Pensii 2024. Veste şoc înainte de majorările de la 1 ianuarie: „Pensionarii pierd un sfert”

Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, care reprezintă, de fapt, ajustarea cu rata inflaţiei, este considerată insuficientă de către analiști, având în vedere escaladarea prețurilor.

05 dec. 2023, 08:49
Pensii 2024. Veste şoc înainte de majorările de la 1 ianuarie: „Pensionarii pierd un sfert”

Pensii 2024. Nici familiile cu copii nu primesc veşti mai bune, chiar dacă guvernul face eforturi pentru a ajusta şi alocaţiile cu rata inflaţiei. Având în vedere cuantumul alocaţiilor actuale, specialiştii au calculat că majorarea cu rata inflaţiei ar aduce în plus bugetului unei familii aproximativ 1 leu pe zi, o sumă infimă în raport cu valul de scumpiri ce se preconizează a continua şi în 2024.

Proiecțiile analiștilor indică o continuare a creșterii prețurilor și în anul următor, amplificând presiunea asupra nivelului de trai al populației. Chiar și cu majorarea de 13,8% planificată pentru anul 2024 pentru cei cu o pensie de 1.785 de lei, rezultatul este considerat infim. Acești beneficiari vor primi lunar un supliment de 246 de lei, traducându-se într-un plus de doar 8 lei pe zi.

„Ca și putere de cumpărare, pensionarii pierd. Din ianuarie, le crește pensia, dar cu 13,7% și nu cu 16,7 % cât a fost inflația în 2022. Pensionarii au pierdut la un sfert din puterea lor de cumpărare”, a transmsi analistul economic, Cristian Păun, potrivit Antena3.

Citeşte şi: Mare atenție, români! Greșeala pentru care riști să plătești amenzi uriașe. Autoritățile nu se joacă

Poștașii duc pensia milioanelor de pensionari începând de pe 4 decembrie, după ce primele 3 zile au fost libere. Pe card, pensiile intră după data de 12 decembrie. Anunțul a fost făcut de Casa Națională de Pensii.

„Referitor la plata pensiilor în luna decembrie 2023

Având în vedere sărbătorile legale din 30 noiembrie, respectiv 1 Decembrie, precum și zilele libere de 2 și 3 decembrie 2023, conducerea Casei Naționale de Pensii Publice precizează că a întreprins deja demersurile necesare pentru a asigura plata pensiilor și a celorlalte drepturi care se achită prin casele teritoriale de pensii, aferente lunii decembrie.

Cu sprijinul factorilor poștali, plata drepturilor va începe cu data de 4 decembrie astfel ca, până de sărbători, toate drepturile să fie achitate.

Reamintim că, pentru beneficiarii care au ales plata prin conturi bancare, ziua de plată este 12 decembrie”, a anunțat instituția.

Citeşte şi: Atenție români! Puteți rămâne fără bani în conturi. Anunțul îngrijorător al CEC Bank