Pentagonul afirmă că nu a folosit drone ale coaliţiei internaţionale deasupra convoiului umanitar bombardat în Siria

Nu a existat niciun aparat al coaliției internaționale conduse de SUA în apropierea convoiului umanitar bombardat luni în Siria, contrar a ceea ce afirmă armata rusă, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului.

22 sept. 2016, 08:15
Pentagonul afirmă că nu a folosit drone ale coaliţiei internaţionale deasupra convoiului umanitar bombardat în Siria

Douăzeci de civili au fost uciși luni în raidul împotriva unui convoi umanitar în apropiere de Alep (nordul Siriei), potrivit Federației internaționale a Crucii Roșii, un incident pentru care Moscova și Washington se acuză reciproc.

„Putem confirma faptul că niciunul din aparatele noastre — cu pilot sau fără, american sau aparținând coaliției — nu se afla în vecinătatea Alepului în momentul în care a avut loc bombardarea convoiului umanitar”, a declarat căpitanul Jeff Davis.

Armata rusă afirmase miercuri că o dronă Predator, aparținând coaliției conduse de SUA, survola în momentul bombardamentului zona în care se afla convoiul umanitar.

De asemenea, armata rusă a dezmințit acuzațiile responsabililor americani, potrivit cărora două bombardiere SU-24 rusești se aflau în zona bombardamentului atunci când acesta a avut loc și că, probabil, cele două avioane sunt responsabile de atac.

Un oficial american a reiterat miercuri, sub rezerva anonimatului, că un SU-24 se afla „chiar deasupra” convoiului în momentul bombardamentului, notează AFP.

Citeşte şi Avioane ruse au bombardat convoiul umanitar în Siria, susţin americanii

Problema responsabilității pentru acest atac, care a suscitat indignarea comunității internaționale, a determinat convocarea Consiliului de Securitate al ONU miercuri într-o reuniune de urgență ce s-a desfășurat într-o atmosferă extrem de tensionată.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a cerut o anchetă „transparentă și riguroasă” cu privire la acest atac, acuzând în același timp opoziția siriană de a fi responsabilă pentru reluarea confruntărilor pe teren.

Secretarul de stat american, John Kerry, a replicat că a avut sentimentul de a fi într-un „univers paralel” ascultându-l pe Lavrov și a adăugat că „martori, rapoarte ale organizațiilor internaționale” arată responsabilitatea Moscovei în acest bombardament.