Percheziţii DNA la foştii primari Daniel Tudorache şi Marian Vanghelie. Daniel Florea, audiat ca martor la DNA

Procurorii DNA au anunţat joi că efectuează cercetări în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției, presupus săvârșite în 2019 şi 2020. Vizaţi de anchetă sunt fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache, dar şi fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie. Ambii edili au fost "vizitaţi" dimineaţă de procurori. Şi social-democratul Daniel Florea a fost citat în calitate de martor la DNA.

19 nov. 2020, 15:15
Percheziţii DNA la foştii primari Daniel Tudorache şi Marian Vanghelie. Daniel Florea, audiat ca martor la DNA

Percheziţii DNA au avut loc joi dimineaţă în 38 de locații situate pe raza municipiului București și județul Ilfov, din care două sunt entități aflate în subordinea unor primării de sector, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice, a anunţat DNA într-un comunicat de presă. Între locaţiile percheziţionate sunt locuinţa fostului primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, şi cea a fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie.

La sediul DNA a ajuns joi după-amiază şi fostul primar al Sectorului 5, social-democratul Daniel Florea. El a declarat că a fost citat în calitate de martor, dar că nu are mai multe detalii.

„Am fost sunat, rugat să vin în calitate de martor, asta am făcut. Deocamdată nici eu nu ştiu absolut nimic. (…) Decât în calitate de martor, dar nu ştiu în ce dosar”, a declarat Daniel Florea.

 

Percheziţii DNA. Tudorache: Percheziţia a fost efectuată în urma sesizării lui Clotilde Armand privind achiziţia de tablete

Fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache a afirmat că percheziţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie de joi au fost efectuate în urma unei sesizări a actualului edil, Clotilde Armand, privind achiziţia de tablete pentru elevi.

„Percheziția a fost efectuată în urma uneia dintre multele sesizări formulate de Clotilde Armand împotriva mea și anume ACHIZIȚIA DE TABLETE pentru elevii din Sectorul 1. Din punctul de vedere al actualului primar al Sectorului 1, achiziția de tablete pentru copii în contextul pandemiei nu era necesară.  (…) am pus la dispoziția organelor de anchetă tot ce mi s-a solicitat, însă nu s-a identificat nimic suspect”, a scris Daniel Tudorache pe Facebook.

„Nu am fost “ridicat”, “dus la audieri”, “reținut” sau subiect al vreunei alte acțiuni spectaculoase și nici nu mi s-a adus la cunoștință ca aș avea calitatea de “suspect” sau “inculpat” în vreun dosar.
Mai multe detalii nu știu în acest moment, însă vă voi ține la curent cu orice noutate.
Mă voi prezenta la orice solicitare a autorităților, pentru că, așa cum am mai spus, nu am nimic de ascuns.
Și, cel mai important, sunt liniștit și mândru în legătură cu activitatea desfășurată în mandatul meu de primar al Sectorului 1”, a completat fostul edil de la Sectorul 1.

Ulterior, într-o intervenţie la Digi 24, fostul primar Daniel Tudorache a declarat că anchetatorii au ridicat din casa lui mai multe documente, dar şi bani.

„Ştiam că sunt făcute mai multe plângeri în acest an, am înţeles cu calculatoarele, cu scannerele. Au venit, au făcut percheziţie, au luat ce au găsit, conform procedurilor, au stat cam 4 ore. Am întrebat ce calitate am, nu mi-au răspuns absolut nimic, au zis că au venit să-mi facă percheziţie”, a afirmat Tudorache, la Digi 24.

Întrebat ce documente şi bani au ridicat procurorii, fostul edil a spus: „Erau nişte facturi cu deplasări în concediu. (…)Şi undeva la parcă 6.000 euro şi vreo 200 milioane, 200 şi ceva, de genul ăsta”.

„Au fost depuse mai multe plângeri anul acesta. DNA să-şi facă treaba, să caute, să vadă dacă sunt vinovaţi, să-i descopere. Nu mai altceva de declarat. (…)Sunt foarte liniştit vizavi de tablete, scannere, şi alte lucruri pe care primăria le-a achiziţionat. Nu am nicio problemă”, a adăugat Tudorache.

 

Percheziţii DNA. Marian Vanghelie: „Au venit la mine acasă de dimineață, mi-au speriat puțin fetița …”

„Da, au venit la mine acasă de dimineață, mi-au speriat puțin fetița, dar asta este. Oricum, au fost mai civilizați decât data trecută, când au intrat peste mine. Nu știu exact ce caută procurorii,  este un dosar In Rem, am înțeles că este un dosar în care sunt vizate mai multe persoane. Este un dosar în care se cercetează un abuz în funcție și trafic de influență, dar nu știu dacă este vorba de mine. Au ridicat mai mai multe acte vechi (…)  M-au întrebat dacă am droguri în casă și valută. Mie nu îmi este frică decât de Dumnezeu, doar mă știți”, a declarat Marian Vanghelie pentru Gândul.ro.

 

Ce a transmis Primăria Sectorului 5: Achiziţiile de tablete, verificate de DNA

Primăria Sectorului 5 din București a transmis, joi, într-un comunicat de presă, că „ofițeri ai Poliției Judiciare din cadrul Direcția Naționale Anticorupție au ridicat documente financiar-contabile de la societatea Economat SRL, dar și alte documente din cadrul Primăriei Sectorului 5, de la departamentele de specialitate, legate de relația cu această societate comercială”.

Potrivit primăriei, acțiunea ofițerilor Poliției Judiciare din cadrul DNA are legătura cu achiziția de tablete făcută de Economat SRL.

La momentul transmiterii acestui comunicat, acțiunea se află în plină desfășurare.