Pensii 2024. Ce categorii de angajaţi ies mai devreme la pensie fără penalizare

Deși vârsta standard de pensionare va fi de 35 de ani, potrivit noii legi a pensiilor, există câteva categorii de români care vor ieși mai devreme la pensie, fără a fi penalizați.
Filip Stan
02 nov. 2023, 20:06
Pensii 2024. Ce categorii de angajaţi ies mai devreme la pensie fără penalizare

Pensii 2024. Noua lege a pensiilor aduce modificări cu privire la vârsta de pensionare, care va creşte pentru femei într-o primă fază, dar vine şi cu unele excepţii.

Vești bune pentru pensionari! Marcel Ciolacu a făcut anunțul mult așteptat de milioane de bătrâni. ”Pensiile vor crește de două ori anul viitor”
Este vorba despre femeile cu copii, despre persoanele care au desfășurat activități în fostele grupe I și II de muncă sau în condiții speciale sau deosebite de muncă, dar și despre persoanele cu handicap.

Pensii 2024. Reducerea vârstei pentru femeile cu copii

Astfel, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare astfel:

  • cu 6 luni pentru un copil născut şi crescut
    cu un an pentru doi copii
    cu un an şi şase luni pentru trei copii
    cu doi ani pentru patru copii
    cu doi ani şi jumătate pentru cinci copii
    cu trei ani pentru şase copii
    cu trei ani şi jumătate pentru şapte copii şi peste

Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptați şi crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Alte categorii de români pentru care se reduce vârsta de pensionare

Proiectul de lege cuprinde reglementări privind condițiile de reducere a vârstei standard de pensionare pentru:

  • activitate desfășurată în fostele grupe I și II de muncă
    condiţii speciale/condiții deosebite de muncă
    persoanele cu handicap și pensia anticipată
    Pensia pentru persoanele cu handicap

Astfel, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiții de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condițiile legii, după cum urmează:

  • cu 15 ani, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
    cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin 20 de ani;
    cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.

Pensii 2024. Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 5 ani, scrie DCBusiness.

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar şi a satisfăcut serviciul militar.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, se menționează în Nota de fundamentare.

Fosta şefă a Casei de Pensii confirmă: „Nicio pensie nu va scădea. Bărbaţilor le creşte pensia mai mult, calculele sunt corecte”
Pensii 2024.  ensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza:

  • accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii;
    altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca;
    accidentelor de muncă şi bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale, în cazul elevilor, ucenicilor şi studenților.

Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în conformitate cu legislația în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata.

„Pensia de invaliditate este o categorie de pensie care nu se acordă definitiv, aceasta fiind condiţionată de afectarea temporară a capacităţii de muncă a persoanei. Ca urmare, la ivirea riscului invalidităţii, se acordă o pensie de invaliditate supusă unor verificări permanente pentru a se constata dacă măsurile recuperatorii aplicate au determinat recuperarea capacităţii de muncă, iar persoana îşi poate relua activitatea.

Întrucât pe timpul acordării pensiei de invaliditate nu se realizează stagii de cotizare în sistemul public, nu sunt îndeplinite condiţiile de stagiu complet de cotizare şi ca urmare nu se poate opta pentru o categorie de pensie ce este condiţionată de realizarea şi chiar depăşirea stagiului complet de cotizare.

Pentru orice grad de invaliditate, în funcţie de natura afectării capacităţii de muncă şi tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activităţi profesionale, la propunerea medicului expert” se mai precizează în document.

DailyBusiness
Calcul: Ce pensie primește un pensionar român, dacă a lucrat doar 27 de ani cu carte de muncă
Spynews
Declarații șoc! Cum răspund Oana Zăvoranu și Alex Ashraf acuzațiilor lui Horia Vlădescu
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să aibă o culoare intensă și să fie crocantă. Trucul genial pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Marea doamnă a României a murit. Dumnezeu să te odihnească în pace, îngerule!
Playtech.ro
O femeie a fost blocată 3 zile în mașină lângă cadavrul cumnatei sale, în timp ce...
DailyBusiness
Subiectul care alertează milioane de persoane ce plătesc facturi. Ce prețuri vor fi iarna aceasta
Adevarul
Cât de rău stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Horia Vlădescu, bărbatul acuzat de Oana Zăvoranu că i-ar fi adus clinica în faliment, dezvăluiri neașteptate: „Încă se duce la vrăjitoare”
Spynews
Ce afaceri are Sorin Brotnei de la Asia Express. Cu ce se ocupă concurentul, după ce a renunțat la muzică
Evz.ro
Pensiile vor crește din nou. Care este procentul estimat de CNPP
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
kanald.ro
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul îi ia casa lui Klaus Iohannis. Ce lovitură i se pregătește președintelui României
StirileBZI
Cum îți completezi stagiul de cotizare pentru pensie
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
stirilekanald.ro
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și a început scandalul. "Ce femeie sănătoasă la cap ar face așa ceva?"
substantial.ro
Forțele ucrainene atacă pentru prima dată trupele nord-coreene în regiunea Kursk
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Prima mașină-elicopter din România. Ce funcții are vehiculul pe care un influencer a vrut să-l cumpere