PENSII 2024. 5.000 lei pensie la recalculare, după 29 ani lucrați. Câte mii de lei ia în plus pensionarul

Ministrul Muncii, dar și șeful casei de Pensii i-au asigurat că cel mai important lucru la recalculare îl reprezintă numărul mare de ani munciți. Sunt şi alte criterii importante la recalculare.
Filip Stan
23 iun. 2024, 10:19
PENSII 2024. 5.000 lei pensie la recalculare, după 29 ani lucrați. Câte mii de lei ia în plus pensionarul
Ce se întâmplă cu cei peste un milion de români care nu vor primi pensiile majorate în septembrie 2024. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, a făcut anunţul oficial!

Pensii 2024. Cine a muncit peste 35 de ani primește un punct bonus (de stabilitate) pentru fiecare an petrecut în câmpul muncii. De aceea, atunci când apar creșteri uriașe de pensii la pensionarii cu puțini ani munciți trebuie să vedem care e explicația.

Pensionara de care vorbim va avea parte de o pensie consistentă la reclaculare, deși nu a avut mulți ani munciți. Ea are un stagiu de contributivitate de numai 29 de ani.

Ea va primi următoarele puncte bonus: 5X0,5 + 4 X 0,75 = 5,25 de puncte bonus, extrem de puțin.

Cu toate acesta ea are multe puncte de contributivitate și anume 58 de puncte.

Puncte perioade asimilate: 0,25 X 4 = 1 punct, deoarece a avut doi copii. Pentru un an de concediu maternal se dau 0,25 de puncte.

Puncte total: 58 + 5,25 +1 = 64,25 de puncte de contributivitate.

Pensie brută = 64,25 X 81 de lei pensie brută = 5.200 de lei brut.

Se aplică un impozit de 10% din ce depășește suma de 2.000 de lei din pensie. Impozitul este 320 de lei.

Pensie netă = 4.890 lei.

Și, acum surpiza: pensionara a ieșit la pensie cu 3.800 de lei, așa că are parte de o creștere de 1.400 lei brut.

Pensii 2024. Blocaj masiv pe recalcularea pensiilor. Costul unei adeverinţe anihilează majorarea. Românii care vor beneficia de trei majorări ale pensiilor

Formula de recalculare
VPR (81 lei) X numărul de puncte.

Puncte: contributivitate + stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 uncte de fiecare an).

Puncte stabilitate:
– 0,50 puncte/an, pentru anii munciți din intervalul 26 – 30 ani;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35 ani;

1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani

 

Românii care vor beneficia de trei majorări ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră

Daniel Baciu a explicat care sunt sporurile luate în calcul pentru noile pensii ale românilor / Foto: Agerpres

Guvernul pregăteşte a doua recalculare a pensiilor în anul cu patru rânduri de alegeri. Va fi a treia creștere a pensiilor în doar șase luni. Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a explicat în cadrul emisiunii News Hour with la ce trebuie să se ştepte românii.

Prima recalculare, care aduce bani în plus pentru mai bine de trei milioane de oameni, trebuie să fie gata până la 1 septembrie. De la 1 ianuarie 2025, toate pensiile vor crește, odată cu indexarea cu rata inflatiei. Iar în februarie anul viitor, de noile măriri vor beneficia pensionarii care au primit prime, sporuri sau diverse bonusuri care nu erau luate în calcul până acum.

 

Pensii 2024. Cum iei peste 6.000 de lei pensie la recalculare, după doar 22 ani lucraţi. Detaliul mai important ca punctele de stabilitate acumultate

După marea recalculare a pensiilor, care trebuie să fie gata până la 1 septembrie, când peste trei milioane de pensionari vor primi bani în plus, autorităţile se pregătesc de mica recalculare.

„De a doua recalculare beneficiază numai cei care au avut acele sporuri cu caracter nepermanent. Vreau să fac precizarea că nu toată lumea a avut, sunt sectoare care nu au asemenea sporuri și nu au ce adeverințe să mai prezinte în plus față de ceea ce au prezentat odată, când au depus dosarul de pensie”, susţine Daniel Baciu, preşedintele CNPP.

Pensii 2024. Ce pensie va avea un român cu 37 de ani vechime

Dacă luăm, de exemplu, cazul unui pensionar care a lucrat timp de 37 de ani în industria textilă, el are în prezent o pensie de aproximativ 2.600 lei pe lună, cu cele aproape nouă puncte de stabilitate. De la 1 septembrie va primi o pensie de 3.800 lei pe lună. Însă dacă dovedește că a avut parte și de aceste bonusuri sau prime, ar putea, începând cu luna februarie, să primească mai mulți bani în plus.

Până la toamnă, pensionarii care se află în această situaţie şi nu au actele la dosar trebuie să le depună. Atenţie de unde obtineţi documentele. Deja Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă, după ce pensionarilor li s-au cerut sume colosale pentru documentele arhivate.

„Toate adeverințele, care o mare parte din ele sunt deja la dosarele de pensii ale pensionarilor aflați în plată, colegii mei au termen șase luni de zile să facă cea de a doua recalculare și lucrul acesta se va întâmpla începând cu 1 septembrie până în luna februarie 2025.”, a mai subiniat Daniel Baciu.

Veniturile a peste 3.500.000 de pensionari vor creşte de la 1 septembrie, restul de peste un milion de pensionari vor rămâne cu pensia în plată, după recalculare, până la 1 ianuarie 2025, când toate pensiile se vor indexa cu rata inflaţiei.