Trebuie să ne obișnuim în România să evaluăm periodic impactul legilor, al politicilor publice. Nu avem această cultură în administrația din România. Se fac lucruri, merg la început și cum se mută atenția în altă parte, nu mai merg. Unele ar trebui modificate dar parcă nu mai interesează pe mai nimeni să se facă treabă. Și câte ar fi de făcut, cu seriozitate”, a completat fostul ministru.

Pensii 2022. Talonul mov de pensie: cum se poate obține online

Vești bune pentru pensionarii care doresc să obțină talonul mov de pensie în format electronic. Aplicația care permite acest lucru a fost lansată în zilele trecute, iar în acest context, CNPP a publicat o serie de pași care trebuie urmați.

Pensionarii români care vor să primească talonul mov de pensie în format electronic, trebuie să parcurgă anumiți pași înainte, pentru a putea folosi o aplicație care este deja disponibilă de câteva zile. Astfel, pentru început, este important să aibă cont online deschis în portalul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Iată toti pașii care trebuie făcuți. Este necesară utilizarea unei cereri tip care se completează și se semnează olograf/electronic, după care se încarcă accesând secțiunea „Depunere cereri și documente” din meniul „Comunicare cu publicul”, regăsit în cadrul portalului. Cererea poate fi adăugată în portal numai prin contul personal, iar pașii care trebuie urmați sunt aceștia:

1. accesează contul online din fereastra de autentificare de pe pagina principală a CNPP, introducând e-mail-ul și parola

2. accesează secțiunea „Completare formulare” -> „Depuneri cereri si documente” -> „Pensii” -> „Document de informare”

3. selectează „Transmiterea documentului de informare online” și completează câmpurile obligatorii din fereastra „Depunere documente”

4. documentul „Cerere pentru transmiterea documentului de informare online” se încarcă la acest pas. Documentul poate fi descărcat apăsâng click pe Descarcă aici din fereastra Fișiere de încărcat. După descărcare, cererea tip se completează, se semnează olograf/electronic, după caz și se încarcă prin apăsând pe butonul Alege fișier

5. la ultimul pas trebuie completat codul CAPTCHA din chenarul verde, apoi click pe butonul Salvează și trimite.

Important de menționat este că anumite informații legate de datele de identificare sunt preluate în mod automat, dar pot fi modificate și de solicitant. Totodată, numerele dosarului de pensie și de alte drepturi/indemnizații sunt preluate în mod automat din sistem. Solicitanții vor vedea un mesaje de genul „Cererea a fost transmisă cu succes către CNPP”, ceea ce înseamnă că cererea a ajuns, în vederea prelucrării, la casa teritorială de pensii care a fost selectată de fiecare persoană în parte. La final, după toți pașii enumerați mai sus, solicitantul va primi un e-mail de informare cu numărul de înregistrare alocat din portalul CNPP, de la adresa [email protected]. Ulterior, va sosi un alt e-mail de înregistrare a cererii în cadrul sistemului CNPP, care va conține și numărul alocat de Registratura casei teritoriale de pensii unde a fost depusă cererea. Detaliile legate de cererea depusă pot fi văzute în secțiunea Cererile mele, iar în urma aprobării cererii, aceștia vor primi un e-mail final de confirmare.

De partea cealaltă, persoanele care doresc să obțină talonul mov de pensie prin e-mail trebuie să acceseze link-ul primit prin e-mail la momentul deschiderii contului în portalul CNPP. Există două variante în acest sens:

1. prin intermediul site-ului CNPP, din contul utilizatorului: „Datele mele din sistemul public de pensii” – „Document informare plata pensie” (se poate accesa doar dacă solicitantul este logat în contul de portal sau a salvat anterior datele de logare în portalul CNPP)

2. din e-mail-ul solicitantului unde se va transmite o informare cu link-ul către documentul generat.

Dacă persoana nu este logată, se va afișa mesajul „Raportul solicitat nu există”, situație în care trebuie procedat astfel: se accesesază contul online din fereastra de autentificare de pe pagina principală a CNPP, prin introducerea e-mail-ului și a parolei, se accesează: „Datele mele din sistemul public de Pensii” – „Document informare plată pensie”. Legea nr. 270/2021 a stabilit că CNPP va oferi pensionarilor cuponul de pensie în format electronic, numai în cazul în care beneficiarii care primesc pensia în cont curent sau cont de card solicită acest lucru printr-o cerere. În cazul celor care nu doresc să primească prin mijloace electronice, talonul va continua să vină în format fizic. Pensionarii care nu optează pentru transmiterea prin mijloace electronice a talonului mov îl vor primi în continuare în format fizic.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Cele trei legume care te hidratează indiferent de anotimp. Sunt delicioase și pot fi combinate în numeroase moduri
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Alex Bodi, acuzații la adresa fostei iubite. Cei doi se află în Mykonos, dar în hoteluri diferite
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de vijelii în mare parte din țară! Zonele din România în care vor fi ploi torențiale și căderi de grindină
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Descoperirea făcută de oamenii legii, care ar putea rezolva definitiv cazul crimei din Brăila! A fost găsită în casa mamei suspectului
substantial.ro
Toni Greblă: Peste 1.800 de români și-au manifestat intenția de a vota prin corespondență pentru parlamentare
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!