Pensii 2022, veste bună pentru milioane de români. Cine sunt bugetarii care rămân cu bani mulţi pe card

Marcel Ciolacu, peședintele PSD, a declarat luni că ”din punctul meu de vedere pensiile militarilor și ale angajaților Ministerului de Interne sunt pensii ocupaționale, nu pensii speciale".

18 iul. 2022, 11:48
Pensii 2022, veste bună pentru milioane de români. Cine sunt bugetarii care rămân cu bani mulţi pe card

Pensii 2022. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, despre modificările la Codul Fiscal adoptate vineri de Executiv că în primul rând, nu s-au mărit taxe, ci s-au scos nişte excepţii, lucru prevăzut în PNRR şi recomandat şi de auditorii străini. El a mai spus că în acest moment, statul român trebuie să îşi facă treaba în privinţa digitalizării şi a colectării de taxe, iar ce va fi aplicat de la 1 ianuarie din modificări, vor vedea la 1 ianuarie.

Premierul Nicolae Ciucă este unul dintre beneficiarii de pensie militară, care i-a adus în 2020 venituri de 215.880 lei, cu mult peste salariile de ministru, care au totalizat în același an 168.613 lei, potrivit celei mai recente declarații de avere.
Cu toate acestea, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au returnat la Ministerul Muncii propunerea prin care pensiile militare sunt incluse în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate. Cele două ministere se opun acestei mișcări, deși presa a relatat constant în ultimul deceniu despre militarii și polițiștii care au ajuns să câștige pensii mult mai mari decât veniturile din timpul activității.

Marcel Ciolacu readuce pe tapet scandalul pensiior speciale: „Vom veni cu o impozitare foarte mare”

Cu toate că Ciolacu a admis că ”e aproape inexplicabil cum să ai o pensie mai mare decât venitul din activitate”, el a exclus posibilitatea ca pensiile militarilor și polițiștilor să fie catalogate ca pensii speciale și, prin urmare, să fie supra-impozitate.

 

Pensii 2022 Marcel Ciolacu, despre modificările la Codul Fiscal: În primul rând, nu s-au mărit taxe, s-au scos nişte excepţii

În acest moment, statul român trebuie să îşi facă treaba. În primul rând, nu s-au mărit taxe, s-au scos nişte excepţii din Codul Fiscal, lucru prevăzut iarăşi în PNRR şi am văzut şi ceilalţi auditori financiari externi au venit cu aceeaşi soluţie, în primul rând România să înceapă digitalizarea şi să înceapă să scoată din excepţiile respective”, a spus liderul PSD.

El a precizat că ”în momentul acesta, este rândul statului român să aibă o colectare mai bună şi să înceapă digitalizarea”.

Ce va fi aplicat de la 1 ianuarie din modificări, vom vedea la 1 ianuarie”, a mai spus el. Despre plafonul la microîntreprinderi, Ciolacu a spus că acolo ”erau două anomalii”.

PSD a pus la punct strategia pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale 2024. Ciolacu: Aș accepta și oameni din afara partidului
”În primul rând, era 1,98% aveau microîntreprinderi între 50.000 şi 1 milion, deci este prins jalon în PNRR de a scade acest plafon”, a afirmat Ciolacu, precizând că ”s-a mai dorit scăderea acestui plafon la 100.000 şi s-a găsit acest compromis la 500.000, pentru că nu afectează multă lume”.

El a menţionbat că mai era o anomalie, că 268.000 de microîntreprinderi nu aveau niciun angajat şi atunci s-a limitat şi numărul de microîntreprinderi, nu poţi să ai o mie de microîntreprinderi, să faci un lanţ, pentru a plăti 1% la stat şi s-a pus şi obligativitatea de a avea minimum un angajat, ţinând cont că ai o microîntreprindere, ceea ce, nu mi se pare că s-a mărit”, a maI spus el, afirmând că este ”o coerenţă”.