Pensionare anticipată 2019. Cum se pot pensiona mai devreme femeile

Conform Legii pensiilor, atât femeile cât și bărbații pot ieși la pensie anticipat. Însă, în acest articol vom aborda pensionarea anticipată a femeilor.

23 mai 2019, 07:06
Pensionare anticipată 2019. Cum se pot pensiona mai devreme femeile

Femeile pot ieși la pensie anticipat cu maximum 5 ani înainte de limita de vârstă standard, scrie dcbusiness.ro. Condiția este ca acestea să aibă un stagiu de cotizare cu 8 ani mai mare decât cel cerut de lege pentru un stagiu de cotizare complet. Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă.

Citeşte şi Legea pensiilor 2019. La ce vârstă se pot pensiona femeile

Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

„Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege”, se spune în Legea nr. 263/2010.

La ora actuală, legislația prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani (reamintim că stagiul minim e de 15 ani). Cât despre vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani.

Atenție! Atingerea vârstei standard de pensionare de 63 de ani și a stagiului complet de 35 de ani se realizează treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor. În cazul femeilor, la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030. Ceea ce înseamnă că, în prezent, ele sunt mai scăzute.

Două numere

Conform anexei nr. 5 din Legea pensiilor, vârsta-standard de pensionare pentru femei este situată la 61 de ani, pentru acest an, iar stagiul complet e situat la 31 de ani. Prin urmare, cine vrea să se pensioneze anticipat anul acesta se raportează la aceste două numere. Până la finele anului, vârsta-standard ajunge la 61 de ani și două luni, iar stagiul complet, la 31 de ani și două luni.

E bine de știut că pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită. „Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă”, scrie, mai exact, în lege.

Apoi, la momentul când se îndeplinesc condițiile pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă, pensia anticipată devine automat (fără cereri speciale pe la casele de pensii) pensie pentru limită de vârstă „și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate”, se mai spune în actului normativ.