Pensii 2024. Ministrul Muncii dezvăluie ce pensionari încasează lunar peste 18.000 de euro în timp ce este un milion de români iau pensie minimă

Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu susţine că 1.200.000 de români trăiesc cu pensia minimă de 1.125 de lei lunar. La polul opus, cele mai mari pensii depăşesc 90.000 de lei, aşadar peste 18.000 de euro lunar. ”Sunt ale unor cotizanţi din domeniul bancar”, susţine ministrul Muncii.

09 dec. 2023, 13:16
Pensii 2024. Ministrul Muncii dezvăluie ce pensionari încasează lunar peste 18.000 de euro în timp ce este un milion de români iau pensie minimă

Ministrul Muncii a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, câţi români încasează pensia minimă de 1.125 de lei lunar. ”1.200.000 de români încasează pensia minimă în acest moment”, a răspuns Simona Bucura Oprescu.

În schimb, cea mai mare pensie din România atinge 94.000 de lei pe lună, deci 19.000 de euro. Şi nu e singura pensie care atinge această valoare.
”Este o pensie contributivă, de aproximativ 94.000 de lei, dar este o pensie contributivă, nu e pensie de serviciu. Pe prime locuri, sunt pensii contributive cu valori foarte mari. Tot peste 90.000, tot cu pensii contributive. Sunt ale unor cotizanţi la bugetul de stat din domeniul bancar. Mi se pare absolut corect, dacă s-au constituit, reţinut şi virat contribuţii sociale pentru asta, mi se pare absolut corect”, a explicat ministrul Muncii.

Vouchere-mamut din 2024. Cine sunt românii care pot încasa 72.500 de lei de la stat

Ministrul Muncii subliniază că foarte mulţi români nu înţeleg cât de important e să aibă contribuţiile sociale plătite la bugetul de stat, deci să nu muncească ”la negru”.

”Din păcate, nu vorbim suficient despre cât de important este ca în toată perioada de activitate să fie achitate pentru tine contribuţiile sociale. Din păcate, sunt foarte mulţi români care nu înţeleg cât de important este ca întreaga ta activitate să fie declarată, indiferent de domeniul în care lucrezi. Având munca declarată, vei avea apoi şi ceea ce meriţi de la statul român”, a conchis Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu, despre creşterea pensiilor: De la 1 ianuarie avem o majorare a pensiilor tuturor românilor cu 13,8 la sută/ În noua lege stipulăm clar faptul că această majorare trebuie să fie făcută în fiecare an în luna ianuarie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că de la 1 ianuarie pensiile tuturor românilor vor creşte cu rata inflaţiei şi că, potrivit noii legi, pensiile se vor putea majora, pe viitor, doar în luna ianuarie a fiecărui an.

”De la 1 ianuarie avem o majorare a pensiilor tuturor românilor cu 13,8 la sută. Din septembrie, avem aici formula elveţiană care spune aşa: că formula de majorare a pensiilor este rata inflaţiei din anul precedent plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pentru 2024. Asta înseamnă că punctul de pensie va creşte de la 1.785 lei la 2.031 lei la toţi românii de la 1 ianuarie”, a declarat Simona Bucura Opescu, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV de sâmbătă. Potrivit ministrului Muncii, majorările de pensii se vor face anual, în luna ianuarie.

”O precizare extrem de importantă. Dacă până acum nu era specificată în lege în mod expres data la care se poate face majorarea pensiilor, în noua lege stipulăm în clar faptul că această majorare trebuie să fie făcută în fiecare an în luna ianuarie astfel încât să nu repetăm situaţii cum am avut în anii precedenţi, când nu am avut creşteri ale pensiilor sau situaţii în care aceste majorări au fost făcute într-o altă lună decât luna ianuarie. Am venit cu această precizare explicită în lege, astfel încât să nu mai fie de fiecare dată o decizie luată arbitrar politic de guvern şi să fie un angajament pe care îl avem în raport cu românii”, a subliniat Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii: Factorii poştali trebuie să le ducă pensionarilor, în perioada 4-12 decembrie, pensiile care se plătesc prin Poşta Română

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, le-a transmis pensionarilor că până în 12 decembrie îşi vor primi pensiile prin Poşta Română, iar cei care le încasează pe card vor primi banii după 12 decembrie.

”Din 4 decembrie suntem cu pensiile în plată. Factorii poştali, în perioada 4-12 decembrie, trebuie să le ducă pensionarilor pensiile care se plătesc prin Poşta Română. Aproape jumătate dintre pensionarii României îşi primesc pensiile prin Poşta Română, iar pensionarii să ştie că undeva din 20-20 şi ceva noiembrie colegii noştri au făcut viramentul către Poşta Română în aşa fel încât la începutul lunii decembrie deja factorii poştali să înceapă să le ducă pensiile românilor. Cei care îşi primesc pensiile pe card trebuie să ştie că după 12 decembrie, ca de obicei, îşi vor primi pensiile pe card”, a declarat Simona Bucura Oprescu, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv.

Alocaţii 2024. Un covrig pe zi pentru copii din ianuarie, majorare nesemnificativă a alocaţiilor

Cei care beneficiază de beneficii şi prestaţii sociale îşi primesc banii din 8 decembrie.
”Românii care beneficiază prin colegii noştri de la AJPIS de beneficii şi prestaţii sociale, alocaţii pentru copii, indemnizaţii şi aşa mai departe, toate drepturile pe care românii le au ca măsuri de la statul român de natura beneficiilor şi prestaţiilor sociale, acestea vor fi plătite ca şi până acum, începând cu data de 8 decembrie şi nu au niciun motiv de îngrijorare. Banii vor veni la timp”, a transmis Simona Bucura Oprescu.