PENSII 2025. Cine sunt românii care primesc bani mai mulţi de la 1 ianuarie 2025. Se acordă şi a 13-a pensie!

În luna ianuarie 2025, pensiile vor fi ușor majorate datorită ajustării la rata inflației, estimată la +0,8%. Cu toate acestea, cei care se pensionează în acest an vor primi sume mai mici din cauza actualizării coeficientului de transformare. Iată ce trebuie să știți.
Filip Stan
03 ian. 2025, 20:27
PENSII 2025. Cine sunt românii care primesc bani mai mulţi de la 1 ianuarie 2025. Se acordă şi a 13-a pensie!

Pensii 2025. În acest an, pensiile din luna ianuarie au fost plătite cu o zi întârziere față de termenul obișnuit. Motivul? Plata se efectuează în a doua zi bancară lucrătoare a lunii, iar 1 ianuarie este zi liberă legală, anunţă stiridiaspora.ro

Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Pensii (INPS): „Pensiile se plătesc în prima zi bancabilă a lunii, cu excepția lunii ianuarie, când există un singur ordin de plată care include toate prestațiile pensionistice și de asistență ale titularului.”Plata în numerar este posibilă doar pentru sume totale de până la 1.000 de euro net. Pentru sumele mai mari, beneficiarul trebuie să furnizeze un cont bancar pentru transferul plății.

Se dau al 13-lea salariu și a 13-a pensie dacă ai acest tip de card! În ianuarie ar trebui să ai deja 1.500 de lei în plus. Se pregăteşte şi a 13-a alocaţie

Pensiile din ianuarie 2025 vor beneficia de o ușoară creștere datorită ajustării la rata inflației, dar persoanele care se pensionează în acest an vor avea parte de o reducere a valorii pensiei.

Indexarea pensiilor pentru 2025 aduce o majorare de 0,8%, dar aceasta se aplică integral doar pentru pensiile care nu depășesc de patru ori pensia minimă. De exemplu, pensiile minime vor crește ușor, de la 614,77 euro la 616,67 euro.

Pensii 2025: Cum funcționează mecanismul de reevaluare a pensiilor

În 2025, mecanismul de reevaluare a pensiilor va utiliza sistemul de trei intervale implementat în timpul guvernării Draghi. Sistemul cu șase intervale, introdus anterior de guvernul Meloni, este subiectul mai multor contestații în instanță. Curtea Constituțională urmează să analizeze cazul pe 29 ianuarie.

Astfel, pensiile în Italia se vor indexa în funcție de cuantum și de cele trei categorii introduse de Mario Draghi:

Categoria numărul 1: sumele de până la de patru ori pensia minimă;

Categoria numărul 2: sumele situate între de patru și cinci ori pensia minimă;

Categoria numărul 3: sumele care depășesc de cinci ori pensia minimă.

Primele generații de ”decreței” încep să iasă la pensie anticipat. Ce penalități li se aplică, potrivit noii legi a pensiilor

Pensii mai mici pentru cei care se pensionează în 2025

Persoanele care se vor pensiona în 2025 vor primi pensii mai mici comparativ cu cei care s-au pensionat în 2024. Această scădere este cauzată de recalcularea coeficienților de transformare a contribuțiilor acumulate de-a lungul vieții profesionale.

Coeficientul aplicabil în 2025 este de 5,608%, față de 5,723% în 2024 și 6,136% în 2009. Acest indicator influențează suma finală calculată pe baza contribuțiilor depuse.

Pensii 2025. Țara cu milioane de români unde se acordă a 13 pensie. Acasă ar lua cel mult bani pentru cozonaci

Sunt milioane de români care muncesc în Italia. Datele oficiale arată că acolo trăiesc peste 2 milioane de români. Unii au deja vârsta de pensionare.

Pentru pensionarii din Italia vin vești bune de la autorități. Guvernul a hotărât să le acorde a13-a pensie.

Ajustarea din decembrie va fi deosebit de importantă deoarece se va baza pe rata de reevaluare definitivă a Institutului Național de Statistică (Istat) pentru anul 2022, care este de 8,1%, în comparație cu rata provizorie de 7,3% folosită de Institutul Național de Asigurări Sociale (INPS) pentru ajustarea pensiilor la începutul anului 2023.

Această diferență de 0,80% va duce la majorarea pensiilor în mod semnificativ pentru majoritatea pensionarilor.

Simulările arată că doar pensiile care nu depășesc de 4 ori indemnizația minimă (aproximativ 2.100 de euro) pot beneficia de o ajustare de 100% a ratei.

Peste acest prag, procentele de ajustare sunt tot mai mici, variind de la 85% la 32%, în funcție de nivelul pensiei.

Criterii pentru pensionare în 2025

Pentru pensionarea la limită de vârstă în 2025, cerințele sunt:

Vârsta minimă de 67 de ani și cel puțin 20 de ani de contribuții.

Pentru pensionarea anticipată, sunt necesari:

42 de ani și 10 luni de contribuții pentru bărbați; 41 de ani și 10 luni pentru femei.

Se aplică o perioadă de așteptare de trei luni pentru pensionarea anticipată, astfel că prima rată a pensiei se va plăti după acest interval.

Prin aceste modificări, ianuarie 2025 aduce atât creșteri, cât și ajustări importante pentru pensionari, în funcție de momentul retragerii din activitate.

Certificatul de viaţă, necesar celor care au revenit în ţară

Pensii 2025. Certificatul de viață, document care atestă că beneficiarul unei pensii stabilit în străinătate este în viață, va trebui trimis de două ori pe an, și anume semestrial, în martie și septembrie, către casele teritoriale de pensii, potrivit noii legi a pensiilor, ce se aplică din toamnă. Pentru că termenul de aplicare a noii reglementări se apropie, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit, printr-un ordin apărut marți, modelul certificatului de viață. În prezent, certificatul de viață trebuie transmis autorităților doar o dată pe an.

O nouă lege, respectiv Legea 360/2023, reglementează, din acest an, pensiile publice din țara noastră. O parte dintre prevederile noii legi se aplică de la începutul anului, dar cele mai multe se aplică de la 1 septembrie 2024.

Printre altele, noua lege stabilește și regulile ce se aplică în cazul transferului în străinătate a pensiilor obținute în România, când pensionarul locuiește într-o altă țară.

Astfel, potrivit Legii 360/2023, “pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață”.

După cum și numele o indică, certificatul de viață este documentul care confirmă faptul că beneficiarul de pensie este în viață și va trebui transmis autorităților române până cel târziu în data de 31 martie, respectiv până data de 30 septembrie a fiecărui an.

CNPP a stabilit marți, prin Ordinul 874/2024, care, similar noii legi a pensiilor, se va aplica de la 1 septembrie, modelul certificatului de viață, care poate fi descărcat de la finalul articolului.

Documentul trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt. Aceste autorități pot fi instituţii de asigurări sociale/ pensii, autorităţi administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu sau de reşedinţă. Conform legii, certificatul de viață trebuie transmis de pensionarul nerezident din proprie inițiativă.

În cazul în care pensionarii din străinătate nu vor respecta cele două termene pentru transmiterea certificatului de viață (31 martie/ 30 septembrie), plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare. Pe de altă parte, reluarea plății pensiei se va face de la data suspendării, dacă beneficiarul nerezident prezintă/ comunică certificatul de viață după expirarea termenelor amintite.

Conform CNPP, acum, “dacă se solicită transferul drepturilor de pensie în străinătate, persoana în cauză este obligată să transmită anual formularul «Certificat de viață». Mai exact, acest document trebuie trimis până în ultima zi a fiecărui an.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Elena Lasconi, lovitură pentru Nicușor Dan. A scos dovezile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…