Pensii 2024. Ce bani va încasa un român care a muncit 35 de ani pentru salariul minim. Formula prin care sumele se dublează

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat, în direct la Antena 3, care sunt persoanele care vor primi mai mulți bani la pensie. Sumele nu sunt mari, dar sunt aproape duble faţă de ce se încasează în prezent.

18 mart. 2024, 17:08
Pensii 2024. Ce bani va încasa un român care a muncit 35 de ani pentru salariul minim. Formula prin care sumele se dublează
Ministerul Muncii a publicat normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor

Pensii 2024. În conformitate cu prevederile din noua lege a pensiilor, angajații din România care au muncit toată viața pe salariu minim pe economie vor beneficia de o creștere de 80% a pensiei.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că, pe noua lege a pensiilor, un român care a muncit pe salariul minim pe economie timp de 35 de ani va avea o creştere de peste 80% a pensiei, de la 1.281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, undeva la 1.900 de lei, datorită punctelor de stabilitate.

Care sunt pensiile care aproape se vor dubla. Formula care aduce mai mulți bani în buzunarele românilor

„Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici vom avea o creştere semnificativă”, a spus miercuri ministrul Muncii, în emisiunea România Politică de la Prima News, despre acei români care pot să primească o pensie mărită, pe noua lege a pensiilor, cu până la 80%.

Simona Bucura Oprescu a explicat că, „dacă vom avea un român care a muncit pe salariul minim pe economie, un număr de 35 de ani, vom constata că acesta va avea o creştere de peste 80% a pensiei, de la 1.281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, la o pensie undeva la 1.900 de lei, datorită punctelor de stabilitate”.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte imortant ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

 

Pensii 2024. Formula prin care pensiile se dublează. Anunțul fostului ministru al Muncii, Marius Budăi

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat, în direct la Antena 3, care sunt persoanele care vor primi mai mulți bani la pensie.

Anunțul vine în contextul în care actualul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că pensia minimă va crește cu 700 de lei, iar cei care au lucrat peste 35 de ani, cu salariul minim pe economie, vor primi cu 80% mai mulți bani.

Citește și: Cea mai mare pensie din România. Cine este românul care încasează peste 19.000 de euro lunar, doar pe contributivitate

”Trebuia cumva să-i departajăm pe cei care au lucrat doar 15 ani și pe cei care au lucrat și au stat, totuși, în câmpul muncii 35 de ani.

Este o reparație cumva pentru cei care au lucrat stagiul complet și o încurajare a muncii pe viitor, pentru cei care lucrăm, suntem acum în activitate, să stăm cât mai mult în câmpul muncii.

Şi atunci au intervenit această discuție și această idee cu punctele de stabilitate peste 25 de ani, unde cei 25 de ani reprezintă acea medie a stagiilor de cotizare din România”, a explicat fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, în direct la Antena 3.