Pensii mai 2024. Veste proastă pentru aproape 3 milioane de pensionari, de ce ajung banii mai târziu de Paşte

În luna aprilie, plata pensiilor a fost pusă în pericol de greva poştaşilor, iar în mai, chiar de Paşte, sunt probleme din cauza minivacanţei bugetarilor.

17 apr. 2024, 16:32
Pensii mai 2024. Veste proastă pentru aproape 3 milioane de pensionari, de ce ajung banii mai târziu de Paşte

Pensii mai 2024. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat data la care pensiile vor ajunge la pensionarii care primesc banii prin Poșta Română. Schimbările au loc din cauza liberelor de 1 Mai și Paște.
De obicei, pensiile sunt distribuite de poştaşi între prima zi și cea de-a 15-a zi a fiecărei luni. În acest an, însă, există un mic impediment din cauza sărbătorii de 1 Mai. Șeful Casei de Pensii Publice a oferit clarificări cu privire la programul de lucru al poștașilor responsabili de distribuirea pensiilor.

Pensii 2024. Mesajul care dă fiori pensionarilor: „N-au spus că vor crește, ci se recalculează”
Conform explicațiilor lui Daniel Baciu, poștașii vor fi activi pe data de 2 mai, astfel încât pensiile distribuite prin intermediul lor vor începe să ajungă la beneficiari încă de vineri.

Pensii mai 2024. În acest an, angajații din România beneficiază de zi liberă în data de 1 mai, precum și în a doua zi de Paște. Prin urmare, nu se va lucra începând cu data de 1 mai până pe data de 7 mai, inclusiv.

Daniel Baciu a explicat că poștașii care vor fi în serviciu pe data de 2 mai vor fi compensați cu o zi liberă ulterior.

Motivul acestei întârzieri este strâns legat de calendarul sărbătorilor legale și al liberelor acordate angajaților statului, printre care se numără și poștașii responsabili cu distribuirea pensiilor.

Pensii 2024. Perioada care nu se mai ia în calcul la pensie. Anunţul care dă peste cap planurile viitorilor pensionari
În România, din cei aproximativ 5.000.000 de pensionari, mai mult de jumătate aleg să își primească pensiile prin intermediul poștașilor în prima parte a lunii, în timp ce cealaltă jumătate optează pentru cardurile bancare, primind banii între 12 și 15 ale fiecărei luni.

Pensiile vor creste iar in luna septembrie 

Incepand cu 1 ianuarie a acestui an, o noua lege a pensiilor a adus modificari in ceea ce priveste majorarile si normele de calcul pentru pensii, afectand peste 5 milioane de pensionari. Aceste schimbari prevad majorari duble pentru anumite categorii de pensii in 2025. Conform declaratiilor Sefului Casei Nationale de Pensii, unele sporuri vor fi luate in considerare la calculul acestor pensii. Luna septembrie va aduce o noua majorare pentru cei mai multi dintre pensionarii din Romania, insa pana la acest moment nu este cunoscut procentul cu care pensiile vor creste.

„Este vorba despre sporurile pentru care s-a datorat si platit contributie de asigurari sociale. Pentru acele sporuri avem termen de sase luni, incepand cu 1 septembrie, pentru a le recalcula. Noi ii spunem a doua recalculare, care se va face numai pentru persoanele care au avut astfel de sporuri, pentru acele sporuri se va beneficia de o alta crestere optionala, in raport cu valoarea lor, dar si cu nivelul de contributie platit”, a transmis Daniel Baciu, seful CNPP.