Pensionarii cu pensii mai mari de 872 lei vor plăti contribuţia la sănătate

În 2016, pensionarii ale căror pensii sunt mai mici sau egale cu suma de 872 de lei pe lună nu vor plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS). Pentru aceştia plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate va fi asigurată de la bugetul de stat. Doar pensionarii cu venituri din pensie mai mari de 872 de lei pe lună vor plăti CASS, arată un proiect de Ordonanţa de Urgenţă al Guvernului.  

26 feb. 2016, 08:40
Pensionarii cu pensii mai mari de 872 lei vor plăti contribuţia la sănătate

În prezent, sunt asiguraţi la sănătate fără plata contribuţiei pensionarii cu pensii mai mici de 740 lei, în vreme ce pensionarii ale căror pensii sar de 740 de lei plătesc CASS, însă neconcordanţele dintre Codul Fiscal şi Legea Sănătăţii nu permit pensionarilor cu venituri cuprinse între 740 lei şi 872 lei pe lună să se asigure la sănătate.

Sintetic, în 2016, pensionarii ale căror pensii sunt mai mici sau egale cu 872 de lei pe lună nu vor plăti CASS, după intrarea în vigoare a OUG pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările ulterioare. 

Ei vor fi asiguraţi cu plata contribuţiei la sănătate de la bugetul de stat.

În prezent, sunt asiguraţi la sănătate cu plata contribuţiei la sănătate de la bugetul de stat doar pensionarii ale căror pensii sunt mai mici de 740 de lei.

În 2016, pensionarii cu venituri doar din pensii de maximum 872 de lei pe lună nu vor plăti nici coplată, după intrarea în vigoare a OUG-ului antemenţionat.

În prezent, pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei pe lună nu plătesc coplată.

Mai multe detalii pe Economica.net