Pensii 2025. Ajutorul de 1.000 de lei ar putea fi redus la jumătate. Când intră banii pe card

Se decide valoarea ajutoarelor plătite pensionarilor cu venituri mici. În această săptămână se va decide cuantumunul ajutorului one-off. Potrivit unor surse politice, scenariul luat în calcul este ca pensionarii să primească un ajutor între 500-1000 de lei.
Filip Stan
10 feb. 2025, 11:48
Pensii 2025. Ajutorul de 1.000 de lei ar putea fi redus la jumătate. Când intră banii pe card

Pensii 2025. Guvernul urmează să aprobe săptămâna aceasta plata unor ajutoare one-off pentru pensionarii cu venituri mici, au declarat, în exclsuivitate pentru România TV, surse guvernamentale.

Guvernul va aloca în acest an două miliarde de lei pentru plata unor ajutoare punctuale, o singură dată (one-off) pentru pensionari cu venituri mici, au anunțat, în 30 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Tanczos Barna.

PENSII 2025. Stagiu de cotizare mai mare pentru românii cu studii superioare. Condiția esențială care trebuie îndeplinită

Pensii 2025. Ajutoarele vin după ce Guvernul a majorat de două ori pensiile, anul trecut, dar situația bugetară dificilă a făcut necesară înghețarea pensiilor în acest an, deoarece o creștere ar fi adus cheltuieli suplimentare de 19 miliarde de lei

Banii ar ajunge abia în luna septembrie în cazul în care se menține pragul maximal de 2540 de lei, asta pentru că beneficiarii vor fi peste 3,3 milioane (pensionari) și atunci guvernul nu se poate încadra în bugetul de două miliarde de lei deja anunțat decât dacă reduce ajutorul la 500 de lei.

 

Guvernanții își doresc însă ca ajutorul să fie de minim 1.000 de lei, dar asta ar însemna fie să coboare plafonul beneficiarilor la sub 2500 de lei, poate la 2.000 de lei, fie să suplimeneteze bugetul anunțat inițial – dar nu sunt bani, ne-au precizat sursele citate.

Simona Bucura Oprescu: Ministerul Muncii va elabora actul normativ pentru acordarea de ajutoare one-off după ce Legea bugetului va fi aprobată

„Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a bugetului, a Legii bugetului pe 2025, Ministerul Muncii va elabora criteriile şi toate celelalte elemente care ţin de acordarea acestor ajutoare. În momentul în care Legea bugetului va fi aprobată şi va intra în vigoare, Ministerul Muncii va elabora acest nou act normativ care va permite acest tip de ajutoare one-off”, a răspuns ministrul la întrebările jurnaliştilor despre ajutorul de tip one-off pe care Guvernul intenţionează să îl dea pensionarilor în compensaţie pentru că pensiile nu au fost indexate cu rata inflaţiei.

Întrebată dacă există posibilitatea să se coboare atât nivelul ajutorului, cât şi plafonul oficial de 3.000 de lei, întrucât anvelopa aprobată de 2 miliarde de lei se pare că nu ajunge, ministrul a răspuns: „Vă rog să-mi permiteţi să venim în faţa românilor cu toate elementele în mod responsabil după ce avem adoptată şi intrată în vigoare Legea bugetului”.

Taxa de succesiune 2025. Românii obligați să plătească 6.000 de lei pentru a intra în posesia moștenirii

Potrivit acesteia, în privinţa „micii recalculări”, Casa Naţională de Pensii Publice este „cea care face tot acest proces de implementare a Legii 360/2023”.

La insistenţele jurnaliştilor cu privire la declaraţiile sale de anul trecut potrivit cărora existau bani în buget pentru indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, Bucura Oprescu a afirmat: „Sunt ministrul Muncii, este firesc să ţin şi să mă bat pentru drepturile românilor. Am o rugăminte la dumneavoastră. Vă rog să-mi permiteţi să ne raportăm la cadrul legal în vigoare pe care noi suntem obligaţi să-l aplicăm”.

Nici în ceea ce priveşte Legea salarizării ministrul nu a dat multe amănunte. „Ministerul Muncii este un minister care are profesionişti care în acest moment, împreună cu partenerii pe care îi avem, atât de la Banca Mondială, cât şi de la Comisia Europeană, am reuşit să elaborăm o repartizare corectă pe coeficienţi, astfel încât să avem şi o reaşezare a sistemului de salarizare. După cum ştiţi, jalonul 420 din PNRR, care se referă la sistemul public de salarizare, este aferent cererii de plată 4. Întregul calendar legat de PNRR a fost decalat, dar în ceea ce ne priveşte ne străduim să facem o lege bună”, a menţionat ea.

În privinţa posibilităţii de decalare a unor angajamente din PNRR, inclusiv a celui referitor la Legea salarizării pentru anul 2026 sau chiar 2028, ce ar putea fi negociate la Bruxelles, Simona Bucura Oprescu a spus că discuţiile aferente jaloanelor şi ţintelor din PNRR sunt purtate de reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Cât despre indicatorii de performanţă pentru angajaţii din aparatul bugetar pe noua Lege a salarizării, şefa de la Muncă a menţionat că este unul dintre obiectivele importante.

„În noua lege a salarizării legăm activitatea fiecăruia dintre lucrătorii în sistemul public de performanţa acestora. Ministerul Muncii este cel care are obligaţia să vină cu o formă de calitate a acestui act normativ. Toate celelalte aspecte care ţin de oportunitate, de momentul la care aceasta va intra în guvern şi apoi în dezbatere parlamentară sigur ţin şi de alte elemente”, a transmis ea jurnaliştilor care au dorit să ştie când va intra în vigoare noua lege a salarizării în domeniul bugetar.

Ministerul Muncii va începe o analiză cu privire la ajutorul one-off pentru pensionarii cu pensii mici, iar în următoarele săptămâni după aprobarea bugetului va avea posibilitatea să vină cu un calcul concret în coaliţie, a anunţat ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, sâmbătă, în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern în care a fost adoptat bugetul pentru anul în curs.

DailyBusiness
Călătoria cu trenul din Europa pe care nu ar trebui să o ratezi! Ai ocazia să vezi 3 țări, iar prețul biletului este accesibil
Spynews
Cristina Cioran, imagini emoționante cu bebelușul ei! Cât de mare a crescut Max | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care pot face bani frumoși în aprilie 2025. Se deschid porțile norocului pentru ei
Capital.ro
Buletin cu cip de pe 20 mai! Ce informații vor conține noile cărți de identitate
Playtech.ro
Când se deschide lotul Mizil – Pietroasele (28,35 km) din Autostrada Moldovei? O nouă inaugurare aşteptată pe A7
DailyBusiness
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
Adevarul
Trump se dezlănțuie după criticile aduse de George Clooney: „Un actor de mâna a doua”
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Buna Vestire 2025. Cele mai importante tradiții și obiceiuri în ziua de 25 martie
Spynews
Din cauza substanțelor interzise, Gheboasă a rămas fără cântări. Ce meserie are acum
Evz.ro
Produse alimentare periculoase în aeroporturi. Evită riscurile de toxiinfecție
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
A murit în timp ce ajuta o femeie să nască. Un medic s-a prăbușit la pământ chiar în sala de operații. Nu a mai avut nicio șansă
Cancan.ro
Andreea Bălan se întoarce pe micile ecrane! Cu ce post TV a semnat artista: 'Am început filmările!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie fără margini pentru Elena Udrea. Adrian Alexandrov i-a confirmat personal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
"O rușine națională, o bombă ecologică care s-a umflat sub ochii autorităților timp de 25 de ani" - Dezvăluiri BOMBĂ despre groapa de gunoi Sintești-Vidra
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
500 lei pe lună pentru hrana și recuperarea pensionarilor. Anunțul important al Ministerul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sucul care promite să topească grăsimea abdominală în timpul somnului: „Elixirul nocturn”