Pensii 2022. Veste proastă pentru românii care vor să iasă mai devreme la pensie, se schimbă legea

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a vorbit despre jaloanele din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) care vizează pensiile, precizând că se impune o regândire a acestora. 

14 sept. 2022, 08:32
Pensii 2022. Veste proastă pentru românii care vor să iasă mai devreme la pensie, se schimbă legea

Pensii 2022. ”Avem două jaloane pe ceea ce înseamnă pensiile și sistemul de pensii. Un prim jalon, care este la sfârșitul lunii decembrie, pentru pensiile speciale, și un al doilea, care este la sfârșitul trimestrul I care se referă la reforma pensiilor. Într-adevăr, potrivit deciziei pe care o avem, de aprobare a PNRR-ului, sunt elemente de reformă sensibile care privesc sistemul de pensii de la vârsta de pensionare până la eliminarea unor facilități privind pensia anticipată. Și, desigur, avem acolo și anumite componente care țin de modul de calcul al pensiilor. Prin urmare, acest jaloane sunt cu impact în societate destul de mare și sunt destul de sensibile din acest punct de vedere. Pe lângă faptul că în ceea ce privește legea pensiilor speciale și pensiile speciale, acestea nu le regăsim în sistemul nostru național de pensii, de serviciu sau pensii ocupaționale, care iarăși afectează un număr mare de beneficiari și acolo avem, de asemenea, ca și componentă raționalizarea pensiilor, calculul pensiilor și trecerea lor pe principiul contributivității. Deci sunt, într-adevăr, jaloane, un fel de cartof fierbinte al Planului Național de Redresare și Reziliență. În plus, avem în față și discuțiile informale cu Comisia privind modificarea PNRR-ului. Deci, perioada care urmează este, din acest punct de vedere, o perioadă foarte încărcată”, a declarat Marcel Boloș la Digi24.

Pensii 2022. Veşti bune pentru pensionari, pensia medie lunară a crescut faţă de trimestrul precedent

Pensii 2022. Întrebat dacă viitoarele discuții se vor referi și la pragul de 9,4 din PIB pentru plata pensiilor, Boloș a răspuns afirmativ. ”În plus față de acel prag, mai avem aceste elemente de reformă pe care vi le-am menționat și pe care va trebui, într un anume fel, să le găsim soluția. Sau există și varianta de negocieri cu Comisia pentru a arăta că avem circumstanțe obiective care ne duc spre a modifica jalonul și a-l pune într-o altă formă, care să se contextualizeze cu ceea ce avem acum în situația de criză.

”Dacă mandatul din partea Guvernului și a coaliției va fi în acest sens, adică de negociere în aceste discuții informale cu Comisia și de regândire a acestui jalon în funcție de situația pe care o avem acum de parcurs”, a precizat Boloș.

În același timp, el a subliniat că ”trebuie să fim foarte atenți la argumente, pentru că în Regulamentul Comisiei Europene sunt menționate aceste condiții obiective de modificare a baloanelor și țintelor, a tuturor jandarmilor și țintelor. Adică trebuie să arătăm că există cauze de natură obiective care fac imposibilă aplicarea Jalonului și în acest fel se negociază modificarea”, a explicat Boloş.

În privința criteriilor, a cauzelor care ar putea determina o renegociere, ministrul a amintit că, în ”momentul de față avem o criză, avem o inflație care este, iată, ajunge probabil în jur de 15 la sută și este limpede că este nevoie de o măsură de creștere a pensiilor, pentru că această situație există în toate țările membre ale Uniunii Europene și, în acest context, se poate spune că avem un argument la negociere”, a spus Boloș. Și da, a confirmat el, este vorba despre cei 9,4% din punct, dar ”rețineți că mai avem în plus și alte elemente de reformă pe care trebuie să le lămurim cu Comisia și care afectează beneficiarii din sistemul public de pensii”.

Pensii 2022. Veste proastă pentru pensionarii cu venituri mai mici de 3000 de lei. S-a anulat majorarea!

Pensii 2022. Întrebat dacă pensiile speciale dispar anul acesta, ministrul Fondurilor Europene a amintit că ”în perioada următoare discuția aceasta o să aibă loc în Coaliție și se va lua o decizie în acest sens. Pentru acest jalon este inevitabil. Noi trebuie să punem pe masă jalonul în forma în care îl avem. Și avem mandat din partea Coaliției și a Guvernului pentru acest tip de jalon”, a arătat Marcel Boloș.

Ar putea avea loc o amânare?, a întrebat moderatorul emisiunii de la Digi24, Cătălin Nunu. ”N-aș putea să spun chiar o amânare, dar sigur o regândire a jalonului cred că este necesară, fiindcă sunt anumite lucruri în jalon, care dacă se aplică, înseamnă pentru cei care intră în viitor în sistemul public de pensii o scădere semnificativă a veniturilor pe care le-ar obține de pe urma pensiilor”, a răspuns ministrul.