PENSII PRIVATE. Fondurile private de pensii, mutate în conturi individuale

Guvernul polonez intenţionează să transfere toate activele gestionate de fondurile private de pensii, cunoscut în Polonia sub denumirea de OFE, a declarat luni premierul polonez, Mateusz Morawiecki, informează Reuters.

16 apr. 2019, 07:00
PENSII PRIVATE. Fondurile private de pensii, mutate în conturi individuale

Planul prezentat luni de premierul polonez pleacă de la ipoteza că toate activele gestionate de fondurile private de pensii, în valoare de 162,3 miliarde zloţi (43 miliarde dolari), vor fi transferate către 15,8 milioane de conturi individuale de pensii. Ulterior pensionarii vor beneficia de plăţi atât de la conturile individuale de pensii cât şi de la fondul de stat.

Citeşte şi PENSII MĂRITE 2019. Ministrul Muncii, ultimul anunţ despre PLATA pensiilor recalculate

Sursele citate de Bloomberg susţin că transferul activelor de la vechiul sistem de pensii private ar putea să aibă loc la începutul lui 2020. În plus, sursele susţin că în cursul acestui transfer, un nou fond de securitate socială, controlat de stat, va beneficia de un comision unic de 15% cu ocazia procesului de transfer.

Decizia actualelor autorităţilor de la Varşovia vine înainte de lansarea, undeva la mijlocul acestui an, a unui nou sistem de pensii private furnizate de angajator, care copiază sistemul 401(k) din SUA.