Percheziţii de amploare la suspecţi de cămătărie şi şantaj. 15 persoane au fost duse la audieri

Percheziţii de amploare au fost făcute, marţi, în judeţul Neamţ. Vizate au fost mai multe persoane bănuite de şantaj şi cămătărie. În urma acţiunii de marţi, 15 persoane au fost conduse la sediul DIICOT.

19 mai 2020, 15:34
Percheziţii de amploare la suspecţi de cămătărie şi şantaj. 15 persoane au fost duse la audieri

Liderul grupării, un bărbat de 38 de ani din Piatra Neamţ, ar fi dat mai multor persoane, începând cu anul 2017, bani cu titlu de împrumut pentru care ar fi perceput dobânzi lunare de 100% din suma acordată, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Neamţ.

„Pentru a garanta returnarea banilor sau a dobânzilor percepute, bărbatul i-ar fi obligat pe debitori să îi predea cărţile de identitate, în baza cărora ar fi încasat lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau cei în cauză. În vederea recuperării banilor, membrii grupului ar fi exercitat acte de constrângere fizică şi psihică împotriva persoanelor care nu reuşeau să restituie la termen sumele datorate”, se arată în comunicatul IPJ Neamţ.

Totodată, membrii grupării ar fi constrâns mai multe persoane să întocmească contracte de închiriere a unor locuinţe sociale, cu scopul de a le determina să le dea, lunar, sume cuprinse între 500 şi 1.000 de euro.

În situaţia în care aceştia nu ar mai fi achitat banii, erau forţaţi să părăsească imobilele.

„În cursul lunii mai 2019, în scopul recuperării unor sume de bani sustrase, membrii grupului infracţional ar fi exercitat acte de violenţă asupra unui bărbat din localitatea Bârgăoani. Pe fondul acestor constrângeri, bărbatul le-ar fi remis 1.300 de euro, 700 de lei şi un telefon mobil. Totodată, liderul grupării, aflat în prezent în stare de deţinere, fiind cercetat într-o cauză penală privind infracţiunea de şantaj, ar fi constrâns persoana vătămată în vederea retragerii plângerii penale formulate împotriva sa”, precizează anchetatorii.

De asemenea, în perioada 5 – 10 mai 2020, liderul grupării ar fi exercitat presiuni asupra unei persoane încarcerate pentru a-i remite 400 de euro, cu titlu de taxă de protecţie.

„Astăzi, poliţiştii au depistat, în flagrant delict, pe raza oraşului Roznov, un bărbat în timp ce ridica suma de bani stabilită conform convenţiei de la un membru de familie al persoanei încarcerate”, mai menţionează comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

În urma acţiunii de marţi, 15 persoane au fost conduse la sediul DIICOT Neamţ, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, camătă, tâlhărie calificată, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, fiind angrenaţi poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Neamţ şi jandarmi.

Citeşte şi Instituţii publice din România, ţinte ale unor atacuri cibernetice din Republica Moldova. Anunţ de ultima oră de la DIICOT