Pensii 2024. Noua lege taie multe beneficii. Ce se întâmplă cu pensionarea anticipată şi grupele de muncă

Proiectul noii legi a pensiilor aduce cu sine modificări sensibile și chiar eliminarea unor avantaje de care au beneficiat mulți pensionari până acum.
Alina Costache
13 nov. 2023, 17:23
Pensii 2024. Noua lege taie multe beneficii. Ce se întâmplă cu pensionarea anticipată şi grupele de muncă
Ministerul Muncii a anunțat că vor fi aduse modificări la legea pensiilor.

Pensii 2024. Pensionarii vor fi afectați de noile modificări legislative, care aduc schimbări semnificative în privința drepturilor acestora, evidențiate prin diferențele constatate între cele două formule de calcul.

Așa cum era de prevăzut, fosta legea „nouă” a pensiilor (127/2019) pare să aibă șanse limitate să intre în vigoare, urmând să fie abrogată începând cu 1 ianuarie 2024.

Pensii 2024. Nicolae Ciucă anunţă un impact bugetar de 25 de miliarde de lei: „Noi nu ne-am opus majorării, dar trebuie să ţinem cont de sustenabilitate”

Pensii 2024. Proiectul noii legi a pensiilor aduce cu sine modificări sensibile și chiar eliminarea unor avantaje de care au beneficiat mulți pensionari până acum. De exemplu, pensionarea fără penalizări pentru cei care accesează pensia anticipată parțială cu cel mult 2 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare nu va mai fi posibilă conform noii legi.

Persoanele care au locuit în zone cu poluare remanentă severă, situate la maxim 8 km față de poluator, nu se vor mai putea pensiona anticipat fără diminuare, chiar dacă au avut rezidența de minim 30 de ani în acele zone poluate.

În ceea ce privește valorificarea perioadelor lucrate în grupe superioare de muncă, proiectul de lege propune acordarea unui punctaj fix de 0,5 puncte pentru grupa a II-a și 0,5 puncte pentru fiecare an de grupa a I-a, revenind asupra unor modificări anterioare care au adus confuzie în sistemul de calcul al pensiilor.

Este important să reținem că noile schimbări legislative sunt menite să corecteze presupusele inechități din sistemul de pensii, iar evoluția acestora poate suferi ajustări ulterioare.

Pensii 2024. Cine sunt ghinioniştii care vor primi ZERO lei după recalculare

Pensii 2024. Se anunţă majorări consistente din septembruie 2024, când se estimează că se va încheia recalcularea, dar există şi ghinionişti care nu primesc nimic.  Cum s-a ajuns la această situație.

Astfel, unele pensii scad și cu 10%, iar altele cresc cu 30% la recalculare, iar fost reprezentant al Casei de Pensii a făcut precizări cu privire la aceste inechități. Pentru a le evita, toți pensionarii care, la recalculare, ar fi trebui să piardă bani la pensie vor avea creșteri zero. Potrivit calculelor oficiale, existau pensionari care urmau să piardă între 1% și 11% la pensie, dar Constituţia nu permite scăderi, astfel că vor rămâne cu cunatumul actual.

„La femei, creşterile cele mai mari sunt de 11% (faţă de 30% la bărbaţi – n.r.), pentru că, la ele, stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani şi suntem acum la 32 de ani şi patru luni.

Deci, în cazul lor, nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor, şi atunci punctajul mediu, cel pe care îl avem ca element determinant al pensiei, nu a fost diminuat în acelaşi ritm ca la bărbaţi.

Precizez că, acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Nu se va diminua nimic”, a dat asigurări fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, potrivit Newsweek.

Cum calculezi ce pensie ai după recalculare
Formula de calcul pentru calcularea pensiilor este următoarea: VPR x Numărul total de puncte. VPR este valoarea punctului de referință care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.

Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt numărul de ani în care ai contribuit la sistemul de pensii. Spre exemplu, dacă ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte.  Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.

Recalcularea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2024. Pensiile tuturor românilor vor fi indexate de la 1 ianuarie 2024 cu 13.8%.

Pensii 2024. Premierul Marcel Ciolacu a spus, recent, că de la 1 ianuarie 2024, toate pensiile vor creşte cu 13,8%, cât este rata inflaţiei, urmând a doua creştere să se facă, cel mai probabil, la 1 septembrie.

Atunci, creşterea va fi diferenţiată pentru „a se închide inechităţile”, a mai precizat şeful Guvernului. Marcel Ciolacu a spus că şi pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei, o decizie contrară fiind neconstituţională.

Astfel, o parte dintre pensionarii speciali, mai precis magistraţii, vor putea primi la pensie şi 3.000 de lei în plus.

Pensii 2024. Ministrul Muncii, veşti bune pentru seniori: „După recalculare, pensiile cresc şi cu 40%”. Când se va vedea pe taloane

În cazul magistraților (cei ieșiți la pensie în baza legilor 303/2004 și 303/2022), creșterea ar urma să fie de 3.033 de lei, calculată drept indexarea cu 13,8% (inflația) a pensiei medii de 21.980 de lei (aferentă lunii octombrie, cea mai recentă statistică oficială disponibilă în acest moment).

Întrebat despre creşterea de la 1 ianuarie, premierul a precizat: „Acolo este diferenţiat”. Marcel Ciolacu a explicat că, în noua lege a pensiilor, urmează „a se închide toate inechităţile”.

„Nu va fi afectată nicio pensie, drepturi obţinute pe vechile legi, toată proiecţia este pentru viitor. Este exclus ca cineva să piardă vreun ban după recalculare”, a adăugat premierul, potrivit stirileprotv.ro.

