Pensii 2024. Cine dă bani înapoi după recalculare şi când ajung deciziile finale la toţi pensionarii

Majoritatea pensionarilor au obţinut deciziile şi pensiile majorate sau măcar în acelaşi cuantum, dar mai sunt întârzieri şi contestaţii la decizii. În plus, în unele cazuri s-a greşit, astfel că banii în plus vor fi reţinuţi eşalonat.
Filip Stan
16 sept. 2024, 16:36
Pensii 2024. Cine dă bani înapoi după recalculare şi când ajung deciziile finale la toţi pensionarii

Pensii 2024. Noua lege a pensiilor vine cu o mulțime de schimbări atât pentru pensionari, cât și pentru românii care vor ieși la pensie anii următori. Potrivit reprezentanților Casei de Pensii, aceștia din urmă se vor putea pensiona mai devreme, dacă îndeplinesc o singură condiție.

EXCLUSIV Pensii 2024. Marius Budăi anunţă ce adeverinţe se iau în calcul la „mica recalculare”

”Angajații care lucrează în acest moment pot ieși mai devreme la pensie, fără să fie penalizați, în cazul în care îndeplinesc o condiție. Condiția este să aibă stagiul complet de cotizare prevăzut în Anexa 5.

Stagiul complet de cotizare nu este pentru toată lumea de 35 de ani. În funcție de anul nașterii, există un anumit stagiu complet de cotizare. Dacă persoana a realizat acest stagiu complet de cotizare contributiv, prevăzut în Anexa 5, trebuie să mai aibă încă cinci ani în plus față de acest stagiu complet de cotizare.

Pensii 2024. Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi după recalcularea pensiilor. Anunțul oficial făcut de Casa de Pensii București

Vești proaste pentru anumiți pensionari. Reprezentanții Casei de Pensii a Municipiului București (CPMB), au anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că seniorii ale căror pensii au crescut prea mult după recalculare vor fi nevoiți să dea banii ”primiți necuvenit” înapoi.

Reprezentanții CPMB au fost întrebați ce se va întâmpla dacă, după revizuirea din oficiu a pensiilor, care va avea loc în viitor, se va dovedi că o pensie a crescut mai mult decât era necesar.  Aceștia au declarat că venitul va fi micșorat la valoarea cuvenită, iar banii primiți în plus trebuie returnați în plăți eșalonate.

„Se va revizui cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie iar sumele încasate necuvenit se vor reține din pensie”, a precizat un reprezentant al Casei de Pensii București.

Mai precis, banii se vor reține, eșalonat, de la acei pensionari, din următoarele pensii pe care le vor primi, iar suma „nu trebuie să depășească o treime din pensie”.

Totodată, Casa Naţională de Pensii a făcut și câteva precizări cu privire la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Precizările sunt legate de pensionarii care au primit pensii mai mici, în ciuda faptului că primiseră deciziile de recalculare cu alte sume mai mari.

„Având în vedere ultimele știri din spațiul public referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, facem următoarele precizări:

Procesul de recalculare a reprezentat cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii ce vizează recalcularea tuturor pensiilor în plată, la data de 31.08.2024, impactând cca 4,6 milioane de pensionari.

Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii.

Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi”, a anunțat Casa Naţională de Pensii”, într-un comunicat de presă.

După transmiterea deciziilor de recalculare și a taloanelor de pensie, au început să apară unele neconcordanțe, în sensul în care pensionarul a primit talonul de plată cu pensia aferentă lunii august 2024, deși intrase deja în posesia deciziei de recalculare în care venitul trecut era mai mare

Pensii 2024: Daniel Baciu, de la Casa de Pensii, a făcut anunțul. Când ajung la destinatari deciziile de recalculare care nu au fost emise în prima etapă?

Șeful Casei de pensii Daniel Baciu a anunțat, în exclusivitate la Realitatea Plus, ce se va întâmpla cu deciziile de recalculare pentru românii care încă nu le-au primit. Acesta a vorbit despre noul calendar al majorărilor și a asigurat că începând cu luna octombrie, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va fi impozitată.

„Acele decizii pe care le-am anunțat că nu au fost deja trimise de către noi pentru că au fost niște motive obiective și am spus care sunt acelea, vom începe probabil ca de marți-miercuri să emitem deja acele decizii. Este vorba despre 170.000 de decizii pe care nu le-am trimis,” a explicat Daniel Baciu.

