Pensii 2023. Marius Budăi: Legea pensiilor publice, trei variante de discuție pe masa coaliţiei. Se aşteaptă analiza Băncii Mondiale

Ministrul Muncii anunţă un pachet de măsuri care va veni pentru a crea pe viitor un spaţiu bugetar astfel încât dacă avem nevoie de intervenţii, fie în economie, fie în social, să avem acel spaţiu bugetar pentru a putea interveni atunci când avem nevoie”.

25 apr. 2023, 15:01
Pensii 2023. Marius Budăi: Legea pensiilor publice, trei variante de discuție pe masa coaliţiei. Se aşteaptă analiza Băncii Mondiale

Marius Budăi, ministru al Muncii, a oferit mai multe informații despre noua lege a pensiilor. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că forma trecută de Senat în privința pensiilor speciale încă nu a intrat în analiza Comisiei Europene, așteptând analiza de impact a Băncii Mondiale: ”A apreciat că am redus foarte mult şi, practic, poate chiar am eliminat posibilitatea de a se abuza de sisteme. Comisia Europeană a apreciat faptul că nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate şi faptul că ne-am dus către contributivitate, aliniind practic vechimea minimă din sistemul public de pensii şi cu sistemul bazat pe legi speciale, indemnizaţii şi pensii stabilite”.

Pensii 2023. Scade vârsta de pensionare, o nouă categorie de români ar putea ieşi mai devreme la pensie

”În momentul de faţă, după amendamentele aprobate de Senat, am retransmis către Comisia Europeană şi către Banca Mondială noua formă a legii. Aşteptăm. În două, trei zile trebuie să vină noua analiză de impact de la Banca Mondială” a asigurat ministrul.

Întrebat dacă există riscul să pierdem banii din PNRR din cauza pensiilor speciale, Marius Budăi a răspuns: ”Eu am văzut că preşedintele partidului meu, din care fac eu parte, PSD, Marcel Ciolacu, a fost extrem de categoric şi a spus că nu”.

Despre supraimpozitarea care ar fi fost propusă de PSD, pentru a acoperi gaura din buget, Marius Budăi afirmă că nu a participat la ședință: ”N-am participat, nu ştiu dacă s-a propus aşa ceva. Nu pot să vă confirm”.

Ajutoare sociale pentru pensionari. Se dau 100 de lei pe lună pentru românii cu pensii mai mici de 1500 lei

Despre legea pensiilor publice, ministrul Muncii spune că ”Sunt făcute deja şi înaintate coaliţiei, aşa cum am informat, vă spun şi acum, trei variante de discuţie pentru a pleca către o decizie către coaliţie. Eu sunt profesionist din domeniu şi consider că atunci când te duci la decident trebuie să te duci cu mai multe variante, să le explici decidentului, după care să răspunzi întrebărilor decidenţilor. În momentul în care s-a luat decizia trebuie la fel, colaborat. Este o discuţie amplă, nu este o discuţie de pe o zi pe alta. Să avem şi o analiză finală de la Banca Mondială, după care am spus, şi aici este un lucru extrem de important la care ţin foarte mult şi noi, PSD, ţinem foarte mult, dialogul cu partenerii sociali. Dacă am criticat că la scrierea PNRR nu s-a discutat cu niciun partener social, să spunem că partidele de atunci strict de dreapta de la putere au ignorat PSD că eram în opoziţie, dar nu pot să ignori partenerii sociali, societatea civilă şi pe cei implicaţi. Eu nu voi face aşa, voi discuta cu toate sindicatele şi cu organizaţiile de seniori din România”.

Cât despre tăierea sporurilor din noua lege a salarizării, ministrul afirmă că ”Vor fi rearanjate veniturile, nu vor fi tăiate venituri, rearanjate, dar nu vor fi tăiate niciun venit”. El a adăugat că e prematur să descrie rearanjarea. A dat asigurări, în schimb, că ”niciun salariu nu va scădea”.

În ceea ce privește supraimpozitarea salariilor, Marius Budăi trimite presa către Adrian Câciu: ”Dacă vorbim de supraimpozitare, este o chestiune de politică fiscală şi cu siguranţă domnul ministru al finanţelor poate să vă răspundă”.

În același timp, el susține că ”nu vorbim de îngheţarea salariilor la stat, vorbim de ce s-a discutat în coaliţie, nu a fost o îngheţare a salariilor. Pentru că nu vorbim de… salariile au fost majorate de la 1 ianuarie. Vorbim de o neintervenţie asupra legii salarizării, o decizie care se va lua probabil în coaliţie”.

Cu privire la interzicerea cumulului pensiei cu salariul, întrebat dacă se va adopta măsura, Marius Budăi, din nou, evită un răspuns: ”Suntem în construcţia unor măsuri care să vină, nu neapărat de a interzice drepturi, ci de a crea o solidaritate între stat şi cetăţeni. Situaţia nu este una tocmai echilibrată şi fericită, din punct de vedere al evoluţiei economice la nivel mondial şi al preţurilor. Statul trebuie să facă anumite sacrificii prin o eficientizare a cheltuielii banului public şi o atenţie deosebită asupra programărilor din acest an, fie că ne referim la achiziţii de bunuri şi servicii care sunt necesare, dar o prioritizare a lor, astfel încât acele bunuri şi servicii, de exemplu, la care pot fi achiziţionate, fie spre sfârşitul anului, fie spre sfârşitul anului următor să poată fi amânate şi reprogramate pentru achiziţie sau dacă vorbim de deplasări, fie interne, pe externe, să vedem care din acele deplasări pot fi cuplate şi la care din acele deplasări putem renunţa, dacă putem renunţa”.

La insistențele asupra interzicerii cumulului pensiei cu salariul, Marius Budăi a răspuns: ”Toată ideea dusă în această discuţie nu se pune doar pe o singură măsură. Este un pachet de măsuri care va veni pentru a crea pe viitor un spaţiu bugetar astfel încât dacă avem nevoie de intervenţii, fie în economie, fie în social, să avem acel spaţiu bugetar pentru a putea interveni atunci când avem nevoie”.