Pensii 2024. Vârsta de pensionare pentru mame se reduce Tabel cu diferenţele între bărbaţi şi femei

Noua Lege a pensiilor care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024 aduce unele modificări privind reducerea vârstei de pensionare pentru femei.
Filip Stan
06 ian. 2024, 19:11
Pensii 2024. Vârsta de pensionare pentru mame se reduce Tabel cu diferenţele între bărbaţi şi femei

Pensii 2024. Noua lege aduce un beneficiu de pensionare pentru mame, chiar și pentru cele care au avut un singur copil.

Legea 360/2023 prevede la Articolul 51 că: ”Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, astfel:

 

„Reducerea vârstei de pensionare specificată în alin. (1) se aplică și în cazul în care numărul de copii include și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.”

Practic, o femeie care a născut și crescut un copil va putea obține o reducere de șase luni a vârstei de pensionare, în timp ce una care a avut șapte sau mai mulți copii va beneficia de o reducere de trei ani și șase luni a vârstei de pensionare.

Pentru a evita discriminarea între femeile care au dat naștere și cele care au adoptat, legea stipulează că aceste reduceri se aplică și în cazul copiilor adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Tichete de masă 2024. Risc mare să ai o surpriză la casă! Termenul până la care trebuie cheltuiţi banii

Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care acum nu va fi implementată, conținea un mecanism diferit de reducere. „Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și au avut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani puteau solicita o reducere de 6 ani a vârstei de pensionare.” Aceasta prevedea, de asemenea, o reducere suplimentară a vârstei de pensionare pentru mamele cu cel puțin patru copii. Concret, aceste „mame eroine” ar fi putut ieși la pensie mai devreme cu un an pentru fiecare copil după al patrulea. De exemplu, o mamă cu patru copii ar fi putut ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii ar fi beneficiat de o reducere de opt ani a vârstei de pensionare.

Aceste prevederi, care acum nu vor mai fi implementate, ofereau, evident, avantaje semnificative pentru mamele care au crescut mai mulți copii.

Pensii 2024: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

Românii vor primi o sumă de bani diferită la pensie, odată cu majorarea, iar procentul este diferit şi în funcţie de anul naşterii sau cel al pensionării.

Banii primiţi mai diferă şi în funcţie de sex, astfel că bărbaţii vor primi mai mulţi bani decât femeile, având în vedere vârsta de pensionare şi stagiul complet de cotizare.

De asemenea, este important şi anul naşterii, dar şi cel al pensionării, a mai explicat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu.

Potrivit calculelor şi tabelelor prezentate la Antena 3, în cazul femeilor, cele mai dezavantajate românce vor fi cele născute în perioada aprilie 1944-martie 1945, majorarea în cazul lor fiind de 0%.

Pensii 2024. Noi reguli pentru obţinerea pensiei anticipate. Cum o calculezi

Nici româncele născute în perioada aprilie-august 1945 nu vor fi mai norocoase, primind o majorare de 0,33%. Cam acelaşi lucru se poate spune de femeile născute din septembrie 1945 până în ianuarie 1946: majorare la pensie de 0,67%.

O creştere de 5% vor primi femeile născute în iulie-septembrie 1946 şi merge spre 10-11%, în cazul celor născute din ianuarie 1951 până în decembrie 1951.

Cea mai mare majorare la pensii, în cazul femeilor, de 12%, va fi în cazul celor născute din octombrie 1954 până spre septembrie 1955.

Pentru femeile născute în alţi ani, consultaţi tabelul de mai sus. În cazul bărbaţilor pensionari, în schimb, majorarea va fi aproape dublă faţă de femei.

Românii născuţi în perioada ianuarie 1939-martie 1940, vor primi o majorare de 20%, aceasta crescând la 25%, în cazul celor născuţi până în septembrie 1944.

Pensionarii născuţi în intervalul iulie-septembrie 1945, vor primi o creştere a pensiei de 28%, iar cei din perioada aprilie-septembrie 1946 vor beneficia de o majorare de 30%.

De aceeaşi bani se vor bucura şi cei născuţi în perioada octombrie 1948-martie 1950. Spre exemplu, în cazul unei pensii de 2.000 de lei, un român va primi la pensie, o majorare de 600 de lei.

În cazul bărbaţilor pensionari, cea mai mică majorare va fi de 14%, aplicată celor născuţi în perioada iulie-septembrie 1946.

Calendarul creşterii pensiei în 2024 | Câţi bani în plus vor primi românii după majorarea punctului de pensie

Pensionarii încep anul 2024 cu dreptul, iar asta pentru că îi așteaptă noi majorări. Legea pensiilor a fost modificată în Parlament, pe repede înainte, și prevede două majorări în noul an.

Pensionarii se vor bucura de la 1 ianuarie 2024 de prima creștere a punctului de pensie, mai exact cu 13,8 procente. Va fi crescut punctul de pensie de anul viitor, însă ar trebui punctat și faptul că va mai exista o creștere la la recalcularea pensiei, astfel că punctul de pensie va depăși suma de 2.000 lei.

Mai exact, de la 1.785 lei, punctul de pensie va ajunge la 2.032 lei și să vedem cum arată calculele.

De exemplu, în acest moment pensia minimă va fi și ea crescută, evident odată cu creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie anul viitor, astfel că acesta va fi crescut de la 1.125 lei la 1.281 lei. O veste bună, dat fiind faptul că din luna septembrie vor exista recalculări pentru aceste pensii.

Un pensionar, de pildă, care are acum o pensie de aproximativ 2.500 lei de la 1 ianuarie va avea o creștere de 2.845 lei. În luna septembrie vor fi recalculate pensiile românilor, astfel că vor mai exista și atunci creșteri pentru pensiile cetățenilor cu câteva sute de lei.

1 septembrie 2024, este data la care au decis guvernanții să vină cu aceste recalculări și spunea Ministerul Muncii că vor fi pensionari care, de pildă, au cotizat aproximativ 30 de ani și vor putea avea o majorare la recalculare chiar și cu 800 lei.

Vom vedea însă cum vor arăta recalculările la acel moment și mai ales câți pensionari se vor bucura la momentul respectiv. Toate aceste majorări sunt importante pentru pensionari, pentru că de la o lună la alta aceştia încearcă să se descurce cu plata facturilor, dar și cu alimentele.

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Alex, tânărul care reinventează piața brânzei în România. Produce un tip căutat peste hotare, în ferma sa de vaci Bălțată Românească
Capital.ro
Regula obligatorie pentru POSESORII DE PISICI. S-a dat ordin pentru toată lumea
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Vestea dimineții pentru toți românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Cum a devenit Coldea putred de bogat. Marile jocuri ale generalului SRI
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e infidel: 'E jale! Unde creierul...'
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Incendiu devastator la un atelier de tâmplărie din Aiud: 16 persoane au fost evacuate, după ce focul s-a răspândit la o pensiune și o locuință
Capital.ro
Vouchere de 200 DE EURO decise în România. Cine sunt cei care VOR PRIMI sumele
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
AMENDĂ de 4.500 de lei dacă FACI asta! E total INTERZIS!
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'