Pensii 2025. Potrivit unor surse de la Casa de Pensii citate de Newsweek, pensionarii își vor primi pensiile recalculate abia din vară.
Sun vești proaste pentru pensionarii care sperau că vor primi banii de la mica recalculare mai repede. Pensiile mărite vor intra în conturi abia din luna iunie, deși milioane de români trebuiau să primească banii până în luna martie.
Din cauza sistemului informatic care nu a putut aplica noua formulă de calcul a pensiilor, pensionarii care au muncit în schimburi sau care au avut venituri nepermanente, nu au putut primii banii promiși pentru pensiile recalculate, scrie sursa citată.
Citește și Ce pensii primesc românii, după recalculare, dacă au 15 ani lucrați în grupa I de muncă
Reamintim că Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a declarat de mai multe ori că banii de la mica Recalculare vor fi primiți de pensionari în aprilie, însă acest lucru nu a fost posibil până acum.
„Plata se va face normal. Dacă emit decizii în aprilie, plata cel mai devreme o fac în iunie. Noi avem două tranșe de plată. Când se vor debloca și tranșele acestea pe recalculări, așa vom merge. Cel care a depus adeverință până la 31 august 2024 sa cei care aveau la dosar nevalorificate vor primi drepturile cu 1 septembrie. Cei care au depus începând cu septembrie, primesc cu luna următoare depunerii cererii. Dacă au depus în decembrie adeverințele, primesc cu 1 ianuarie și li se plătește retroactiv doar de la 1 ianuarie”, au declarat surse din Casa de pensii, potrivit newsweek.ro.
Iată care sunt veniturile nepermanente care se iau în calcul la mica recalculare:
formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
al treisprezecelea salariu;
formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
indemnizaţiile de muncă nenormată;
alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.