Pentagon: Oraşul sirian Raqqa este încercuit. Bastionul jihadiştilor, ţinta coaliţiei internaţionale

Înfrângerile suferite de gruparea Statul Islamic (SI) în nord-estul Siriei prevestesc apropiata încercuire a orașului Raqqa, bastionul jihadiștilor care se află în vizorul coaliției internaționale, a afirmat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului.

25 feb. 2016, 06:37
Pentagon: Oraşul sirian Raqqa este încercuit. Bastionul jihadiştilor, ţinta coaliţiei internaţionale

Forțele kurde și aliații lor vor cuceri „foarte curând” din mâinile jihadiștilor localitatea Shaddadeh, situată în provincia Hasakah, a explicat căpitanul de vas Jeff Davis. „Aceste forțe, cu sprijinul nostru, vor fi capabile să izoleze Raqqa la scurt timp după aceea”, a continuat el.

Forțele democratice siriene (FDS), o alianță de grupări locale dominate de milițiile kurde, au lansat ofensiva asupra orașului Shaddadeh cu sprijinul bombardamentelor aeriene ale coaliției conduse de Statele Unite.

Raqqa se află în mâinile grupării Statul Islamic de la începutul lui 2014 și este capitala califatului autoproclamat al jihadiștilor. Împreună cu orașul irakian Mosul, reprezintă marile obiective afișate de coaliția condusă de Statele Unite.

FDS au lansat la sfârșitul lunii octombrie o primă ofensivă contra SI în provincia Hasakah. Cu sprijinul loviturilor coaliției, ei au reușit să cucerească de la jihadiști 1.400 de kilometri pătrați, informează Agerpres.

Rusia și Statele Unite măresc presiunea asupra aliaților lor din Siria pentru ca în această țară să fie respectat un armistițiu cu începere de sâmbătă.

Acordul de încetare a focului nu include luptele împotriva grupării Statul Islamic și Frontului Al Nosra (ramura siriană a organizației Al Qaida), care țin sub control vaste regiuni din teritoriul Siriei.

Căderea orașului Shaddadeh a fost anunțată vineri de Observatorul sirian pentru drepturile omului. „Orașul este pe cale să cadă” și „mulți jihadiști fug”, însă „mai este puțin de lucru”, a menționat căpitanul de vas Jeff Davis, citat de AFP.