Pensionarii din România care ar putea primi mai puțini bani începând cu anul viitor

Veștile nu sunt deloc bune pentru pensionarii din România! Un nou proiect de lege vizează chiar și pensiile aflate în plată, care vor fi recalculate, astfel încât cuantumul să nu mai poată depăși salariul pe care pensionarul l-a avut cât timp era în activitate.

27 dec. 2022, 10:24
Pensionarii din România care ar putea primi mai puțini bani începând cu anul viitor

Anul viitor vine cu schimbări pentru pensionarii din România! Pensiile aflate în plată vor fi recalculate, astfel încât cuantumul să nu mai poată depăși salariul pe care l-a avut unei legi pusă în dezbatere publică.

Practic, nicio pensie specială, nicio pensie de serviciu, nu poate să fie mai mare decât media veniturilor încasate în ultimele 12 luni consecutive, potrivit antena3.ro

Reprezentanții Ministerului Muncii susțin că pensiile speciale vor fi modificate și nu vor fi mai mari decât salariile în plată.

Citiți și: Care sunt românii care vor ieşi mai repede la pensie. Legea pensiilor a fost modificată

Proiectul de act normativ stabilește că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, dar și faptul că pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina discriminările între cei care sunt deja în plată și viitorii pensionari.

Un alt element de noutate constă în creșterea vechimii în specialitate la minim 15 ani, iar pentru justiție aceasta va fi de minim 25 de ani, fără perioade asimilate, iar baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR, conform unui comunicat de presă transmis de mmmuncii.ro

Astfel, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au cel puţin 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

Proiectul prevede modificări pentru următoarele mari categorii de pensionari speciali:

 • magistrați,
 • diplomați
 • funcționarii parlamentari,
 • personal aeronautic civil,
 • personalul auxiliar din instanțe
 • angajații Curții de Conturi
 • militari și polițiști

Principalele prevederi ale proiectului sunt:

 • Nicio pensie nu va mai putea depăși media veniturilor din 12 luni consecutive de activitate
 • Pensiile în plată ale magistraților se vor recalcula după principiul enunțat mai sus
 •  Baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor nete din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR
 • Crește vechimea în specialitate la minimum 15 ani, iar pentru justiția la minimum 25 de ani, fără perioade asimilate
 • Crește vârsta de pensionare la 65 de ani
 • Se reduc cheltuielile totale cu pensile și indemnizațiile de serviciu, potrivit prevederilor PNRR.

În ceea ce privește pensiile militare de stat, la stabilirea acestora, baza de calcul folosită este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.

Citiți și: Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, susține că pensiile speciale NU vor fi eliminate: „E inadmisibil așa ceva!”