Pensii 2022. Veste bună pentru milioane de pensionari, date oficiale. Situaţia se schimbă radical de la 1 iulie

Pensia medie lunară a crescut cu 9,9% în trimestrul I din 2022 față de trimestrul anterior, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS).

15 iun. 2022, 14:24
Pensii 2022. Veste bună pentru milioane de pensionari, date oficiale. Situaţia se schimbă radical de la 1 iulie

Pensii 2022: Potrivit INS, în trimestrul I din 2022, numărul mediu de pensionari a fost de 5,024 milioane de persoane, în scădere cu 34.000 de persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,617 milioane de persoane, în scădere cu 26.000 de persoane faṭă de trimestrul precedent.

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1846 lei, în creṣtere cu 9,9% faṭă de trimestrul precedent.

Pensii 2022. Este colaps la sistemele de pensii, creşte vârsta de pensionare
Pensii 2022: Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1772 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 54,4% (comparativ cu 50,9% în trimestrul precedent).

  • Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 9,9% ṣi respectiv cu 10,2%
  • Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari.
  • Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,9% în totalul celor de asigurări sociale.
  • Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale.
  • Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,3%.
  • Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţi lor a fost de 8 la 10.

Conform INS, acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 14 la 10 în judeṭele Giurgiu ṣi Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 943 de lei (1407 lei în judeţul Botoṣani, 1419 lei în judeṭul Giurgiu, 1426 lei în judeṭul Vrancea faţă de 2350 lei în judeṭul Hunedoara, 2245 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2084 lei în judeṭul Braṣov), au transmis reprezentanții INS într-un comunicat.

Pensii 2022. Data până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime pentru pensie
Pensii 2022: Informaţii suplimentare:

* Pensia reală exprimă contravaloarea mărfurilor şi serviciilor care pot fi cumpărate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominală netă într-o anumită perioadă de timp, comparativ cu altă perioadă, având în vedere evoluţia preţurilor de consum şi a tarifelor serviciilor. Indicatorul se determină luând în calcul sumele corespunzătoare pentru pensiile plătite pensionarilor de asigurări sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI, SRI.

** Pensia medie lunară reprezintă dreptul bănesc stabilit prin decizia de pensie; se calculează prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenţi în plată în trimestrul de referinţă la numărul mediu lunar al acestora înmulţit cu 3 (luni).

Pensii 2022: Ministrul Muncii a anunţat că 3,2 milioane de pensionari vor primi ajutorul de 700 de lei în luna iulie. Acesta va fi acordat persoanelor cu pensii până la 2.000 de lei

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, joi, că 3,2 milioane de pensionari vor primi ajutorul de 700 de lei în luna iulie, iar acesta va fi acordat persoanelor cu pensii până la 2.000 de lei, după ce iniţial plafonul fusese stabilit la o pensie de 1.600 de lei.

Marius Budăi a fost întrebat, joi, cum a fost stabilit plafonul la pensii de 2.000 de lei pentru cei care vor primi sprijinul de 700 de lei în luna iulie deoarece la începutul anului acesta era de 1.500 de lei.

“La începutul anului am avut un plafon de 1.600 pentru primul pachet social care a reprezentat atunci pensia medie în România. Am venit ulterior cu o analiză pe care am creat-o şi din cauza evoluţiei preţurilor şi din cauza a ceea ce s-a întâmplat, accentuându-se pe unele locuri criza preţurilor din cauza războiului din Ucraina, să implementăm al doilea pachet social cu acele carduri şi acele vouchere electronice pentru a sprijini populaţia până la sfârşit de an şi am considerat atunci o categorie vulnerabilă pensia care se încadrează în jurul pensiei medii. Acum considerăm că evoluţia preţurilor fiind cea pe care o ştim cu toţii trebuie să depăşim un pic pensia medie. Şi dintr-o analiză a noastră 3,2 milioane de pensionari, 3,2 milioane de seniori ai României vor beneficia de această nouă măsură”, a afirmat Budăi

El a precizat că acest ajutor va fi primit odată cu pensia, iar livrarea sa va începe din data de 1 iulie.