Fondurile de pesnii facultative au avut o creştere însemnată, în timp ce fondurile de pensii private obligatorii din România au ajuns la active totale de peste 166 de miliarde de lei la finalul lunii mai, o creștere de 19% față de aceeași perioada anului trecut, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară. Investițiile au fost realizate în proporție de 94% în active românești, majoritatea fiind titluri de stat sau acțiuni listate la Bursa de Valori București.
În luna mai, contribuțiile încasate au fost de aproape 2 miliarde de lei, iar contribuția medie, de 430 de lei. Numărul persoanelor înscrise a depășit 8 milioane. Și fondurile de pensii facultative au înregistrat o creștere importantă, de 21%, cu aproape 900.000 de participanți.
Fondurile de pensii facultative, creştere cu 21%, la nivelul lunii mai
Fondurile de pensii facultative, active în valoare de 6,10 miliarde de lei. Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 6,10 miliarde de lei, la finalul lunii mai 2025, în creştere cu 21% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului anterior, conform unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (95%), majoritatea fiind denominate în lei (88%).”, se arată în raport. Valoarea contribuţiilor virate în luna mai a fost de 77,7 milioane lei, în timp ce contribuţia medie a fost 169 lei.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 3,89 miliarde de lei, respectiv 63,8%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 1,57 miliarde de lei (25,8%). Fondurile de investiţii se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 214,39 milioane de lei, respectiv 3,5% din totalul activelor.
Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 899.342 de participanţi în luna mai 2025. Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, Pensia Mea Plus, Esenţial, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare şi Stabil.