Pensii 2024. Unii români vor avea venituri mai mari cu până la 40%. Mihai Tudose: „E lege. Cum adică să vă garantez?”

Europarlamentarul și șeful de campanie al PSD pentru alegerile europarlamentare din 2024, Mihai Tudose, a dat asigurări că veniturile pensionarilor vor crește în 2024. Unele pensii vor crește și cu 40%, a mai spus Tudose.

16 nov. 2023, 08:32
Pensii 2024. Unii români vor avea venituri mai mari cu până la 40%. Mihai Tudose: „E lege. Cum adică să vă garantez?”

Pensiile unor români vor crește și cu 40%, în 2024. „Sunt pensii care se vor mări și cu 40%, sunt pensii care se vor mări sub 40%. Creșterea de 13,8 va fi dată la toată lumea. Nu va scădea nicio pensie și, anumite pensii, prin recalculare, prin introducere noilor grile, vor crește mai mult de 13,8%, unele chiar până la 40%. E lege. Cum adică să vă garantez?

Legea a trecut în Senat, ieri. Va trece și va fi promulgată, sper. Vă citez prin primul ministru PNL, Orban, care a fost întrebat public de ce nu mărește pensiile și a răspuns senin: ‘știu că este lege, dar nu le măresc.’

Noi nu suntem PNL, noi suntem PSD și ne ținem de cuvânt.”, a declarat Mihai Tudose, la Antena 3.

Senatul a adoptat, marţi, Legea pensiilor, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. S-au înregistrat 85 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri.

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citește și: Pensii 2024. Gabriela Firea: Noua Lege a pensiilor elimină inechitățile între persoanele care au muncit și au contribuit la fel, dar au pensii diferite

 

Dumitru Costin (BNS): Noua lege a pensiilor îi sancţionează pe salariaţii activi. Vom sesiza Comisia Europeană

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii îi sancţionează pe cei care sunt încă activi şi le creează nişte orizonturi de aşteptare false, singurii beneficiari reali ai acestei legi fiind cei aflaţi la pensie, a declarat, miercuri, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), într-o conferinţă de presă.

„Este o lege care îi sancţionează pe cei care sunt încă activi şi le creează nişte orizonturi de aşteptare false. Singurii care vor fi, să zic aşa, beneficiari în mod real a prevederilor acestei legi sunt cei care astăzi sunt în pensie, dar atrag atenţia şi atragem atenţia asupra următorului element. Aceste creşteri prevăzute, unele pentru noi sunt absolut inexplicabile. Deci nu mai discutăm de procente de genul 13,8%, 5,6% şi aşa mai departe, ci discutăm de procente cuprinse în toamna anului viitor între 45% şi 89%, deci nişte creşteri de pensii „wow”. Toate astea în opinia noastră nu sunt decât elemente cu caracter electoral şi sincer nu ştim în ce măsură ele vor putea în anii care urmează să mai fie susţinute din punct de vedere financiar decât cu sacrificii pentru ceilalţi care vin pe mai departe în piaţa muncii, cei care au rămas şi cei care vin. Notificăm Comisia. Sperăm să avem un dialog eficient cu ei, pentru că, din păcate, în ţara noastră nu am găsit disponibilitate de dialog”, a afirmat Dumitru Costin.

Acesta a menţionat că organizaţia nu consideră că acesta ar putea să fie un jalon îndeplinit corect, ” în momentul în care bagi într-o lege de o astfel de importanţă, o sumedenie de vulnerabilităţi, de lucruri sau principii, mecanisme, instrumente care pot fi schimbate de la un an la altul”.

„Nu mai există absolut niciun fel de predictibilitate în sistemul public de pensii. Dimpotrivă, toate aceste instrumente vor deveni nişte instrumente electorale în mâna celor care ne vor conduce în anii care urmează şi, în funcţie de interesul de moment, vor şti cum să jongleze cu el. Nu pare să fie soluţia pe care o aşteptam noi şi nici măcar Comisia Europeană. Nu cred că aşa ceva era aşteptat”, a spus Dumitru Costin.

Potrivit sursei citate, BNS a notificat săptămâna trecută Comisia Europeană asupra procedurii de adoptare a proiectului.