Pensiile a sute de mii de români vor fi mai mici. Cadou otrăvit în noile măsuri fiscale pe care Guvernul vrea să-și asume răspunderea

Pachetul de măsuri fiscal bugetare menite să reechilibreze bugetul României, pe care Guvernul Ciolacu vrea să-și asume răspunderea, conține mai multe prevederi al căror efect asupra populației va fi mai degrabă negativ. Unul dintre acestea va fi micșorarea fondului Pilonului II de pensii.

20 sept. 2023, 14:19
Pensiile a sute de mii de români vor fi mai mici. Cadou otrăvit în noile măsuri fiscale pe care Guvernul vrea să-și asume răspunderea
Ce se întâmplă cu angajații de la stat. Marcel Boloș a făcut anunțul: ”Trebuie revizuit numărul de bugetari"

Conturile de pensie a sute de mii de lucrători din mai multe sectoare ale economiei vor fi afectate de măsurile fiscal bugetare gândite de coaliția de guvernare, dacă pachetul de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe va fi adoptat. Conform calculelor Economica.net, la nivel de sistem de pensii, minusul se va ridica la circa 1 miliard de euro, sumă care nu va mai ajunge către fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II).

 

Scutiri de la plata contribuției către Pilonul II de pensii pentru peste 800.000 de angajați din România

Mai exact, pachetul de măsuri fiscale prevede o scutire de la plata contribuției către Pilonul II de pensii pentru lucrători din patru sectoare importante. Este vorba despre angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară.

”La cei peste 700.000 de angajați din construcții și sectorul alimentar se adaugă acum, din păcate, înca aproximativ 200 de mii de angajati din sectorul IT care nu vor mai plăti, nici ei, contribuții la pilonul 2. Este regretabil faptul că, chiar dacă la nivel declarativ toată lumea vorbește de importanța educației financiare, astfel de măsuri dau un mesaj contrar, și anume că siguranța financiară de la bătrânețe merită a fi sacrficată pentru beneficii pe termen scurt. Din păcate, este un “cadou” care va fi achitat tot de angajați prin scăderea veniturilor lor la vârsta pensionării. Până la urmă este o formă de discriminare în sens negativ a acestor categorii profesionale”, spune Radu Crăciun, președinte Asociația pentru Pensii Administrate Privat (APAPR).

În total, este vorba de peste 800.000 de angajați vizați de măsură, fără a pune la socoteală lucrătorii din domeniul agriculturii, unde munca sezonieră reprezintă un procent important și, prin urmare, contribuțiile la sistemul de pensii sunt inconstante.


Calendar 2024