Pensii 2024. Culmea inechităţii, de ce 2 pensionari care au muncit 35 ani, pe același salariu, iau pensii cu 700 lei diferență

Explicația constă în faptul că pensionarii s-au născut în ani diferiți și au indici de corecție diferiți. Care este formula după care se calculează toate pensiile din septembrie.
Filip Stan
08 apr. 2024, 20:22
Pensii 2024. Culmea inechităţii, de ce 2 pensionari care au muncit 35 ani, pe același salariu, iau pensii cu 700 lei diferență

Pensii 2024. Daniel Baciu, președintele CNPP, a explicat care este noua formulă de calcul a pensiilor și cum se aplică aceasta pentru a se elimina inechităţile cauzate de un lanţ de legi difeite de-a lungul timpului. Una dintre nedreptățile din actuala lege a pensiilor spune că doi colegi de serviciu care au muncit pe același salariu (având același punctaj) și același număr de ani pot ieși la pensie cu sume diferite de bani.

Chiar şi în noua lege a pensiilor, există diferențe între indicii de corecție de la un an la celălalt. Înainte 2011 nu exista indice de corecție. După acest an, indicele de corecție a variat.

Pensii 2024. Anunţul care dă fiori pensionarilor: 1,5 milioane de români nu vor ieşi pe plus după recalcularea din septembrie

Cei mai mici indici de corecție au fost în anii 2014 și 2015 – 1,07, apoi 2016 când indicele a fost 1,09 și în 2011 – 1,12. Între 2020 și 2024 indicele de corecție a fost foarte mare de 1,41.

Pensionarii care au ieșit la pensie în ultimii ani primesc, azi, o pensie mai mare decât cei care au muncit înainte de 2020 pe același salariu și aceeași număr de ani.

În acest context, cineva a dat exemplul a 3 colegi care au muncit pe aceeași bani (cu același punctaj), timp de 35 de ani dar au ieșit la pensie în ani diferiți. Ei vor lua pensii diferite doar pentru că în anii în care s-au pensionat exista un indice de corecție diferit:

Primul coleg s-a pensionat în 2015, cu un indice 1,07, al doilea coleg în 2018, când indicele de corecție era 1,15 și al treilea în 2024, la un indice de 1,41.

Pensiile primite sunt:

  • Pensionar 1 cu indice de corecție 1,07 va avea o pensie de 2.175 lei.
  • Pensionar 2 cu indice de corecție 1,15 va avea o pensie de 2.337 lei.
  • Pensionar 3 cu indice de corecție 1,41 va avea o pensie de 2.866 lei.

Între pensionarul 3 și pensionarul 1 există o diferență de pensie de 700 de lei, deși au muncit același număr de ani 35 pe același salariu. Diferența o face indicele de corecție.

De la 1 septembrie, cei 3 pensionari vor avea aceeași pensie îndreptându-se, astfel, o nedreptate. Cât de mare va fi pensia celor 3? Asta depinde de punctajul obținut și de punctele bonus obținute. În cazul lor, ei au, după 35 de ani de muncă, următoarele puncte bonus:

5 X 0,5 + 5X0,75 + 1 = 7,25 puncte de stabilitate care se adaugă la punstajul obținut pe baza contribuției. Punctele se înmulțesc cu valoarea punctului de referință de 81 de lei și rezultă pensia finală.

Evident că pensionarul cu indicele mare de corecție va primi mai puțini bani la recalulcare decât cel care a avut un indice de cortecție mai mic.

Când pot depune românii dosarele de pensionare la termen în 2024. Ce acte sunt necesare şi care este procedura

Pensii 2024. Formula de calcul la recalculare

Pensia = VPR (81 de lei) x Numărul total de puncte.

Puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate:armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate se obțin pe baza contribuției

Punctele de stabilitate:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv

1 punct pentru anii munciți peste 35 ani

Cu cât vor creşte pensiile mici ale românilor. Simona Bucura-Oprescu, anunţ pentru 1,2 milioane de pensionari

Cu cât vor creşte pensiile românilor. Potrivit noilor reglementări, pensiile vor fi majorate cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024, urmând să fie recalibrate în septembrie. Acest lucru va duce la stabilirea unui punct de pensie de 2.032 lei. De asemenea, noua lege prevede o serie de modificări semnificative, inclusiv egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani și stabilirea unui stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

Un aspect important al noii legi este introducerea unei formule noi de calcul pentru determinarea pensiei, bazată pe valoarea punctului de referință și numărul total de puncte acumulate de către asigurat. Această formulă are în vedere punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele perioadelor asimilate și necontributive.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că, conform noilor prevederi, toate veniturile contributive vor fi luate în calcul, iar munca și educația vor fi recompensate corespunzător. Astfel, cei care au muncit mai mult de 25 de ani vor beneficia de puncte de stabilitate, asigurându-și astfel o pensie mai consistentă. Noua lege are ca principal obiectiv asigurarea unei distribuții echitabile a pensiilor pentru muncă și contribuții egale.

Citeşte şi: Vestea momentului pentru românii care au card de sănătate. Schimbările majore care aduc beneficii semnificative asiguraţilor

„În indemnizația minimă socială sunt peste 1,2 de milioane de români. În această zonă avem atât români care au lucrat stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar și români care au lucrat poate 35 de ani sau peste 35 de ani pe salariul minim pe economie sau români care au intrat în această zonă a indemnizației minime sociale din cauza unui accident de muncă și au în acest moment o pensie de invaliditate.  În cazul acestor români, cei care au avut peste 35 de ani de muncă cu venitul minim pe economie, vor avea o creștere semnificativă a pensiilor.

Simulările pe care le-au făcut cei de la Casa Națională de Pensii indicau că având ca referențial venitul, indemnizaţia minimă socială din 2023, cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri. În bani, înseamnă mai puțin de 1.000 lei. Acele simulări indicau o diferență de la 1125 de lei la 1.960 lei aproximativ. Important este ca fiecare pensionar să știe că absolut toate veniturile contributive vor fi luate în calcul după noua lege, că răsplătim munca și educația, și că dacă ai muncit mai mult de 25 de ani vei beneficia de puncte de stabilitate.

În noua lege a pensiilor, principalul obiectiv pe care l-am avut, iar specialiștii noștri spun că am și reușit, este acela că pentru muncă și contribuții egale vei primi aceeași pensie”, a spus ministra muncii la Antena 3.

Formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

  • VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Spynews
Știrile Antena Stars. De ce a refuzat Alex Bodi 1 milion de dolari. A rămas uimit când a aflat ce i s-a oferit, dar nu a putut să accepte: ”Nu am vrut” / VIDEO
Bzi.ro
Cum a slăbit Florin Busuioc după ce a fost la un pas de moarte: „Nu mă mai duc la borcanul cu ciocolată la 2 noaptea!”
Fanatik.ro
Locul de muncă în care poți câștiga și 300 de lei pe zi. Românii nu se înghesuie și angajatorii sunt disperați. Caută acum nepalezi, pakistanezi sau srilankezi
Capital.ro
Interdicție pentru șoferi. Amendă pentru ochelarii de soare
Playtech.ro
WOW! Fotografii RARE cu fiica SUPERBĂ a lui Virgil Ianțu: Jasmine, acoperită cu PLASĂ TRANSPARENTĂ
DailyBusiness
Marcel Ciolacu, anunțul momentului pentru români! Ce se întâmplă cu salariile lor
Adevarul
EXCLUSIV. Elena Lasconi: „Dacă voi fi președintele României, voi fi un președinte pentru popor, din popor și nu din colivie”
Spynews
Dezastru la un pelerinaj. Peste 550 de persoane au murit. Temperaturile de 51 de grade Celsius le-au fost fatale
Spynews
A mers pe jos 90 de minute pe zi. Ce s-a întâmplat după 2 ani
Evz.ro
Schimbare istorică în România. Sunt vizați toți angajții
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
wowbiz.ro
Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta
Cancan.ro
Emily Burghelea, dată afară din apartament, alături de cei doi copii 😲 'Am greșit! Este vina noastră!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cea mai frumoasă prezentatoare TV, apariție aproape interzisă la Euro! Eva ridică temperatura mai ceva decât canicula
kanald.ro
Motociclist care circula regulamentar, lovit puternic de un taximetrist, în București. Ce a făcut șoferul imediat după accident
Capital.ro
Devine interzis pentru românii care au casă la curte. Ordinul UE se aplică în toată România
StirileBZI
Stimulent financiar de la stat pe timpul verii! Vezi dacă te încadrezi în cerințe
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Spania se califica in optimile EURO 2024 dupa o victorie impotriva Italiei
MediaFlux
COD ROȘU de CANICULĂ în ROMÂNIA! Vezi HARTA
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?