Pensii 2024. Vârsta de pensionare pentru mame se reduce Tabel cu diferenţele între bărbaţi şi femei

Noua Lege a pensiilor care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024 aduce unele modificări privind reducerea vârstei de pensionare pentru femei.
Filip Stan
06 ian. 2024, 19:11
Pensii 2024. Vârsta de pensionare pentru mame se reduce Tabel cu diferenţele între bărbaţi şi femei

Pensii 2024. Noua lege aduce un beneficiu de pensionare pentru mame, chiar și pentru cele care au avut un singur copil.

Legea 360/2023 prevede la Articolul 51 că: ”Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, astfel:

 

„Reducerea vârstei de pensionare specificată în alin. (1) se aplică și în cazul în care numărul de copii include și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.”

Practic, o femeie care a născut și crescut un copil va putea obține o reducere de șase luni a vârstei de pensionare, în timp ce una care a avut șapte sau mai mulți copii va beneficia de o reducere de trei ani și șase luni a vârstei de pensionare.

Pentru a evita discriminarea între femeile care au dat naștere și cele care au adoptat, legea stipulează că aceste reduceri se aplică și în cazul copiilor adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Tichete de masă 2024. Risc mare să ai o surpriză la casă! Termenul până la care trebuie cheltuiţi banii

Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care acum nu va fi implementată, conținea un mecanism diferit de reducere. „Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și au avut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani puteau solicita o reducere de 6 ani a vârstei de pensionare.” Aceasta prevedea, de asemenea, o reducere suplimentară a vârstei de pensionare pentru mamele cu cel puțin patru copii. Concret, aceste „mame eroine” ar fi putut ieși la pensie mai devreme cu un an pentru fiecare copil după al patrulea. De exemplu, o mamă cu patru copii ar fi putut ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii ar fi beneficiat de o reducere de opt ani a vârstei de pensionare.

Aceste prevederi, care acum nu vor mai fi implementate, ofereau, evident, avantaje semnificative pentru mamele care au crescut mai mulți copii.

Pensii 2024: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

Românii vor primi o sumă de bani diferită la pensie, odată cu majorarea, iar procentul este diferit şi în funcţie de anul naşterii sau cel al pensionării.

Banii primiţi mai diferă şi în funcţie de sex, astfel că bărbaţii vor primi mai mulţi bani decât femeile, având în vedere vârsta de pensionare şi stagiul complet de cotizare.

De asemenea, este important şi anul naşterii, dar şi cel al pensionării, a mai explicat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu.

Potrivit calculelor şi tabelelor prezentate la Antena 3, în cazul femeilor, cele mai dezavantajate românce vor fi cele născute în perioada aprilie 1944-martie 1945, majorarea în cazul lor fiind de 0%.

Pensii 2024. Noi reguli pentru obţinerea pensiei anticipate. Cum o calculezi

Nici româncele născute în perioada aprilie-august 1945 nu vor fi mai norocoase, primind o majorare de 0,33%. Cam acelaşi lucru se poate spune de femeile născute din septembrie 1945 până în ianuarie 1946: majorare la pensie de 0,67%.

O creştere de 5% vor primi femeile născute în iulie-septembrie 1946 şi merge spre 10-11%, în cazul celor născute din ianuarie 1951 până în decembrie 1951.

Cea mai mare majorare la pensii, în cazul femeilor, de 12%, va fi în cazul celor născute din octombrie 1954 până spre septembrie 1955.

Pentru femeile născute în alţi ani, consultaţi tabelul de mai sus. În cazul bărbaţilor pensionari, în schimb, majorarea va fi aproape dublă faţă de femei.

Românii născuţi în perioada ianuarie 1939-martie 1940, vor primi o majorare de 20%, aceasta crescând la 25%, în cazul celor născuţi până în septembrie 1944.

Pensionarii născuţi în intervalul iulie-septembrie 1945, vor primi o creştere a pensiei de 28%, iar cei din perioada aprilie-septembrie 1946 vor beneficia de o majorare de 30%.

De aceeaşi bani se vor bucura şi cei născuţi în perioada octombrie 1948-martie 1950. Spre exemplu, în cazul unei pensii de 2.000 de lei, un român va primi la pensie, o majorare de 600 de lei.

În cazul bărbaţilor pensionari, cea mai mică majorare va fi de 14%, aplicată celor născuţi în perioada iulie-septembrie 1946.

Calendarul creşterii pensiei în 2024 | Câţi bani în plus vor primi românii după majorarea punctului de pensie

Pensionarii încep anul 2024 cu dreptul, iar asta pentru că îi așteaptă noi majorări. Legea pensiilor a fost modificată în Parlament, pe repede înainte, și prevede două majorări în noul an.

Pensionarii se vor bucura de la 1 ianuarie 2024 de prima creștere a punctului de pensie, mai exact cu 13,8 procente. Va fi crescut punctul de pensie de anul viitor, însă ar trebui punctat și faptul că va mai exista o creștere la la recalcularea pensiei, astfel că punctul de pensie va depăși suma de 2.000 lei.

Mai exact, de la 1.785 lei, punctul de pensie va ajunge la 2.032 lei și să vedem cum arată calculele.

De exemplu, în acest moment pensia minimă va fi și ea crescută, evident odată cu creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie anul viitor, astfel că acesta va fi crescut de la 1.125 lei la 1.281 lei. O veste bună, dat fiind faptul că din luna septembrie vor exista recalculări pentru aceste pensii.

Un pensionar, de pildă, care are acum o pensie de aproximativ 2.500 lei de la 1 ianuarie va avea o creștere de 2.845 lei. În luna septembrie vor fi recalculate pensiile românilor, astfel că vor mai exista și atunci creșteri pentru pensiile cetățenilor cu câteva sute de lei.

1 septembrie 2024, este data la care au decis guvernanții să vină cu aceste recalculări și spunea Ministerul Muncii că vor fi pensionari care, de pildă, au cotizat aproximativ 30 de ani și vor putea avea o majorare la recalculare chiar și cu 800 lei.

Vom vedea însă cum vor arăta recalculările la acel moment și mai ales câți pensionari se vor bucura la momentul respectiv. Toate aceste majorări sunt importante pentru pensionari, pentru că de la o lună la alta aceştia încearcă să se descurce cu plata facturilor, dar și cu alimentele.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Care este distanța minimă legală între vecini: Reguli esențiale pentru construirea unei case lângă proprietăți învecinate
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cardul de sănătate se mută pe telefon. Dosar medical online, rețetă electronică și validare prin SMS
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin