Pensii 2024. Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor, adoptate recent, sistemul de pensii din România suferă modificări substanțiale, fiind încurajată rămânerea în câmpul muncii pentru o pensie mai consistentă.
Filip Stan
24 apr. 2024, 10:27
Pensii 2024. Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată
Ce trebuie să ştii despre recalcularea pensiilor. Ce se va întâmpla cu banii pensionarilor, anunţul lui Daniel baciu, şeful Casei de Pensii

Pensii 2024: Noua lege a pensiilor prevede că stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România și va elimina pensia anticipată fără penalizări.

Pensii 2024: Pensia anticipată fără penalizări a fost eliminată din noua lege

Potrivit legii, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, începând cu anul 2035 femeile urmând să iasă la pensie la 65 de ani, la fel ca bărbații.

În ce privește pensia anticipată, legea prevede un sistem de penalizare, în funcție de perioada care ar fi rămas până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Una dintre modificările semnificative constă în eliminarea unei categorii de pensie, începând cu 1 septembrie. Conform informațiilor oficiale, pensia anticipată fără penalizări nu va mai fi disponibilă, în timp ce legea actuală permitea două tipuri de pensii anticipate.

Potrivit lui Daniel Baciu, reprezentant al Ministerului Muncii, noile prevederi acordă un punctaj fix de 0,25% pentru fiecare an de studii universitare, iar pentru perioadele de muncă, punctele se acordă în funcție de contribuțiile reale la sistemul de pensii, raportate la salariul obținut în acele perioade.

Anunțul momentului despre pensiile românilor. Hotărâre de guvern emisă pentru plata anticipată a pensiilor de Paște
Astfel, noua lege a pensiilor prevede că pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5.

Pensii 2024: La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 precum și ale art. 6 alin. (2) și alin. (3) din prezenta lege.

Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.

La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută mai sus nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate precum și adăugarea perioadelor prevăzute la art.58 alin (2).

Cine poate ieși mai devreme la pensie, fără penalizare
Cu toate acestea, există o categorie de pensionari care poate ieși mai devreme la pensie, fără a fi penalizată. Potrivit Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, este vorba despre bărbații care au împlinit 60 de ani, dar care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani.

Câți bani poți să bagi în buzunar după 40 de ani de muncă! Diferență dintre pensiile românești și cele din Germania. Vei rămâne șocat
”Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații:

Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile”, a explicat ministrul Muncii, la Antena 3

Pe de altă parte, de pensie anticipată pot beneficia și românii care au un stagiu de cotizare de 35 de ani, însă aceștia vor fi penalizați. ”De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Prin urmare, ieșirea mai devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.

DailyBusiness
Călin Georgescu, interviul momentului înainte de turul doi: „Vreau să pun România pe harta Europei și a lumii. Nu discutăm de ieșirea României din UE și NATO, doar de intrarea în Schengen”
Spynews
Ce îi reproșează Ana Ionescu soțului ei, Tudor de la Fly Project. Care e secretul unei căsnicii de succes
Bzi.ro
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam: Trebuia să se îndeplinească în noaptea de Revelion 2024!
Fanatik.ro
Sărbătoare mare pe 4 decembrie. Ce nu trebuie să faci de Sfânta Varvara dacă vrei să-ți meargă bine un an întreg
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii vor fi raportați la ANAF de la 1 ianuarie 2025. Se pune poprire
Playtech.ro
Primele imagini de la priveghiul lui Helmut Duckadam. Mama celebrului sportiv, distrusă de durere
DailyBusiness
Se schimbă data de plată a pensiilor în decembrie 2024. Când vor ajunge banii pe card
Adevarul
Cristian Tudor Popescu, semnal de alarmă despre pericolele de pe TikTok: „Ruperile de oase sunt așteptate după 8 decembrie”
wowbiz.ro
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Spynews
Cu cât se vinde un pahar de ciocolată caldă Dubai, la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Noua fiță îi costă scump pe doritori
Spynews
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Modul inedit în care iubitul artistei a făcut pasul cel mare | VIDEO
Evz.ro
Haos pe piața de imobiliare. Apartamentele s-au scumpit considerabil în toată țara
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
kanald.ro
Președintele Coreei de Sud a decretat legea marțială! Armata a luat cu asalt clădirea Parlamentului
Cancan.ro
Prigoană s-a răzbunat crunt înainte de a muri! Ce lovitură decisivă i-a dat șoferului care i-a 'furat' firma
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Veste tristă despre Regina Camilla. Palatul Buckingham a anunţat
StirileBZI
Când se dau pensiile în luna decembrie: Anunțul făcut de Poșta Română
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
stirilekanald.ro
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul extrem
substantial.ro
Elena Lasconi: „Cum îl văd eu pe Călin Georgescu nu este relevant, ci cum îl văd oamenii”
MediaFlux
PREMIERUL ALES de Călin GEORGESCU. Cu CINE a VOTAT acesta
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii