PENSII 2022. Sute de mii de români vor primi ANUNŢUL în plic în acest an

Casele de pensii vor fi obligate să transmită angajatorului informaţii privind emiterea deciziilor de pensionare, conform unui proiect aprobat de Senat.

13 ian. 2022, 12:43
PENSII 2022. Sute de mii de români vor primi ANUNŢUL în plic în acest an

PENSII 2022.

Casele de pensii ar putea avea o nouă obligație referitor la informațiile privind vechimea angajaților. Astfel Casele teritoriale de pensii vor trebui să transmite angajatorilor informaţii cu privire la emiterea deciziilor de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţial sau de invaliditate.

PENSII 2022. Se schimbă totul, sunt vizaţi 5 milioane de pensionari
În situaţia actuală, decizia de pensionare este comunicată doar persoanei care formulează cererea de pensionare, fără a fi comunicat şi angajatorului faptul că a fost emisă precum şi data emiterii acesteia.

Proiectul de lege reglementează obligativitatea caselor teritoriale de pensii ca, în acelaşi termen în care trimit persoanei care a formulat cererea decizia de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţial sau de invaliditate, să notifice printr-o Informare şi angajatorul cu privire la emiterea acesteia.

Aceasta completare a textului de lege se impune a fi făcută deoarece contractele individuale de muncă încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, comunicarea decizici de pensie (..), ori, decizia de pensionare fiind comunicată doar angajatului, angajatorul poate lua cu întârziere sau deloc la cunoştinţă de emiterea acesteia, fiind astfel în culpă cu privire la neemiterea deciziei de constatare a încetării de drept a contractului individual de muncă, spun inițiatorii reglementării.

PENSII 2022. Se aplică RETROACTIV în acest an, vestea aşteptată de români
Conform dispoziţiilor art. 56 alin (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii republicat, cu modificările şi cornpletările ulterioare, constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia în scris, prin decizie a angajatorului, ori dacă angajatorul nu are cunoştinţă de emiterea deciziei de pensionare sau în cazul pensiei pentru limită de vârstă nu are cunoştinţă de indeplinirea stagiului minim de cotizare al salariatului, se afla in imposibilitatea de a respecta prevederile legale în ceea ce privește termenul de constatare a încetării de drept a contractului individual de munca.

Pensii 2022. Peste 300.000 de pensionari vor primi pensii mai mici cu 10%, în ianuarie! Care sunt cei vizați

Deocamdată propunerea a fost aprobată de Senat iar acum se află la Camera Deputaților , care este camera decizională.

PENSII 2022. CNAS: Plafonul veniturilor pensionarilor care beneficiază de compensare 90% pentru medicamente nu este influenţat de ajutorul financiar acordat în ianuarie

Potrivit CNAS, din 1 ianuarie, pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate şi gratuite aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, a căror valoare la nivelul preţului de referinţă/prescripţie este de până la 330 lei/lună. Finanţarea se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi, respectiv, de 40% prin transferuri de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătăţii. Această decizie face obiectul Hotărârii de Guvern nr.1289/2021, aprobată în 28 decembrie 2021, în scopul creşterii accesului la medicamentele acordate în ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici.

„Creşterea plafonului de la 1.299 lei la 1.429 lei/lună inclusiv ţine cont de majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2022, precum şi de prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, adaugă sursa citată.

Soţul supravieţuitor să primească un ajutor de 25 % din pensia celui decedat

Dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani, soţul supravieţuitor care nu optează la pensie de urmaş, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat

Conform proiectului de act normativ, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare.