Pensii 2024. Cine dă bani înapoi după recalculare şi când ajung deciziile finale la toţi pensionarii

Majoritatea pensionarilor au obţinut deciziile şi pensiile majorate sau măcar în acelaşi cuantum, dar mai sunt întârzieri şi contestaţii la decizii. În plus, în unele cazuri s-a greşit, astfel că banii în plus vor fi reţinuţi eşalonat.
Filip Stan
16 sept. 2024, 16:36
Pensii 2024. Cine dă bani înapoi după recalculare şi când ajung deciziile finale la toţi pensionarii

Pensii 2024. Noua lege a pensiilor vine cu o mulțime de schimbări atât pentru pensionari, cât și pentru românii care vor ieși la pensie anii următori. Potrivit reprezentanților Casei de Pensii, aceștia din urmă se vor putea pensiona mai devreme, dacă îndeplinesc o singură condiție.

EXCLUSIV Pensii 2024. Marius Budăi anunţă ce adeverinţe se iau în calcul la „mica recalculare”

”Angajații care lucrează în acest moment pot ieși mai devreme la pensie, fără să fie penalizați, în cazul în care îndeplinesc o condiție. Condiția este să aibă stagiul complet de cotizare prevăzut în Anexa 5.

Stagiul complet de cotizare nu este pentru toată lumea de 35 de ani. În funcție de anul nașterii, există un anumit stagiu complet de cotizare. Dacă persoana a realizat acest stagiu complet de cotizare contributiv, prevăzut în Anexa 5, trebuie să mai aibă încă cinci ani în plus față de acest stagiu complet de cotizare.

Pensii 2024. Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi după recalcularea pensiilor. Anunțul oficial făcut de Casa de Pensii București

Vești proaste pentru anumiți pensionari. Reprezentanții Casei de Pensii a Municipiului București (CPMB), au anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că seniorii ale căror pensii au crescut prea mult după recalculare vor fi nevoiți să dea banii ”primiți necuvenit” înapoi.

Reprezentanții CPMB au fost întrebați ce se va întâmpla dacă, după revizuirea din oficiu a pensiilor, care va avea loc în viitor, se va dovedi că o pensie a crescut mai mult decât era necesar.  Aceștia au declarat că venitul va fi micșorat la valoarea cuvenită, iar banii primiți în plus trebuie returnați în plăți eșalonate.

„Se va revizui cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie iar sumele încasate necuvenit se vor reține din pensie”, a precizat un reprezentant al Casei de Pensii București.

Mai precis, banii se vor reține, eșalonat, de la acei pensionari, din următoarele pensii pe care le vor primi, iar suma „nu trebuie să depășească o treime din pensie”.

Totodată, Casa Naţională de Pensii a făcut și câteva precizări cu privire la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Precizările sunt legate de pensionarii care au primit pensii mai mici, în ciuda faptului că primiseră deciziile de recalculare cu alte sume mai mari.

„Având în vedere ultimele știri din spațiul public referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, facem următoarele precizări:

Procesul de recalculare a reprezentat cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii ce vizează recalcularea tuturor pensiilor în plată, la data de 31.08.2024, impactând cca 4,6 milioane de pensionari.

Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii.

Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi”, a anunțat Casa Naţională de Pensii”, într-un comunicat de presă.

După transmiterea deciziilor de recalculare și a taloanelor de pensie, au început să apară unele neconcordanțe, în sensul în care pensionarul a primit talonul de plată cu pensia aferentă lunii august 2024, deși intrase deja în posesia deciziei de recalculare în care venitul trecut era mai mare

Pensii 2024: Daniel Baciu, de la Casa de Pensii, a făcut anunțul. Când ajung la destinatari deciziile de recalculare care nu au fost emise în prima etapă?

Șeful Casei de pensii Daniel Baciu a anunțat, în exclusivitate la Realitatea Plus, ce se va întâmpla cu deciziile de recalculare pentru românii care încă nu le-au primit. Acesta a vorbit despre noul calendar al majorărilor și a asigurat că începând cu luna octombrie, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va fi impozitată.

„Acele decizii pe care le-am anunțat că nu au fost deja trimise de către noi pentru că au fost niște motive obiective și am spus care sunt acelea, vom începe probabil ca de marți-miercuri să emitem deja acele decizii. Este vorba despre 170.000 de decizii pe care nu le-am trimis,” a explicat Daniel Baciu.

Șeful Casei Naționale de Pensii a precizat și câți români ar putea beneficia suplimentar de pe urma micii recalculări.

„Vorbim de până la 1 milion de pensionari care au lucrat în anumite sectoare de economie, unde au avut aceste sporuri cu caracter nepermanent. Cel mai semnificativ spor este acordul global, unde într-adevăr se vede o creștere un pic mai mare a pensiei, daca el a fost pe o perioada mai lunga de timp. Celelalte sporuri, vorbim de ore suplimentare, al 13-lea salariu, prime, premii anuale, ele nu influențează semnificativ calculul pensiei, pentru că au fost luate sporadice,” a explicat Baciu.

Noua lege privind sistemul public de pensii vine cu noutãti si pentru persoanele cu handicap

Noua legislatie privind sistemul public de pensii vine cu noutãti nu doar pentru pensionari, ci si pentru persoanele cu handicap. Astfel, pentru aceastã categorie se mentin reducerile din vârsta standard de pensionare, respectiv: cu 15 ani pentru asiguratii cu handicap grav dacã au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap accentuat dacã au realizat cel putin douã treimi din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap mediu dacã au realizat stagiul complet de cotizare. Persoanele care lucreaza in conditii de handicap grav sau accentuat vor primi o majorare cu un numãr de puncte fix de 0,5 puncte si 0,25 puncte pentru fiecare an realizat în conditiile enumerate mai sus. De asemenea, persoanele care au desfãsurat activitãti în conditii speciale în unitãti miniere si zonele I si II de radiatii, beneficiazã de un punct suplimentar pentru fiecare lunã de stagiu contributiv realizat în aceste conditii.

Pe lângã pensionarii care au ajuns la vârsta de pensionãrii si beneficiaã de pensii, iatã cã noua lege privind sistemul public de pensii nu a uitat nici pensionarii, persoane cu handicap. Astfel, pentru aceastã categorie se mentin reducerile din vârsta standard de pensionare, respectiv: cu 15 ani pentru asiguratii cu handicap grav dacã au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap accentuat dacã au realizat cel putin douã treimi din stagiul complet de cotizare, cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap mediu dacã au realizat stagiul complet de cotizare. În plus, persoanele care au desfãsurat activitãti în locuri de muncã încadrate în grupele I si a II-a de muncã, conditii deosebite/conditii special de muncã si care solicitã înscrierea la pensie începând cu 1 septembrie 2024 beneficiazã de de un numãr suplimentar de puncte, respectiv 0,25 puncte suplimentare pentru fiecare lunã de stagiu contributive realizat în grupa a II-a de muncã respectiv conditii deossebite de muncã si 0,50 puncte pentru fiecare lunã în care au desfãsurat activitãti în locuri încadrate în grupa I de muncã, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncã încadrate în conditii speciale, potrivit legii.

Citește și: Care români pot ieşi la pensie în 2024 pentru limită de vârstă. Diferenţe în funcţie de perioada din an în cazul femeilor

De asemenea, persoanele care au desfãsurat activitãti în conditii speciale în unitãti miniere si zonele I si II de radiatii, beneficiazã de un punct suplimentar pentru fiecare lunã de stagiu contributiv realizat în aceste conditii. Si tot conform aceleasi legi, persoanele care au desfãsurat activitãti în locuri de muncã încadrate în grupele I si a II-a de muncã, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfãsurat activitãti în locuri de muncã încadrate în conditii deosebite sau conditii speciale, beneficiazã de un numãr suplimentar de puncte, dupã cum urmeazã: 0,25 puncte pentru fiecare lunã în care au desfãsurat activitãti în locuri încadrate în grupa a II-a de muncã, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncã încadrate în conditii deosebite, potrivit legi, 0,50 puncte pentru fiecare lunã în care au desfãsurat activitãti în locuri încadrate în grupa I de muncã. De asemenea, aceastã categorie de perosoane beneficiazã de 0,50 puncte suplimentare pentru fiecare lunã de stagiu de cotizare contributiv realizat în conditii de handicap, respectiv deficientã vizualã gravã sau de 0,25 puncte suplimentare pentru fiecare lunã de stagiu de cotizare contributiv realizat în conditii de handicap. De asemenea, persoanele care au desfãsurat activitãti în conditii speciale în unitãti miniere si zonele I si II de radiatii, beneficiazã de un punct suplimentar pentru fiecare lunã de stagiu contributiv realizat în aceste conditii.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…