Pensii 2024: Un român „privilegiat” ia pensie de 17.000 de lei fără să fi muncit vreo zi

Pensiile speciale apar în dezbaterea publică doar îmn campaniile electorale. În schimb, beneficiarii numără sume uriaşe lună de lună.
Filip Stan
09 mai 2024, 10:51
Pensii 2024: Un român

În cazul beneficiarilor Legii 303/2002, care reglementează pensiile speciale, s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 24.151 lei, din care 21.287 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.700 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Restul de pensie de peste 17.000 de lei este partea necontributivă. Sau, altfel zis, partea pentru care respectivul pensionar nu a cotizat și nu a muncit.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat, în luna aprilie, 790 de persoane. Pensia medie era de 6.667 de lei, din care 3.132 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În cât timp poți ridica pensia de la Poștă dacă nu ești acasă când vine poștașul. CNPP a dat explicația
În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 849 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.727 de lei (3.240 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.374 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 12.896 de lei, din care 8.317 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 649 de persoane, media fiind de 9.831 de lei, din care 3.145 lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 2.188 de pensionari, pensia medie fiind de 6.247 de lei, din care 3.408 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Cu late cuvinte, există pensionari privilegiați în România. Aceștia sunt pensionarii speciali, cei care iau o pensie formată din 2 componente. O primă componentă este cea a contributivității. Pensionarii speciali primesc o sumă de bani la pensie pe baza sumelor cu care a contribuit la fondul de pensii în timp ce muncea.

Tot la pensie, li se adaugă o sumă de bani de la bugetul de stat, pentru care pensionarii speciali nu au contribuit. De obicei, partea din pensie care li se dă de la stat (necontributivă) este mult mai mare decât partea de pensie pentru care au contribuit.

Aceste pensii sunt posibile potrivit Legii 303 din 2002 care stabilește care este statul judecătorilor și procurorilor

Intereasant este că pensia de mai sus a crescut într-o singură lună de la 23.700 de lei la 24.150 de lei, cu aproape 500 de lei.Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în scădere cu 200 de persoane comparativ cu luna anterioară.

5.621 sunt beneficiari fiind beneficiari ai Legii 303/2022 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Ministerul Muncii, anunţ important pentru toţi angajații din România. De când se majorează salariile pentru 1,6 milioane de români

Membrii Corpului diplomatic au avut o pensia medie era de 6.667 de lei, din care 3.132 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

849 de foști parlamenatri luau o pensia medie de 5.727 de lei. Din această sumă, 3.240 de lei au fost acoperiți de la bugetul de stat.

Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România avea 1.374 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 12.896 de lei, din care 8.317 lei suportaţi din bugetul de stat.

Spynews
Sicriul în care se află Anca Molnar, primit cu ropote de aplauze la cimitir! Familia ei și prietenii apropiați au condus-o îndurerați pe ultimul drum / VIDEO
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
3 secrete care l-au ajutat pe un bărbat să trăiască 101 de ani. Ce trebuie să faci ca să ai o viață lungă
Capital.ro
Statul ESTE OBLIGAT să îți trimită documentul. E lege nouă din 4 SEPTEMBRIE în România
Playtech.ro
Antonia a încins toată România! Apariție BOMBĂ fără haine, niciodată NU a apărut AȘA
DailyBusiness
Un drum cerut de români, mai aproape de realitate! Când încep licitațiile?
Adevarul
Prăbușirea lui Emil Boc între „monstruoasa coaliție” și realitate. „Am fost atacat pe uscat, din aer sau de pe mare”
Spynews
„Ne-am săturat să existe rasism!”. Betty Vișănescu, concurenta de la Asia Express, reacție acidă, după ce Babasha a fost huiduit la concertul trupei Coldplay / FOTO
Spynews
Cum și-a încurajat Carmen de la Roma fiul, pe Babasha, în timp ce toată Arena Națională îl huiduia la concertul Coldplay: „Te-a luat în brațe...” / VIDEO
Evz.ro
Limonadă braziliană. Rețeta cu parfum de vacanță
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu
Cancan.ro
FOTO & VIDEO | Imagini cu iz apocaliptic! Dezastru în București după furtuna cu grindină! Ce s-ar întâmpla dacă urgia provocată de natură ar dura mai mult?
Playsport.ro
REACȚIA MOMENTULUI! Ce a putut să spună soția milionarului Șucu după ce l-a văzut pe Babasha la concertul Coldplay: "DA, DA, DA"
kanald.ro
Câți copii are Marina Almășan? „Îmi reproșez că nu le-am știut oferi tați implicați”
Capital.ro
Românii care vor primi BANII ÎNAPOI. Decizia îi va revolta pe mulți. Statul plătește tot
StirileBZI
Românii care au lucrat în străinătate urmează să afle ce pensie vor lua! Decizia este pe masa Guvernului
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
substantial.ro
Zelenski cere un nou Plan Marshall pentru reconstrucția Ucrainei
MediaFlux
Alertă MAXIMĂ în România. Toată lumea trebuie să se ferească
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi la ce stat ne referim?