Pentagonul: Moscova şi Beijingul doresc să remodeleze ordinea mondială

Rusia şi China intenţionează să remodeleze ordinea mondială stabilită după cel de-Al Doilea Război Mondial, a declarat marţi seara subsecretarul de stat american al apărării, Robert Work, citat de mass-media occidentale, potrivit Ria Novosti.

01 oct. 2014, 10:04
Pentagonul: Moscova şi Beijingul doresc să remodeleze ordinea mondială

„Este absolut clar că Rusia şi China îşi întăresc poziţiile de-a lungul graniţelor lor. Nu este nicio îndoială că aceste două ţări vor să modifice unele aspecte ale ordinii mondiale stabilite de 70 de ani”, a declarat Work, în cadrul Comisiei pentru relaţii externe a Senatului SUA.

Potrivit acestuia, SUA trebuie să îi acorde o atenţie specială acestui fapt şi să vegheze ca planurile Chinei şi Rusiei să nu necesite o recurgere la forţa militară.

Ca urmare a alipirii peninsulei ucrainene Crimeea la Federaţia Rusă, puterile occidentale au început să-şi întărească prezenţa militară în apropierea frontierelor ruse. Argumentând prin necesitatea de a garanta securitatea aliaţilor săi, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi-a intensificat deja patrulările aeriene pe deasupra ţărilor baltice şi a trimis întăriri în Marea Baltică şi în Mediterană.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat între altele o creştere a efectivelor, o extindere a programului de exerciţii militare şi o întărire a sistemului său de alertă preventivă şi a forţelor sale de reacţie rapidă.