Pensii 2024: Un român „privilegiat” ia pensie de 17.000 de lei fără să fi muncit vreo zi

Pensiile speciale apar în dezbaterea publică doar îmn campaniile electorale. În schimb, beneficiarii numără sume uriaşe lună de lună.
Filip Stan
09 mai 2024, 10:51
Pensii 2024: Un român

În cazul beneficiarilor Legii 303/2002, care reglementează pensiile speciale, s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 24.151 lei, din care 21.287 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.700 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Restul de pensie de peste 17.000 de lei este partea necontributivă. Sau, altfel zis, partea pentru care respectivul pensionar nu a cotizat și nu a muncit.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat, în luna aprilie, 790 de persoane. Pensia medie era de 6.667 de lei, din care 3.132 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În cât timp poți ridica pensia de la Poștă dacă nu ești acasă când vine poștașul. CNPP a dat explicația
În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 849 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.727 de lei (3.240 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.374 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 12.896 de lei, din care 8.317 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 649 de persoane, media fiind de 9.831 de lei, din care 3.145 lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 2.188 de pensionari, pensia medie fiind de 6.247 de lei, din care 3.408 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Cu late cuvinte, există pensionari privilegiați în România. Aceștia sunt pensionarii speciali, cei care iau o pensie formată din 2 componente. O primă componentă este cea a contributivității. Pensionarii speciali primesc o sumă de bani la pensie pe baza sumelor cu care a contribuit la fondul de pensii în timp ce muncea.

Tot la pensie, li se adaugă o sumă de bani de la bugetul de stat, pentru care pensionarii speciali nu au contribuit. De obicei, partea din pensie care li se dă de la stat (necontributivă) este mult mai mare decât partea de pensie pentru care au contribuit.

Aceste pensii sunt posibile potrivit Legii 303 din 2002 care stabilește care este statul judecătorilor și procurorilor

Intereasant este că pensia de mai sus a crescut într-o singură lună de la 23.700 de lei la 24.150 de lei, cu aproape 500 de lei.Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în scădere cu 200 de persoane comparativ cu luna anterioară.

5.621 sunt beneficiari fiind beneficiari ai Legii 303/2022 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Ministerul Muncii, anunţ important pentru toţi angajații din România. De când se majorează salariile pentru 1,6 milioane de români

Membrii Corpului diplomatic au avut o pensia medie era de 6.667 de lei, din care 3.132 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

849 de foști parlamenatri luau o pensia medie de 5.727 de lei. Din această sumă, 3.240 de lei au fost acoperiți de la bugetul de stat.

Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România avea 1.374 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 12.896 de lei, din care 8.317 lei suportaţi din bugetul de stat.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Cabral și-a găsit nevasta cu doi bărbați! „Deci, nu te mai suport!”
Fanatik.ro
Vouchere de 1600 de lei pentru acești români. Cine sunt beneficiarii
Capital.ro
Bani pentru românii care STAU LA CASĂ. Sume mai mari în 2024. Se depune dosar din luna AUGUST
Playtech.ro
Antonia, în cea mai minusculă ținută! S-a văzut TOT, nu a avut nicio reținere să apară așa
DailyBusiness
Taxa care scade cu mai mult de 50%! Românii vor economisii mii de lei
Adevarul
Război mondial sau amenințări deșarte? Generalul care a reprezentat România la Comandamentul NATO dă răspunsul
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
O afacere care te umple de bani. Planta care se vinde cu 100 de lei gramul
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
Imagini sfâșietoare de la priveghiul Biancăi! Momentul în care soțul ei izbucnește în plâns
Cancan.ro
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat Survivor All Stars de la Pro TV
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Ce restricții de circulație vor fi în weekendul 1 -2 iunie: Pe A2 și alte drumuri naționale circulația va fi oprită complet pentru o anumită categorie de autovehicule
Capital.ro
NOUA OBLIGAȚIE pentru toată România. Se aplică de mâine, 1 IUNIE
StirileBZI
Creșterea salariului minim va duce la un val de scumpiri. Experții spun că este un efect de domino
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
ANUNȚ despre Kate Middleton! Informația momentului după DIAGNOSTICUL de CANCER
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'