Pensii 2024. Formula simplă de calcul, care le arată românilor câţi bani în plus vor primi la pensie  de anul viitor

Pensionarii români îşi pot calcula singuri, acasă, câţi bani în plus vor primi la pensie din 2024, atunci când intră în vigoare noua lege.

Iată cum se vor calcula noile pensii ale românilor în funcție de formula din noua lege a pensiilor. Noua formulă din legea pensiilor: valoarea punctului de referință (VPR) înmulţit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare.

Astfel, fiecare pensionar român îşi poate calcula singur, acasă, noua pensie pe care o va primi din 2024.

Pentru românii care nu ştiu valoarea punctului de referință (VPR), acesta este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% așa cum spune premierul Marcel Ciolacu) împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.

Pensii 2024 DOCUMENT: Cum se face calculul pensiei, cu cât creşte vârsta de pensionare şi cum se traduce în bani punctul de referinţă de 81 de lei. Un singur articol intră în vigoare de la 1 ianuarie
Formula de calcul pentru pensie

VPR x numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) = 2031 : 25 = 81.

După ce aţi aflat care este VPR, vă uitați în decizia de pensionare și pur și simplu înmulțiți 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare și o să obţineţi pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.

Pensii 2024. Tabelul care arată cine sunt românii defavorizaţi după majoarea din 2024

Pernsii 2024

O parte dintre români vor avea creşteri negative, adică pe minus, la recalcularea pensiilor de anul viitor, însă autorităţile asigură că nicio pensie nu va scădea.

În timp ce la majorarea pensiilor de din 2024, se anunţă creşteri de până la 30%, unii români vor avea parte de creşteri negative, adică de până la minus 11,35%, arată calculele prezentate la Antena 3.

Spre exemplu, cel mai mare procent de creştere a pensiilor ajunge la 30,84% şi se aplică românilor născuţi în perioada ianuarie-martie 1950 şi care s-au pensionat în intervalul ianuarie-martie 2015.

Apoi, procentele de creştere încep să mai scadă, după care urmează valori pe minus. „Avem această creştere de 30%, după care procentele de creştere mai scad, pentru că se ajunge la indicele de corecţie de 1,41. Aici, procentul de creştere este negativ”, a spus fosta şefă a Casei de Pensii, prof. univ. dr. Doina Pârcălabu.

În tabelele din galeria foto, se vede cum, după procente de creştere de până la 30%, acestea încep să fie pe minus.  Spre exemplu, apare minus 0,71% în cazul românilor care s-au pensionat în anii 2020-2023 şi au un indice de corecţie destul de mare, de 1,41, după cum arată calculele din tabel. Apoi, creşterile negative ajung până la minus 11,35%.

Fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, îi linişteşte pe români şi susţine că pensiilor nu vor scădea, chiar dacă e vorba de creşteri cu minus.

„Acolo, practic, rămâne cuantumul pensiei aflat în plată. Procentul e mic din cauza acelui indice mare de corecţie”, a explicat fosta şefă a Casei de Pensii. Oficialii spun şi ei că cei cărora le vor creşte mai mult pensiile acum sunt românii care au avut o pensie mică şi lor li se va face dreptate. Altfel spus, nu se încearcă creşterea pensiilor tuturor românilor în mod egal, ci echitabil, pentru a se rezolva anumite inechităţi.

Cele dezavantajate de această majorare a pensiilor sunt femeile, care vor beneficia şi de cele mai mici procente, spre deosebire de bărbaţi.

„La femei, creşterile cele mai mari sunt de 11% (faţă de 30% la bărbaţi – n.r.), pentru că la ele stagiul complet de cotizare a fost de 25 de ani şi suntem acum la 32 de ani şi patru luni.

Deci, în cazul lor, nu s-a atins stagiul de cotizare complet ca în cazul bărbaţilor, şi atunci punctajul mediu, cel pe care îl avem ca element determinant al  pensiei, nu a fost diminuat în acelaşi ritm ca la bărbaţi.

Se vede în tabelele de mai sus că stagiul complet de cotizare nu este o constantă.

Fosta şefă a Casei de Pensii: „Acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu pensia aflată în plată. Nu se va diminua nimic”

Precizez încă o dată că, acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Nu se va diminua nimic”, a adat asigurări fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu. Vor beneficia de o creştere a pensiei cu 0% românii născuţi în perioada aprilie 1944-martie 1945 şi pensionaţi în intervalul aprilie 2001-martie 2002.

De creşteri negative între minus 0,85% şi minus 2,56% vor avea parte românii născuţi în perioada octombrie 1952-iulie 1953 şi pensionaţi în intervalul ianuarie 2012-ianuarie 2013.

Cele mai mari creşteri pe minus, respectiv de până la minus 11,35% apar la pensionarii români născuţi în perioada octombrie 1958-octombrie 1961 şi pensionaţi în intervalul ianuarie 2020-noiembrie 2023.

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Șoferii tineri primesc o VESTE PROASTĂ! Ce vor liderii UE să le interzică
Adevarul
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
De ce România nu poate doborî dronele rusești care încalcă spațiul aerian
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„M-a împietrit de tot durerea ta…” Un tânăr de 18 ani și-a pierdut viața în timp ce se întorcea de la muncă
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Alexandrov i-a rupt inima: O durere pe care n-o pot descrie în cuvinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
VIDEO "M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Foști oficiali militari americani sprijină candidatura Kamalei Harris și critică sever pe Donald Trump
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! E bomba ZILEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...