Pentagonul se aprovizionează cu petrol rusesc interzis. Cum se pierde urma produselor petroliere. Implicațiile internaționale sunt mari

Milioane de barili de petrol, care ar putea avea origini rusești, trec prin două țări importante pentru a ajunge în America, la Departamentul Apărării, în ciuda sancţiunilor occidentale, după cum relevă o investigaţie a cotidianului The Washington Post.
Filip Stan
15 nov. 2023, 14:15
Pentagonul se aprovizionează cu petrol rusesc interzis. Cum se pierde urma produselor petroliere. Implicațiile internaționale sunt mari
Pentagonul se aprovizionează cu petrol rusesc interzis. Cum se pierde urma produselor petroliere. Implicațiile internaționale sunt mari

Petrol rusesc, interzis în urma sacțiunilor impuse de Occident, urmează un traseu ocolitor de sute de kilometri către un furnizor militar american. Este nevoie de o trecere prin Grecia și Turcia până să ajungă pe teritoriul american, între timp petreolul rusesc pierzându-și proprietatea.

Citește și: VIDEO Greta Thunberg, arestată la Londra în timpul unui protest împotriva industriei petroliere

Petrol rusesc cumpărat de american prin interpuși internaționali

După ce Occidentul a anunţat interdicţii asupra petrolului rusesc, ca răspuns la invazia din Ucraina, o rafinărie grecească care deserveşte armata americană a acţionat rapid pentru a se adapta la noile condiții de lucru. Compania le-a spus investitorilor că a încetat să mai accepte petrolul interzis şi că a găsit în schimb alte surse, însă nu a specificat și care sutn acestea.

Motivul pentru care petrolul rusesc a putut fi eliminat atât de uşor din lanţul de aprovizionare a constat în transformarea lui și „plimbarea” pe un traseu atât de lung încât proprietatea rusească a dispărut. Astfel, produsele petroliere care proveneau din Rusia au continuat să ajungă la rafinăria Motor Oil Hellas din Marea Egee, Grecia, potrivit The Washington Post, care a analizat datele privind transportul maritim şi tranzacţiile comerciale.

Combustibilul rusesc este transportat din porturile ruseşti de la Marea Neagră către Turcia prin strâmtoarea Bosfor. Combustibilul nu mai este marcat ca fiind rusesc atunci când ajunge în Grecia, pentru că este rafinat și amestecat într-o rezervă cumpărată în parte de armata americană. Astfel, petrolul rusesc urmează o rută nouă, de sute de kilometri, prin intermediul unei instalaţii de depozitare a petrolului din Turcia, traseu ce a permis să fie ascunsă amprenta Rusiei, deoarece proprietatea produselor a trecut de mai multe ori de la un proprietar la altul înainte de a ajunge în Grecia.

Potrivit estimărilor publicației americane, depozitul de la Dortyol, Turcia, a primit pe mare 3,5 milioane de barili de păcură proveniți din Rusia în ultimii doi ani. De la intrarea în vigoare a sancţiunilor Uniunii Europene, în februarie, au fost livrate 2,7 milioane de barili de petrol rusesc către Dörtyol. În aceeaşi perioadă, 4,2 milioane de barili de păcură au fost transportate de la terminal către Motor Oil Hellas. Aceste transporturi reprezintă cel puţin 56% din toată păcura pe care rafinăria grecească a primit-o pe mare.

Se ştie însă că, din martie 2022, când Statele Unite au impus sancţiuni privind interzicerea petrolului rusesc, Pentagonul a încheiat noi contracte cu Motor Oil Hellas în valoare de aproape un miliard de dolari. Între timp, aproximativ 69% din transporturile trimise către Dortoyl au fost de origine rusă, a raportat Post, citând datele Project on Government Oversight.

„În timp ce unele transporturi către Motor Oil Hellas ar putea respecta peisajul în evoluţie al sancţiunilor şi embargourilor, dinamica pune Pentagonul într-o poziţie incomodă: Pe de o parte, guvernul american trimite miliarde de dolari în armament în Ucraina pentru a se apăra împotriva invaziei preşedintelui rus Vladimir Putin, iar pe de altă parte, este posibil să cumpere produse care conţin combustibili fosili ruşi, principalul motor economic al maşinăriei de război ruseşti”, a declarat grupul de monitorizare.

Pentagonul a declarat pentru Yhe Washinghton Post că nu ştia despre originea rusă a produselor petroliere, deoarece responsabilitatea pentru respectarea sancţiunilor revine contractorilor, adică grecilor de la Motor Oil Hellas. Agenţia însăşi nu dispune de instrumente pentru a controla furnizorii, a arătat Pentagonul. În ceea ce o priveşte, rafinăria Motor Oil Hellas a declarat că societatea „nu cumpără, procesează sau comercializează petrol sau produse ruseşti” şi că „toate importurile sale sunt certificate ca fiind de origine nesancţionată”.

Departamentul Trezoreriei SUA a trimis, însă, solicitări către 30 de proprietari a aproximativ o sută de nave suspectate că transportă petrol rusesc contrar plafonului de preţ convenit de statele occidentale.

Citește și: Efectele războiului dintre Israel şi gruparea teroristă Hamas: preţul petrolului a crescut luni pe pieţele internaţionale

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 13.00 au votat peste 4,5 milioane de români. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan