Pensii 2022, veste proastă pentru bunicii noştri. Detaliul care dă peste cap majorările anunţate anul viitor

Pensiile vor crește de la începutul anului viitor, dă asigurări ministrul Muncii. Potrivit oficialului, o majorare a pensiilor va avea loc de la 1 ianuarie 2023 și va fi calculată în funcție de rata inflației.

30 aug. 2022, 11:38
Pensii 2022, veste proastă pentru bunicii noştri. Detaliul care dă peste cap majorările anunţate anul viitor

PENSII 2022. Ministrul Muncii a vorbit despre majorarea pensiilor, dar momentan se fac doar scenarii în legătură cu procentul care se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Vouchere sociale 2022. Banii întârzie pentru aproape 100.000 de români, când se alimentează cardurile cu 250 de lei

„Chestiunea este un pic mai complicată din punct de vedere tehnic, dar noi vom face mai mult decât spune legea. Şi aici, când se va lua decizia în coaliţie –  e atributul liderilor coaliţiei să anunţe. Eu vă spun legal: dacă ar fi să dăm doar rata inflaţiei, acesta pentru anul 2022 o să o cunoaştem abia la sfârşitul primului trimestru din 2023. De aia în legea pensiilor se spune că se merge pe o rată a inflaţiei din anul 2021 care era mult mai mică decât ce este acum. Nu vreau să intru în cifre pentru că nu vom face acest lucru, nu vom merge pe o majorare mai mică, vom încerca şi facem multe simulări să vedem cum ne descurcăm şi cum ne aşezăm şi cu siguranţă va fi o majorare a pensiilor, aşa cum a spus Marcel Ciolacu, de la 1 ianuarie 2023”, a declarat recent ministrul Muncii, Marius Budăi.

Pensii 2022. Germania creşte vârsta de pensionare la 70 de ani. Şi România şi-a asumat majorarea vârstei de pensionare

Marius Budăi, anunţ despre majorarea pensiilor. Se întâmplă până la 31 decembrie
Întrebat unde e procentul de 40% în plus la pensiile românilor, social-democratul a răspuns: „Am spus…da, la pensia minimă s-a întâmplat acest lucru. Mai avem de lucrat la valoarea punctului de pensie. Amintesc că la 1 ianuarie am majorat punctul de pensie cu 10% și pensia minimă cu 25%. Am spus atunci când am format coaliția, când am acceptat să intrăm la guvernare într-un moment nu foarte ușor pentru România, că ne luăm 120 de zile să anunțăm un calendar de implementat”.

Pensii 2022: Marcel Ciolacu nu vrea desfiinţarea Pilonului II

”Nu a fost nicio astfel de discuţie vreodată nici în interiorul partidului, nici în interiorul grupului Partidului Social Democrat şi nu am auzit nici la altcineva”, a afirmat Marcel Ciolacu vineri, la Bistriţa, întrebat dacă există planuri privind modificarea legislaţiei în aşa fel încât să fie redusă contribuţia la Pilonul 2 de pensii. În ceea ce priveşte criticile aduse de reprezentanţii fondurilor private de pensii cu privire la taxarea dividendelor la fondurile de pensii, preşedintele PSD spune că nu a văzut ”vreo modificare la Codul Fiscal în acest sens”. ”Reglementatorul este ASF-ul. Ar trebui în acea zonă să se vină cu anumite variante. (…) Eu cred că Pilonul 2 nu trebuie desfiinţat, dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm şi în ceea ce priveşte asigurările private, să dezvoltăm tot lanţul. Este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022, trebuie dezvoltată toată legislaţia şi să-i dăm cu totul şi cu totul altă anvergură”, adaugă Ciolacu. Ministrul Muncii, Marius, Budăi, a afirmat, miercuri seară, că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii. Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei, atrage atenţia asupra intenţiei Coaliţiei PSD-PNL ”de a pune mâna pe banii românilor din Pilonul 2 de pensii”. Potrivit acestuia, un nou plan de naţionalizare a Pilonului 2 este în lucru în ministerul condus de Adrian Câciu, doar că, faţa de epoca Dragnea, planul este acum mult mai perfid şi este susţinut de PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis.

Scenariile PSD pentru pensii şi salariul minim

Salariul minim ar urma să crească de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. De asemenea, şi pensiile ar urma să se majoreze cu aproximativ 8-10%, punctul de pensie crescând de la 1.586 de lei la 1.700 de lei. O altă măsură care este deja în vigoare, însă doar în zona privată, este aceea de plus voluntar – de 200 de lei, care nu este impozabil pentru angajatorii care majorează salariul minim.

Social-democraţii doresc ca această măsură să fie extinsă pentru toate categoriile, indiferent că este vorba de bugetari sau de cei care lucrează în mediul privat. Asta înseamnă că salariul minim ar putea ajunge la 1.863 de lei net.