Percheziţii DIICOT în patru judeţe şi în Capitală în cadrul operaţiunii "Action Day" susţinută de Europol

Publicat: Miercuri, 01 Februarie 2017 13:40 // Actualizat: Miercuri, 01 Februarie 2017 13:44 // Sursa: romaniatv.net

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară și de frontieră au efectuat, miercuri, 11 percheziții pe raza județelor Sălaj, Cluj, Maramureș, Ilfov și în Capitală, în cadrul unei acțiuni de destructurare a unei grupări formate din cetățeni turci, afgani, bulgari, moldoveni și români, care se ocupă cu traficul de migranți și trecerea ilegală a frontierei, pe relația Irak/Siria - Bulgaria - România - Europa de Vest.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, perchezițiile au loc în cadrul operațiunii "Action Day", inițiată și susținută de EUROPOL, la care România participă alături de Germania, Austria, Ungaria și Slovenia.

DIICOT susține că, pe parcursul anului 2016, pe teritoriul României și a altor state, precum Turcia și Bulgaria, s-a constituit un grup infracțional organizat cu preocupări pe linia traficului de migranți.

Grupul a desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, adăpostire a mai multor migranți de diferite naționalități aflați temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei și României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno — ungare, având ca destinație țări ale Uniunii Europene, precum Franța, Germania și Belgia.

Introducerea grupurilor de migranți de pe teritoriul Bulgariei pe cel al României avea loc, în principal, prin zona de frontieră aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța.

Grupurile de migranți erau direcționate pe un traseu prestabilit de rețeaua de traficanți, după care erau transportate, adăpostite și călăuzite în vederea trecerii în mod fraudulos în Ungaria, prin zonele ITPF Arad și Timiș.

Procurorii arată că traficanții se foloseau de metode care periclitau viața și integritatea corporală a migranților, aceștia fiind transportați în număr mare în mijloace de transport fără spațiu necesar și neaerisite, în cisterne, ascunși sub autotrenuri, în condiții de temperaturi joase, cu risc de accidentare, iar copiilor li se administrau somnifere, pentru a nu atrage atenția la momentul trecerii frontierei.

Astfel, în perioada octombrie 2016 — ianuarie 2017, au fost traficate peste 120 de persoane, depistate în tentativa de trecere frauduloasă a frontierei.

Inițial, gruparea de traficanți care a activat pe teritoriul României a fost condusă de un afgan, iar după ce acesta a fost arestat în Ungaria, conducerea a fost preluată de mai mulți cetățeni turci.

Sumele plătite de către migranți pentru tranzitarea frontierelor erau cuprinse între 5.000 și 10.000 euro, în funcție de destinație. Jumătate din sumă se plătea la plecarea din Turcia, iar restul de către familia migrantului, la momentul ajungerii la destinație.

În cauză a fost începută urmărirea penală față de 25 de suspecți. Patru cetățeni turci au fost deja arestați preventiv pe 24 și 29 ianuarie, în urma intervenției anchetatorilor, dată fiind necesitatea înlăturării pericolului la care ar fi fost expus unul dintre migranți, în vârstă de numai doi ani.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Action Day DIICOT Europol percheziţii perchezitii DIICOT
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7287
RON
21 Jun
noapte 19 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H