Pentagonul a testat o rachetă intercontinentală

Minuteman III, singura rachetă sol-aer din arsenalul nuclear al SUA începând din 2005, a fost instalată în silozuri de lansare repartizate la trei baze militare americane, în Wyoming, Dakota de Nord şi Montana.

05 feb. 2020, 20:09
Pentagonul a testat o rachetă intercontinentală

SUA au anunţat miercuri că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, echipată cu un nou dispozitiv, în scopul modernizării acestor rachete sol-aer învechite, potrivit AFP.

Racheta a fost lansată la ora locală 00:33 (08:33GMT) de la baza aeriană Vandenberg, în California, şi a parcurs circa 6.760 km deasupra Pacificului înainte de a cădea în mare în apropiere de atolul Kwajalein, în Insulele Marshall, au anunţat forţele aeriene americane într-un comunicat.

Acesta a fost un test de dezvoltare şi nu un test de rutină precum cel efectuat la 2 octombrie, a precizat US Air Force.

Racheta, neînarmată, a fost echipată cu un nou de tip de ‘vehicul de reintrare’, componentă a focosului unei ICBM. 

Rachetele Trident, cu lansare din mare, sunt desfăşurate la bordul unor submarine americane, iar bombele nucleare sunt transportate de bombardiere strategice.

US Air Force a precizat că acest test fusese planificat de luni de zile şi ‘nu a reprezentat un răspuns sau o reacţie la evenimente din lume sau la tensiunile din regiune’, dar, potrivit AFP, intervine la o zi după ce Washingtonul a anunţat prima desfăşurare la bordul unui submarin a unei arme nucleare cu putere redusă, tot ca factor de descurajare.