Șeful Casei Naționale de Pensii a precizat și câți români ar putea beneficia suplimentar de pe urma micii recalculări.

„Vorbim de până la 1 milion de pensionari care au lucrat în anumite sectoare de economie, unde au avut aceste sporuri cu caracter nepermanent. Cel mai semnificativ spor este acordul global, unde într-adevăr se vede o creștere un pic mai mare a pensiei, daca el a fost pe o perioada mai lunga de timp. Celelalte sporuri, vorbim de ore suplimentare, al 13-lea salariu, prime, premii anuale, ele nu influențează semnificativ calculul pensiei, pentru că au fost luate sporadice,” a explicat Baciu.

Noua lege privind sistemul public de pensii vine cu noutãti si pentru persoanele cu handicap

Noua legislatie privind sistemul public de pensii vine cu noutãti nu doar pentru pensionari, ci si pentru persoanele cu handicap. Astfel, pentru aceastã categorie se mentin reducerile din vârsta standard de pensionare, respectiv: cu 15 ani pentru asiguratii cu handicap grav dacã au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap accentuat dacã au realizat cel putin douã treimi din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap mediu dacã au realizat stagiul complet de cotizare. Persoanele care lucreaza in conditii de handicap grav sau accentuat vor primi o majorare cu un numãr de puncte fix de 0,5 puncte si 0,25 puncte pentru fiecare an realizat în conditiile enumerate mai sus. De asemenea, persoanele care au desfãsurat activitãti în conditii speciale în unitãti miniere si zonele I si II de radiatii, beneficiazã de un punct suplimentar pentru fiecare lunã de stagiu contributiv realizat în aceste conditii.

Pe lângã pensionarii care au ajuns la vârsta de pensionãrii si beneficiaã de pensii, iatã cã noua lege privind sistemul public de pensii nu a uitat nici pensionarii, persoane cu handicap. Astfel, pentru aceastã categorie se mentin reducerile din vârsta standard de pensionare, respectiv: cu 15 ani pentru asiguratii cu handicap grav dacã au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap accentuat dacã au realizat cel putin douã treimi din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap mediu dacã au realizat stagiul complet de cotizare. În plus, persoanele care au desfãsurat activitãti în locuri de muncã încadrate în grupele I si a II-a de muncã, conditii deosebite/conditii special de muncã si care solicitã înscrierea la pensie începând cu 1 septembrie 2024 beneficiazã de de un numãr suplimentar de puncte, respectiv 0,25 puncte suplimentare pentru fiecare lunã de stagiu contributive realizat în grupa a II-a de muncã respectiv conditii deossebite de muncã si 0,50 puncte pentru fiecare lunã în care au desfãsurat activitãti în locuri încadrate în grupa I de muncã, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncã încadrate în conditii speciale, potrivit legii.

Citește și: Care români pot ieşi la pensie în 2024 pentru limită de vârstă. Diferenţe în funcţie de perioada din an în cazul femeilor

De asemenea, persoanele care au desfãsurat activitãti în conditii speciale în unitãti miniere si zonele I si II de radiatii, beneficiazã de un punct suplimentar pentru fiecare lunã de stagiu contributiv realizat în aceste conditii. Si tot conform aceleasi legi, persoanele care au desfãsurat activitãti în locuri de muncã încadrate în grupele I si a II-a de muncã, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfãsurat activitãti în locuri de muncã încadrate în conditii deosebite sau conditii speciale, beneficiazã de un numãr suplimentar de puncte, dupã cum urmeazã: 0,25 puncte pentru fiecare lunã în care au desfãsurat activitãti în locuri încadrate în grupa a II-a de muncã, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncã încadrate în conditii deosebite, potrivit legi, 0,50 puncte pentru fiecare lunã în care au desfãsurat activitãti în locuri încadrate în grupa I de muncã. De asemenea, aceastã categorie de perosoane beneficiazã de 0,50 puncte suplimentare pentru fiecare lunã de stagiu de cotizare contributiv realizat în conditii de handicap, respectiv deficientã vizualã gravã sau de 0,25 puncte suplimentare pentru fiecare lunã de stagiu de cotizare contributiv realizat în conditii de handicap. De asemenea, persoanele care au desfãsurat activitãti în conditii speciale în unitãti miniere si zonele I si II de radiatii, beneficiazã de un punct suplimentar pentru fiecare lunã de stagiu contributiv realizat în aceste conditii.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici