Pentagonul are fonduri pentru construcţii militare din care ar putea să finanţeze construirea zidului împotriva imigranţilor

Pentagonul a transmis luni Congresului SUA, cu o întârziere de câteva săptămâni, o listă cu peste 400 de proiecte de construcţii militare din întreaga lume, inclusiv câteva zeci din California, de la care ar putea redirecţiona fonduri pentru construirea zidului promis de multă vreme de preşedintele Donald Trump la graniţa cu Mexicul, relatează marţi dpa şi Los Angeles Times.

19 mart. 2019, 10:52
Pentagonul are fonduri pentru construcţii militare din care ar putea să finanţeze construirea zidului împotriva imigranţilor

Documentul cuprinde proiecte în valoare de peste 12,8 miliarde de dolari privind construirea de locuinţe pentru militari, facilităţi pentru stocarea materialelor periculoase, debarcadere şi aeroporturi sau renovarea de instituţii de învăţământ.

Suma totală alocată acestor proiecte este de aproape patru ori mai mare decât cei 3,7 miliarde de dolari de care preşedintele Trump a afirmat că ar putea fi realocaţi de la proiecte de construcţii militare pentru a-şi îndeplini promisiunea din campania electorală de a ridica un zid la graniţa de sud a SUA. Circa 1100 de kilometri de bariere au fost deja instalate în timpul predecesorilor săi George W. Bush şi Barack Obama, potrivit Agerpres.

Documentul difuzat luni nu precizează care anume dintre proiecte ar urma să fie folosite pentru construirea zidului. Evan Hollander, din Comisia pentru Buget a Camerei Reprezentanţilor, a denunţat „încă o tactică menită să amâne consecinţele politice ale declarării stării de urgenţă de către preşedintele Trump”.

Citeşte şi Trump şi-a folosit dreptul de veto pentru a anula o măsură a Congresului care respinge starea de urgenţă de la graniţa cu Mexicul

Pentagonul i-a asigurat pe legislatori că nu vor fi folosite proiecte de construcţii militare deja contractate sau care urmează să fie contractate în anul fiscal 2019.În acelaşi timp, Casa Albă a explicat că banii destinaţi construirii de facilităţi pentru armată vor fi utilizaţi la finanţarea zidului doar după epuizarea altor resurse.

Preşedintele Trump a recurs la dreptul său de veto pentru a bloca o rezoluţie adoptată de Congres, care se opune eliberării de fonduri în regim de urgenţă pentru ridicarea unui zid la frontiera cu Mexic. A fost pentru prima oară de la preluarea mandatului de preşedinte, cu mai bine de doi în ani în urmă, când liderul de la Casa Albă şi-a exercitat acest drept.


loading...