Pentru prima dată în istorie, o regiune nu mai trece la ora de iarnă

Groenlanda, o regiune autonomă a Danemarcei, a luat o decizie istorică de a rămâne la ora de vară, eliminând trecerea la ora de iarnă. Această schimbare aduce regiunea cu o oră mai aproape de Danemarca și de restul Europe.

28 oct. 2023, 20:37
Pentru prima dată în istorie, o regiune nu mai trece la ora de iarnă

Scopul e acela de a reduce diferența de timp dintre Groenlanda și Europa, această decizie aducând insula cu o oră mai aproape de Danemarca, reducând astfel diferența de timp de la patru ore la trei. Guvernul groenlandez a fost de acord cu această schimbare semnificativă în noiembrie 2022. Aceasta înseamnă că întregul an va fi acum în fusul orar UTC-2, cu excepția micului oraș din Estul Groenlandei Ittoqqortoormiit, unde ora se va da în acest weekend.

Pe lângă schimbarea fusului orar s-a vorbit și despre conceptul de puncte de vârf ale climatului. Acestea sunt praguri dincolo de care clima poate suferi schimbări rapide și ireversibile, potrivit Bloomberg. Un astfel de punct de răsturnare este adesea asociat cu topirea calotei de gheață a Groenlandei.

Citește și: Preot căzut în păcatul lăcomiei, arestat pentru că a cerut 100 de euro pentru o înmormântare. Cazul este anchetat şi de Biserică

Existența unor astfel de puncte critice a fost un subiect de dezbatere în rândul oamenilor de știință, unii argumentând semnificația lor, în timp ce alții au pus la îndoială validitatea și dovezile care le susțin. Interpretarea studiilor științifice și incertitudinile legate de viitoarele proiecții climatice formează miezul acestei dezbateri.

Institutul de la Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK) a cercetat punctele de răsturnare a climei și sugerează că există dovezi că un punct de vârf care duce la o pierdere aproape completă de gheață în Groenlanda ar putea fi atins cu o încălzire globală de 1,5°C. Cu toate acestea, un studiu recent publicat în Nature contracarează această noțiune, sugerând că configurațiile intermediare stabile ale calotei de gheață pot exista chiar și după depășirea unui prag critic de încălzire.

Citește și: Apare vinieta de o zi. Cum arată, cât costă şi de unde poate fi cumpărată