Pentru ce fel de mâncare se folosește fiecare condiment în parte

Sarea și piperul sunt condimentele pe care le folosim, de regulă, la aproape orice fel de mâncare gătim. Și alături de încă câteva condimente, sunt nelipsite din bucătăria oricui.

17 feb. 2022, 20:08
Pentru ce fel de mâncare se folosește fiecare condiment în parte

De câte ori nu v-ați aflat în situația de a vrea să folosiți un condiment și să nu știți exact la ce fel de mâncare se potrivește. Cu siguranță de multe ori. Vă vom spune în rândurile următoare exact care sunt cel mai des folosite condimente pe care ar trebui să le aveți mereu în bucătărie și la ce să le folosiți.

Așadar, nu ar trebui să vă lipsească niciodată din bucătărie, în afară de sare și piper: turmericul, oregano, busuioc, cimbru, rozmarin,

Turmericul

Turmericul (sau „sofranul indian”, așa i se mai spune) este un condiment popular care a ajuns la fie la modă, în ultima vreme, gratie proprietăților sale antiinflamatorii. Acest condiment portocaliu intens dă culoare rețetelor în care este utilizat. Îl puteți folosi în produsele de panificație – pâine, cozonac, în garniturile de legume – conopidă, broccoli, morcovi, cartofi (aveți nevoie de două lingurițe rase la un kilogram de legume). Puteți, de asemenea, să-l adăugați în tocăniță sau în tot felul de sosuri și în supe creme. Chiar și în salate puteți adăuga turmeric, eventual în loc de mărar. Mulți pun și în smoothie pentru a-i da o armă deosebită.

Oregano

Din fericire, acest condiment este versatil, ușor de asezonat și poate fi încorporat într-o mare varietate de rețete, fie în formă proaspătă sau uscată. Este un condiment care merge de minune în orice rețetă ce conține roșii. Se potrivește bine și lângă carne și legume, în pizza, peste broccoli și conopida sau în omlete. De asemenea, dacă vrei să faci pâine prăjită cu aromă de usturoi, merge de minune și un vârf de oregano adăugat deasupra pâinii. Ca orice condiment însă, este bine să fie adăugat la final, ca să-și păstreze aroma.

Busuioc

Poate fi folosit în combinaţie cu fructe proaspete în salate, în sosuri sau gemuri de fructe, precum căpşuni, afine sau prune. Se poate combina busuioc proaspăt cu usturoi şi ulei de măsline pentru a face diverse tipuri de sosuri şi paste care pot însoţi mâncăruri pe baza de peşte, somon sau paste. Se pot pune frunze de busuioc sau busuioc uscat peste feliile de roşii, brânză, într-o salată delicioasă. Este ingredientul de bază în sosul pesto şi se mai foloseşte în sosurile pentru salate, pizza, ouă, brânzeturi (în special cu mozzarella), fructe de mare, orez şi preparatele din carne. Frunzele verzi pot decora prăjituri, îngheţate sau pot fi folosite în prepararea băuturilor.

Cimbru

Frunzele proaspete sau crengile întregi pot fi folosite la prepararea cărnii. Cimbrul este, de asemenea, un ingredient excelent de utilizat cu pește. Cimbrul merge bine cu carne, roșii și fasole. În bucătăria mediteraneană, este un condiment popular pentru preparatele din miel, deoarece aroma ușor florală a cimbrișorului ușurează gustul mielului. În România, cimbrul este folosit pentru mâncăruri precum ciorbă de fasole, sarmale, tocane, tocănițe și preparate cu miel sau porc.

Rozmarin

Folosește rozmarinul pentru a da un plus de savoare cărnii. Rozmarinul se combina foarte bine cu carnea de miel. Il poți adăuga și peste carnea de porc, pasăre sau vită. Puteți pune rozmarin uscat sau proaspăt și în mâncăruri de legume sau pentru a obține un ceai cu gust ușor mentolat. Atunci când faci un sote de legume, nu ezita să adaugi rozmarin. El se va combina bine cu gustul de roșii, vinete, morcov, fasole verde sau dovlecei, dându-le un plus de aromă. Poate însoți și cârnați, roșii, bostănei, păstârnac etc. Rozmarinul dă un gust deosebit și cartofilor, omletei de dimineață sau chiar deserturilor, cum ar fi înghețata, mousse-ul, bunicile sau chiar limonadă.

Curry

Curry e un amestec de mai multe condimente și are un gust inconfundabil. Se poate folosi la aproape orice mâncare, mai ales dacă vă plac aromele picante. Puteți pune în orez, în creveți, în legume simple, peste pui sau orice mâncare pe care o vreți mai picantă.

Boia

Boia se foloseşte în bucătăria românească la diferite preparate: tocăniţe, ciorbe, fripturi sau diferite sosuri. Aceasta ar trebui adăugată într-un anumit moment al preparării termice. Se găseşte, de obicei în varianta dulce sau iute şi mai rar în varianta afumată.

Ghimbir

Ghimbirul este, poate, cel mai versatil condiment. Acesta este folosit în absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe și feluri principale, până la deserturi și băuturi. Se foloseşte pe scară largă în bucătăria tradiţională indiană. De la condimentarea mâncărurilor din carne și a preparatelor de panificaţie pânlă la deserturi şi chiar îngheţată, ghimbirul este aproape nelipsit în felurile indiene.

Tarhon

Tarhonul este un condiment folosit pentru a aroma mâncărurile pe bază de pui, pește, fructe de mare, legume (ciuperci, ceapă, cartofi, praz, conopidă, rosii, morcovi, sparanghel , broccoli, fasole), brânza, orez și în diverse sosuri.