Pensii 2024. Cine va primi cu 80% mai mult de la poştaş anul viitor. Ministrul Muncii: „Sunt bani de majorări”

Ministrul Muncii (MMSS), Simona Bucura Oprescu, a oferit clarificări cu privire la impactul noii legi a pensiilor asupra pensionarilor care au avut perioade lucrate în grupe speciale de muncă.

30 nov. 2023, 20:02
Pensii 2024. Cine va primi cu 80% mai mult de la poştaş anul viitor. Ministrul Muncii: „Sunt bani de majorări”

Pensii 2024. „Pensiile românilor vor crește fiecare în funcție de stagiul de cotizare, punctele asimilate, respectiv cele de stabilitate. Creșterile pensiilor va fi între zero, fiindcă vor fi români care vor primi același cuantum în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea, și români care vor avea creșteri peste 80% în cazul celor care au fost cu indemnizația minimă socială, având salariul minim pe economie la un stagiu de cotizare de peste 35 ani.

Impactul bugetar este de 6% din PIB plus cele 10 miliarde pentru anul 2024. Este o lege sustenabilă, aduce respect pentru români”, a spus ministrul Muncii, joi seara.

Pensii 2024: Peste 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare
Pensii 2024. Simona Oprescu Bucura – ministrul Muncii a vorbit despre plata pensiilor în luna decembrie. Vor fi ultimele pensii înainte de majorarea de la 1 ianuarie 2024 pe care o așteaptă toți pensionarii și au fost discuții referitoare la eventuale întârzieri.

„Această reformă ne-a ajutat să renegociem PNRR și să scoatem acel procent de 9,4%. Nu vor fi întârzieri la plata pensiilor în decembrie”, a spus Simona Oprescu Bucura.

„Noi am făcut o lege bună, sustenabilă. Impactul bugetar suplimentar este de 0,6%, se lucrează la Legea bugetului în acest moment, iar în anul 2024 vom avea două majorări ale pensiilor românilor, una de la 1 ianuarie, cealaltă ca urmare a recalculării. Tuturor pensionarilor le transmit să aibă încredere în noi, pentru că suntem responsabili, suntem serioşi. Da, există bani de pensii! (…) Este un angajament al Guvernului României care în bugetul pentru anul 2024 prevede sursele pentru finanţarea noii legi a pensiilor care va genera creşterea pensiilor pentru toţi români”, a spus Simona Bucura-Oprescu într-o conferinţă susţinută în comuna Recea.

„Nu se iau în calcul creşteri de impozite (…), trebuie să ştiţi că este o chestiune care ţine de prioritizarea cheltuielilor publice pe care Guvernul le are. Pe de altă parte, Guvernul vine la pachet cu alte reforme. Unele dintre acestea ţin de partea de fiscalitate fiindcă este important ca în România să scadă evaziunea fiscală şi să crească colectarea, astfel încât să avem mai mulţi bani la buget, inclusiv pentru a finanţa cheltuielile care ţin de pensiile românilor”, a mai spus ministrul.

„Sigur, este foarte important ca în România investiţiile să continue, investiţiile atât pe fonduri europene, dar şi pe programe naţionale de dezvoltare. Este foarte important ca banii să circule în economia românească, încât mediul de afaceri să nu aibă de suferit. Dacă avem un mediu de afaceri sănătos, avem o piaţă a muncii puternică, sigur vom avea de unde şi să dăm salarii mai bune şi de unde să dăm pensii mai bune”, a mai declarat ministrul Muncii

Simona Bucura Oprescu a spus, miercuri seara, în exclusivitate la România TV, după promulgarea legii pensiilor că „este o zi importantă pentru România, fiindcă preşedintele a promulgat noua lege a pensiilor. Este o zi care reprezintă deschiderea unei noi etape (…), etapa în care, din 2024, venim cu aplicarea noii legi a pensiilor, care aduce respect pentru români, aduce echitate, respectă munca şi se adresează nu doar pensionarilor pe care-i avem în plată, care au construit România, aşa cum o ştim noi astăzi, dar şi românilor care sunt angajaţi acum şi care, prin noua lege, trebuie să ştie că vor beneficia de puncte de stabiltate în plus, ceea ce, pentru o vechime mai mare de 25 de ani îi va duce la o pensie mai bună”.

Întrebată cât de stabilă va mai fi vârsta de pensionare, ministrul muncii a spus că mecanismul cu care s-a venit în lege este „o garanţie”.

EXCLUSIV Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: „Nu vor fi întârzieri la plata pensiilor în decembrie”

„Vârsta de pensionare este stabilă, fiindcă mecanismul cu care am venit este o garanţie a faptului că vârsta de pensionare nu va creşte arbitrar, nu va creşte ad-hoc, nu este în pixul unui ministru, al unui Guvern. Creşterea vârstei de pensionare este un mecanism în care, dacă speranţa de viaţă nu creşte o lună, vom rămâne la aceeaşi vârstă de pensionare”, a explicat ministrul Muncii.

Pensii 2024. Simona Bucura Oprescu a precizat că speranţa de viaţă la români este, în prezent, de 70,4 ani la bărbaţi şi de 78 de ani în cazul femeilor.

„Probabilitatea ca vârsta de pensionare să crească este foarte mică”, a mai spus ministrul. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pensiilor, adoptată săptămâna trecută în Parlament.