Pensionarii care au plătit CASS de 10% ar putea primi banii înapoi

O notă de informare elaborată de Secretariatul General al Guvernului propune Guvernului să adopte o OUG care să prevadă modalitatea de restituire a sumelor reținute de casele de pensii. Subiectul se va discuta în ședința de Guvern de miercuri.

18 ian. 2023, 11:05
Pensionarii care au plătit CASS de 10% ar putea primi banii înapoi

Pensionarii care au dat în judecată Guvernul după ce le-a fost reținut CASS de 10% pentru sumele care depășesc 4.000 de lei ar putea primi banii înapoi. În ședința de Guvern de miercuri se va discuta despre modul în care se va face restituirea sumelor reținute.

Este vorba despre o decizie a Guvernului prin care s-a stabilit obligativitatea plății CASS de către pensionarii ale căror venituri din pensii depășesc 4.000 de lei lunar. Doar că actul normativ nu făcea diferența între pensiile contributive și pensiile de serviciu, iar mulți pensionari s-au adresat instanțelor judecătorești și au cerut restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CASS începând cu luna ianuarie 2022, sume actualizate cu indicele de inflație și a plății dobânzii legale penalizatoare.

Prin Decizia 650 din 15 decembrie 2022, CCR a constatat că prevederea este neconstituțională. Iar acum statul e bun de plată.

„Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG 130/2021, apreciem că numărul litigiile generate de Decizia CCR 650/2022 va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești. În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat. Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul ar putea să reglementeze efectele Deciziei CCR printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către casele de pensii”, potrivit notei de informare.

SGG a propus ca banii reținuți să fie restituiți pensionarilor eșalonat prin intermediul caselor de pensii care au reținut CASS-ul.