Pensii 2025. Ce se întâmplă cu pensiile private. Toți românii sunt vizați de noile schimbări

Se anunță schimbări importante la pensiile private. Guvernul Ciulacu vrea să modifice Pilonul II și Pilonul III la solicitarea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Alina Costache
05 mart. 2025, 13:50
Pensii 2025. Ce se întâmplă cu pensiile private. Toți românii sunt vizați de noile schimbări

Pensii 2025. Guvernul Ciolacu pregătește o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legislației din domeniul pensiilor private, după ce OECD a cerut relaxarea regulilor de investire a activelor din fondurile de pensii facultative.

Pensii 2025. Anunț de ultimă oră despre pensiile private

Potrivit unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică, administratorii vor putea investi până la 10% din activele totale în fonduri de investiții, față de numai 5% în prezent. De asemenea, ASF va angaja o firmă cu expertiză în domeniu pentru a valida provizioanele tehnice raportate de administratori, adică banii puși deoparte pentru plata sumelor garantate celor care ies la pensie, scrie Hotnews.ro.

Citește și Când primesc românii pensiile în luna martie. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Ce s-ar putea schimba la Pilonul II de pensii. Principalele modificări 

Administratorii de fonduri de pensii vor putea investi activele fondurilor de pensii și în conturi și depozite în valută, nu doar în lei ca până acum.

Vor putea fi făcute investiții în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii. În prezent aceste investiții sunt permise doar în procent de până la 5% din valoarea totală a activelor.

Tinerii angajați care intră pe piața muncii pot deveni participanți la un fond de pensii din Pilonul II, prin semnarea, inclusiv prin mijloace de comunicare la distanță, unui act de aderare individual, din proprie inițiativă sau în urma repartizării sale de către instituția de evidență. În prezent, nu este permisă semnarea adeziunii prin mijloace de comunicare la distanță.

Citește și Pensionarii care au primit pensii mai mari, ca urmare a unor calcule greșite ale caselor de pensii, sunt nevoiți să restituie banii

O persoană fizică sau juridică nu va putea fi acționar direct și/sau acționar indirect semnificativ în cadrul mai multor administratori, cu excepția situației în care administratorii fac parte din același grup. În prezent legislația nu permite ca o persoană fizică sau juridică să fie acționar direct și sau acționar indirect semnificativ în cadrul mai multor administratori.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea contracta o societate cu expertiză recunoscută în domeniu pentru validarea valorii provizionului tehnic, calculată și raportată de către administratori.

Provizioanele tehnice sunt banii puși deoparte de administratorii fondurilor de pensii prin care aceștia garantează că pot plăti sumele garantate pentru cei care ies la pensie.

Ce se modifică la Pilonul III 

Principala modificare se referă la faptul că administratorii vor putea investi în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, în procent de până la 15% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative.

În prezent, aceste investiții sunt permise în procent de până la 5% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative.

8,3 milioane de români erau înscriși la sfârșitul anului 2024 în fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), iar valoarea sumelor administrate a depășit 150,8 miliarde de lei (30,3 miliarde de euro).

Potrivit estimărilor APAPR, 720.000 de români au în conturile personale din Pilonul II sume de peste 50.000 RON fiecare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru românii care și-au montat sau vor să monteze panouri fotovoltaice. Trebuie să facă urgent acest lucru: “A fost exact invers”
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie obligatorie pentru șoferii români. Intră în vigoare luni, 28 aprilie
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Doliu în lumea artistică. A murit la doar 17 ani
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Ilie Bolojan sesizează CCR! Mișcare de ultimă oră a președintelui interimar
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte