Pensii 2025. Ce se întâmplă cu pensiile private. Toți românii sunt vizați de noile schimbări

Se anunță schimbări importante la pensiile private. Guvernul Ciulacu vrea să modifice Pilonul II și Pilonul III la solicitarea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Alina Costache
05 mart. 2025, 13:50
Pensii 2025. Ce se întâmplă cu pensiile private. Toți românii sunt vizați de noile schimbări

Pensii 2025. Guvernul Ciolacu pregătește o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legislației din domeniul pensiilor private, după ce OECD a cerut relaxarea regulilor de investire a activelor din fondurile de pensii facultative.

Pensii 2025. Anunț de ultimă oră despre pensiile private

Potrivit unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică, administratorii vor putea investi până la 10% din activele totale în fonduri de investiții, față de numai 5% în prezent. De asemenea, ASF va angaja o firmă cu expertiză în domeniu pentru a valida provizioanele tehnice raportate de administratori, adică banii puși deoparte pentru plata sumelor garantate celor care ies la pensie, scrie Hotnews.ro.

Citește și Când primesc românii pensiile în luna martie. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Ce s-ar putea schimba la Pilonul II de pensii. Principalele modificări 

Administratorii de fonduri de pensii vor putea investi activele fondurilor de pensii și în conturi și depozite în valută, nu doar în lei ca până acum.

Vor putea fi făcute investiții în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii. În prezent aceste investiții sunt permise doar în procent de până la 5% din valoarea totală a activelor.

Tinerii angajați care intră pe piața muncii pot deveni participanți la un fond de pensii din Pilonul II, prin semnarea, inclusiv prin mijloace de comunicare la distanță, unui act de aderare individual, din proprie inițiativă sau în urma repartizării sale de către instituția de evidență. În prezent, nu este permisă semnarea adeziunii prin mijloace de comunicare la distanță.

Citește și Pensionarii care au primit pensii mai mari, ca urmare a unor calcule greșite ale caselor de pensii, sunt nevoiți să restituie banii

O persoană fizică sau juridică nu va putea fi acționar direct și/sau acționar indirect semnificativ în cadrul mai multor administratori, cu excepția situației în care administratorii fac parte din același grup. În prezent legislația nu permite ca o persoană fizică sau juridică să fie acționar direct și sau acționar indirect semnificativ în cadrul mai multor administratori.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea contracta o societate cu expertiză recunoscută în domeniu pentru validarea valorii provizionului tehnic, calculată și raportată de către administratori.

Provizioanele tehnice sunt banii puși deoparte de administratorii fondurilor de pensii prin care aceștia garantează că pot plăti sumele garantate pentru cei care ies la pensie.

Ce se modifică la Pilonul III 

Principala modificare se referă la faptul că administratorii vor putea investi în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, în procent de până la 15% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative.

În prezent, aceste investiții sunt permise în procent de până la 5% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative.

8,3 milioane de români erau înscriși la sfârșitul anului 2024 în fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), iar valoarea sumelor administrate a depășit 150,8 miliarde de lei (30,3 miliarde de euro).

Potrivit estimărilor APAPR, 720.000 de români au în conturile personale din Pilonul II sume de peste 50.000 RON fiecare.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
De unde provin, de fapt, ouăle pe care le cumperi de la Lidl. Ce semnificație au codurile de pe ambalaj și de ce e obligatoriu să te uiți mereu pe etichetă
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playtech.ro
Românii care stau la curte, sfătuiţi de specialişti să pună CD-urile vechi în grădină. La ce ajută, de fapt
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Calculele pentru salarii și pensii. Anunț oficial de la Guvern
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă