Pensii 2025. Creşte vârsta de pensionare la nivelul anului 2045 şi scade plafonul de calcul la 65% din media veniturilor, proiectul de lege avansează rapid în Parlament

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, cu 259 de voturi „pentru”, un vot „contra” și 25 de abțineri. Proiectul de lege va pleca spre dezbatere la Senat, care este for decizional în acest caz.
Filip Stan
23 apr. 2025, 11:50
Pensii 2025. Creşte vârsta de pensionare la nivelul anului 2045 şi scade plafonul de calcul la 65% din media veniturilor, proiectul de lege avansează rapid în Parlament

UPDATE Pensii 2025. Proiectul prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților până în 2045, când va ajunge, treptat, la 65 de ani.

Potrivit Agerpres, comisia pentru muncă a eliminat tabelele prin care se eşalona vârsta de pensionare a magistraţilor, astfel încât în anul 2045 să se ajungă la 65 de ani vârsta standard de pensionare.

Preşedintele Comisiei pentru muncă de la Camera Deputaţilor, Adrian Solomon, a precizat că, în urma acestei eliminări, începând cu data de 1 ianuarie 2026 toţi magistraţii se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani.

A fost modificat, de asemenea, modul de calcul al pensiilor magistraţilor şi a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizaţiei de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, se arată în acest amendament.

Reprezentanții USR din Comisia pentru Muncă spun că proiectul de lege este doar un ”truc” de campanie.

 

Pensii 2025. Răsturnare de situație în privința pensiilor magistraților. Potrivit unor surse parlamentare, coaliția dorește modificarea creșterii etapizate a vârstei de pensionare, astfel încât să se facă un salt direct la vârsta de de pensionare de 65 de ani, deși în proiectul inițial urma se ajungă la această vârstă de pensionare abia în 2045. Mai mult, proiectul prevede și scăderea plafonului de calcul de la 80%, cât este în prezent, la 65% din media veniturilor lunare din ultimii doi ani înaintea pensionării. Modificarea ar putea ridica anumite probleme de constituționalitate.

Inițial, actul normativ propus prevedea că, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la CCR, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani.

Începând cu data de 1 ianuarie 2026, prin derogare de la prevederile Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) din aceeaşi lege se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani. Această vârstă de pensionare creşte conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege„, stipula proiectul.

Citește și : Pensii 2025. Au început să fie emise noi decizii de recalculare a pensiilor. Vești excelente pentru pensionari

Se prevedea inițial să se atingă eşalonat vârsta de 65 ani la pensionare pentru magistraţi în 2045. Conform proiectului, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Pensii 2025. Raportul Comisiei de muncă:

ri103

Pensionarii născuți înainte de 1960 beneficiază de o gratuitate la care nu se așteptau. Ce presupune proiectul susținut de Fundația Regală Margareta a României

Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, declară că să ţii cu dinţii să ieşi la pensie la 48 de ani, ca magistrat, este un gest imoral şi din cauza acestor pensionări aberante, suntem într-o permanentă criză de personal, iar româniei aşteaptă cu anii în procese să li se facă dreptate. El mai afirmă că magistraţii care intră în sistem trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, nu la 48 ca acum şi adaugă că nu a văzut CSM să reacţioneze atunci când românii sunt umiliţi prin tribunale sau când se comit abuzuri în justiţie, în schimb, sar ca arşi atunci când vine vorba de ei şi de banii lor.

 

Independenţa justiţiei nu este un lux sau un principiu idealist, ci o condiţie necesară pentru funcţionarea societăţii noastre, spune Crin Antonescu într-o postare.

”Să ţii cu dinţii să ieşi la pensie la 48 de ani, ca magistrat, este un gest imoral. Magistraţii care intră în sistem trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, nu la 48 ca acum. Din cauza acestor pensionări aberante, suntem într-o permanentă criză de personal, iar româniei aşteaptă cu anii în procese să li se facă dreptate”, arată candidatul coaliţiei, într-un mesaj pe Facebook.

Guvernul a renunțat, în luna martie, la impozitarea progresivă a părții necontributive din pensiile speciale, precum pensiile magistraților, polițiștilor și militarilor, în acord cu decizia Curții Constituționale din luna decembrie a anului trecut. Astfel, s-a revenit la cota unică de impozitare de 10% pentru sumele ce depășesc plafonul neimpozabil de 3.000 de lei, exact ca în sistemul public de pensii bazat pe contributivitate.

În acest moment, 230 de milioane de euro din PNRR sunt blocați pentru că România nu a făcut reforma pensiilor speciale.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri