Pensii 2023. Comisia Europeană cere impozitarea pensiilor. Măsura s-ar putea aplica din iunie, termen limită pentru noua lege

România a trimis din nou un memoriu la Comisia Europeană, legat de pensiile speciale. Marcel Boloş precizează că termenul pentru legea pensiilor speciale este luna iunie.

10 mart. 2023, 20:58
Pensii 2023. Comisia Europeană cere impozitarea pensiilor. Măsura s-ar putea aplica din iunie, termen limită pentru noua lege

Pensii 2023. Avem date exclusive din reforma pensiilor speciale. Surse guvernamentale ne-au explicat ca Guvernul a trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a cere un nou punct de vedere privind pensiile speciale. Din primele date, oficialii europeni susțin o tăiere drastică a acestor pensii, anunţă România TV în exclusivitate.

România a trimis o scrisoare Comisiei Europene după ce a venit acel raport al Băncii Mondiale cu privire la reforma pensiilor speciale. Si asta pentru ca guvernanții vor sa vadă exact care este punctul de vedere al oficialilor europeni. Potrivit unor surse guvernamentale, reprezentanții Comisiei Europene susțin o tăiere drastică a pensiilor speciale. Și asta pentru ca cei de la Comisie vor ca în stabilirea pensiei speciale sa fie luat in calcul un procent de 45% din ultimul an de activitate sau 65% din întreaga cariera.

Recalcularea pensiilor 2023. Care sunt actele necesare pentru dosarul depus la Casa de Pensii
Însă, foarte important, aceasta formulă ar urma sa se aplice pentru absolut toate pensiile speciale, indiferent ca vorbim despre magistrați, militari sau alte categorii. În momentul de fata, guvernul așteaptă acest răspuns oficial din partea Comisiei Europene, răspuns care, din informațiile noastre, ar urma sa vina cel mai probabil la finalul primăverii. Asta ne arata ca nu se va da un vot final în Parlament, în perioada imediat următoare, cu privire la aceasta reforma a pensiilor speciale.

Marius Budăi anunţă când se taie pensiile speciale: Mulţi colegi din USR fac zgomot. Sa stea liniştiti, o rezolvăm noi!

„Impozitarea pensiilor reprezintă una dintre recomandările făcute de Banca Mondiala, să se discute cu specialiştii, nu fug de răspuns, dar trebuie ca scenariile sa fie lucrate de specialisti”, a declarat Marius Budăi pentru România TV. 

Pensii 2023. Ce spune ministrul Muncii de pensiile militare

„Am discutat, trebuie sa se pronunte clar, pensiile militare nu sunt la Ministerul Muncii, nu sunt pensii speciale, revin la acel PNRR scris pe ascuns, unde expresia de pensii speciale. Comisia a interpretat ca orice pensie are in componenta necontributivitatea este trecută in aceasta categorie, am avut discutii repetate ca integrator de reforma cu ministrul de resort. Am discutat si cu cei interesați transparent si acel proiect a fost înaintat, e baza unui raport, l-am prezentat personal la Banca Mondială, in decembrie, dupa care a venit si raportul BM, pe care l-am inaintat Comisiei Europene, vom avea discuții in continuare cu ministerele de linie, sunt doua concluzii din măsurile pe care le-am propus in acel proiect de act normativ:  una ca exista o aliniere prin măsuri la contributivitate si, doi, interzicerea abuzarii de acel sistem de pensii SPECIALE. Proiectul este in linia strategica corecta”, a mai spus ministrul Budăi la România TV. 

 

Pensii 2023. Marcel Boloș anunță că nu e grabă cu eliminarea pensiilor speciale: Mai este timp

Există timp suficient pentru ca forma finală a legii pensiilor speciale să fie în acord cu conţinutul jalonului din PNRR, a declarat vineri la RFI ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. El precizează că în cazul pensiilor militare, ”dacă va fi cazul, probabil împreună cu experţii Băncii Mondiale, se va găsi o formulă pentru ca să facem dovada cerinţei de contributivitate”.

„Există timp suficient pentru ca forma finală a legii pensiilor speciale să fie în acord cu conținutul jalonului din PNRR”, declară la RFI ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. „Aveam acest termen până la sfârșitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar așa cum domnul prim-ministru a dispus în ședința de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere a ei este sfârșitul semestrului I al anului 2023. Deci în consecință, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema și să adopte legea privind pensiile speciale, dar și alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanța corporațiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni”, spune Marcel Boloș.

El precizează că termenul pentru legea pensiilor speciale este luna iunie. „Suntem în luna martie. Indiferent câte discuții vom avea cu reprezentanții Comisiei Europene și după ce depunem cererea de plată numărul 3 este posibil să avem în continuare solicitări de informații suplimentare din partea Comisiei Europene, însă suntem în luna martie și eu sunt convins că până la termenul dispus de către domnul prim-ministru vom găsi formula necesară, încât să avem o formă a legii privind pensiile speciale. Din acest punct de vedere, cred eu că

există timp suficient pentru ca forma finală a legii să fie în acord cu conținutul jalonului, respectiv să avem îndeplinite cerințele privind sustenabilitatea și contributivitatea, pentru că acestea sunt cerințe de bază a acestui proiect de lege”, adaugă ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

El a fost întrebat și despre pensiile militarilor. „Jalonul pe care îl avem în PNRR nu face referire la categoriile de beneficiari privind pensiile speciale. Dacă includem sau nu includem, să zicem, pensiile militarilor, acest lucru trebuie raportat la cerințele de bază cu privire la pensiile speciale, pentru că noi, indiferent dacă includem sau nu pensiile militarilor, noi cerințele de bază privind sustenabilitatea și cele care țin de contributivitate, acestea trebuie să facem dovada pentru jalon în relația cu CE și să le dovedim, cum am precizat, prin discuțiile pe care le avem cu CE. (…) Dacă va fi cazul, probabil împreună cu experții Băncii Mondiale, se va găsi o formulă pentru ca să facem dovada acestei cerințe de contributivitate. Este o cerință care până la urmă va trebui să facem dovada prin simulările pe care le avem și în raportul BM și să putem astfel să clarificăm pentru toate categoriile de beneficiari de pensii speciale elementele”, încheie Boloș.