LEGEA PENSIILOR. Pensii cumulate cu alte venituri. Scenariile posibile

În condițiile viitoarei legi a pensiilor, care va intra în vigoare în 2021, cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal. Există însă două situații distincte.

18 nov. 2019, 13:18
LEGEA PENSIILOR. Pensii cumulate cu alte venituri. Scenariile posibile

Soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu vrut, scrie dcbusiness.ro. În același timp, persoana care a ieșit la pensie anticipat nu va putea o cumuleze pensia anticipată cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă.

Citeşte şi VEŞTI BUNE. S-a redus vârsta de pensionare în România. La cât vor ieşi la pensie angajaţii

Comparativ cu actuala legislație, cumulul e permis cu veniturile pentru care se datorează CAS, nu și cu veniturile dependente/independente. Practic, noua lege se raportează la veniturile extra în alt mod. Pentru veniturile dependente (salariale) și pentru cele independente (pe persoană fizică autorizată – PFA – , de exemplu) se datorează aproape întotdeauna CAS.

Potrivit Codului fiscal, veniturile pentru care, în prezent, se datorează CAS sunt următoarele (prin urmare, cu ele este permis cumulul pensiei, pe noua lege, indiferent de valoare, dar cu excepțiile de mai sus):

– venituri din salarii sau asimilate salariilor;

– venituri din activități independente;

– venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

– indemnizații de șomaj;

– indemnizații de asigurări sociale de sănătate.


loading...