Pensii 2024. Culmea inechităţii, de ce 2 pensionari care au muncit 35 ani, pe același salariu, iau pensii cu 700 lei diferență

Explicația constă în faptul că pensionarii s-au născut în ani diferiți și au indici de corecție diferiți. Care este formula după care se calculează toate pensiile din septembrie.
Filip Stan
08 apr. 2024, 20:22
Pensii 2024. Culmea inechităţii, de ce 2 pensionari care au muncit 35 ani, pe același salariu, iau pensii cu 700 lei diferență

Pensii 2024. Daniel Baciu, președintele CNPP, a explicat care este noua formulă de calcul a pensiilor și cum se aplică aceasta pentru a se elimina inechităţile cauzate de un lanţ de legi difeite de-a lungul timpului. Una dintre nedreptățile din actuala lege a pensiilor spune că doi colegi de serviciu care au muncit pe același salariu (având același punctaj) și același număr de ani pot ieși la pensie cu sume diferite de bani.

Chiar şi în noua lege a pensiilor, există diferențe între indicii de corecție de la un an la celălalt. Înainte 2011 nu exista indice de corecție. După acest an, indicele de corecție a variat.

Pensii 2024. Anunţul care dă fiori pensionarilor: 1,5 milioane de români nu vor ieşi pe plus după recalcularea din septembrie

Cei mai mici indici de corecție au fost în anii 2014 și 2015 – 1,07, apoi 2016 când indicele a fost 1,09 și în 2011 – 1,12. Între 2020 și 2024 indicele de corecție a fost foarte mare de 1,41.

Pensionarii care au ieșit la pensie în ultimii ani primesc, azi, o pensie mai mare decât cei care au muncit înainte de 2020 pe același salariu și aceeași număr de ani.

În acest context, cineva a dat exemplul a 3 colegi care au muncit pe aceeași bani (cu același punctaj), timp de 35 de ani dar au ieșit la pensie în ani diferiți. Ei vor lua pensii diferite doar pentru că în anii în care s-au pensionat exista un indice de corecție diferit:

Primul coleg s-a pensionat în 2015, cu un indice 1,07, al doilea coleg în 2018, când indicele de corecție era 1,15 și al treilea în 2024, la un indice de 1,41.

Pensiile primite sunt:

  • Pensionar 1 cu indice de corecție 1,07 va avea o pensie de 2.175 lei.
  • Pensionar 2 cu indice de corecție 1,15 va avea o pensie de 2.337 lei.
  • Pensionar 3 cu indice de corecție 1,41 va avea o pensie de 2.866 lei.

Între pensionarul 3 și pensionarul 1 există o diferență de pensie de 700 de lei, deși au muncit același număr de ani 35 pe același salariu. Diferența o face indicele de corecție.

De la 1 septembrie, cei 3 pensionari vor avea aceeași pensie îndreptându-se, astfel, o nedreptate. Cât de mare va fi pensia celor 3? Asta depinde de punctajul obținut și de punctele bonus obținute. În cazul lor, ei au, după 35 de ani de muncă, următoarele puncte bonus:

5 X 0,5 + 5X0,75 + 1 = 7,25 puncte de stabilitate care se adaugă la punstajul obținut pe baza contribuției. Punctele se înmulțesc cu valoarea punctului de referință de 81 de lei și rezultă pensia finală.

Evident că pensionarul cu indicele mare de corecție va primi mai puțini bani la recalulcare decât cel care a avut un indice de cortecție mai mic.

Când pot depune românii dosarele de pensionare la termen în 2024. Ce acte sunt necesare şi care este procedura

Pensii 2024. Formula de calcul la recalculare

Pensia = VPR (81 de lei) x Numărul total de puncte.

Puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate:armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate se obțin pe baza contribuției

Punctele de stabilitate:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv

1 punct pentru anii munciți peste 35 ani

Cu cât vor creşte pensiile mici ale românilor. Simona Bucura-Oprescu, anunţ pentru 1,2 milioane de pensionari

Cu cât vor creşte pensiile românilor. Potrivit noilor reglementări, pensiile vor fi majorate cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024, urmând să fie recalibrate în septembrie. Acest lucru va duce la stabilirea unui punct de pensie de 2.032 lei. De asemenea, noua lege prevede o serie de modificări semnificative, inclusiv egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani și stabilirea unui stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

Un aspect important al noii legi este introducerea unei formule noi de calcul pentru determinarea pensiei, bazată pe valoarea punctului de referință și numărul total de puncte acumulate de către asigurat. Această formulă are în vedere punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele perioadelor asimilate și necontributive.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că, conform noilor prevederi, toate veniturile contributive vor fi luate în calcul, iar munca și educația vor fi recompensate corespunzător. Astfel, cei care au muncit mai mult de 25 de ani vor beneficia de puncte de stabilitate, asigurându-și astfel o pensie mai consistentă. Noua lege are ca principal obiectiv asigurarea unei distribuții echitabile a pensiilor pentru muncă și contribuții egale.

Citeşte şi: Vestea momentului pentru românii care au card de sănătate. Schimbările majore care aduc beneficii semnificative asiguraţilor

„În indemnizația minimă socială sunt peste 1,2 de milioane de români. În această zonă avem atât români care au lucrat stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar și români care au lucrat poate 35 de ani sau peste 35 de ani pe salariul minim pe economie sau români care au intrat în această zonă a indemnizației minime sociale din cauza unui accident de muncă și au în acest moment o pensie de invaliditate.  În cazul acestor români, cei care au avut peste 35 de ani de muncă cu venitul minim pe economie, vor avea o creștere semnificativă a pensiilor.

Simulările pe care le-au făcut cei de la Casa Națională de Pensii indicau că având ca referențial venitul, indemnizaţia minimă socială din 2023, cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri. În bani, înseamnă mai puțin de 1.000 lei. Acele simulări indicau o diferență de la 1125 de lei la 1.960 lei aproximativ. Important este ca fiecare pensionar să știe că absolut toate veniturile contributive vor fi luate în calcul după noua lege, că răsplătim munca și educația, și că dacă ai muncit mai mult de 25 de ani vei beneficia de puncte de stabilitate.

În noua lege a pensiilor, principalul obiectiv pe care l-am avut, iar specialiștii noștri spun că am și reușit, este acela că pentru muncă și contribuții egale vei primi aceeași pensie”, a spus ministra muncii la Antena 3.

Formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

  • VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!