Managerul Spitalului „Bagdasar Arseni” şi managerul Institutului Oncologic din Bucureşti, reţinuţi de DNA UPDATE

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au efectuat mai multe percheziţii la patru spitale mari din Capitală, informează România TV. Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgență "Bagdasar Arseni", a fost adus, joi, la Direcția Națională Anticorupție, iar în urma audierilor acesta a fost reţinut. Tot joi, Dan Nicolae Straja, managerul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", a fost adus cu mandat la DNA, fiind de asemenea reţinut.

09 iun. 2016, 06:36

UPDATE: Dan Nicolae Straja, managerul Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, a fost reținut joi noaptea de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul în care au fost efectuate percheziții la patru spitale din Capitală privind suspiciuni de corupție în legătură cu achiziții publice.

El a fost scos din sediul DNA după aproximativ șase ore de audieri și dus cu mașina în arestul Poliției Capitalei. Dan Straja a spus, la intrarea în sediul DNA, că nu-i cunoștea pe oamenii de afaceri cu care spitalul a încheiat contracte și că nu știe de ce a fost adus. În plus, el a afirmat că nu a primit niciodată mită. 

UPDATE Bogdan Păltineanu ar fi luat mită între 5 și 10% de la firme care vindeau consumabile medicale la Institutul „Ana Aslan”, au declarat joi surse judiciare citate de Agerpres.

Potrivit acestora, Păltineanu, în prezent manager al Spitalului Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”, ar fi luat mita sub formă de bani cash.

În dosar procurorii verifică mai multe achiziții publice încheiate de către spitale, printre care și Institutul Clinic Fundeni, privind consumabile medicale, care ar fi fost supraevaluate de zeci de ori și care s-ar fi făcut inclusiv de la o firmă a lui Dorin Cocoș, susțin sursele citate.

Societatea omului de afaceri Dorin Cocoș, au precizat sursele, doar ar fi intermediat achiziția de consumabile medicale de către diferite spitale, în loc ca acestea să le ia direct de la producător. De asemenea, la Institutul Clinic Fundeni, conform surselor, caietul de sarcini s-ar fi făcut astfel încât la achiziția de reactivi pentru laboratoare doar firma lui Cocoș îndeplinească condițiile.


UPDATE Dan Nicolae Straja, managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, a fost adus cu mandat, joi, la DNA, în dosarul în care au fost efectuate percheziții la patru spitale din Capitală privind suspiciuni de corupție în legătură cu achiziții publice.

Dan Straja a spus la intrarea în sediul DNA că nu-i cunoștea pe oamenii de afaceri cu care spitalul a încheiat contracte și că nu știe de ce a fost adus, potrivit Agerpres. În plus, el a afirmat că nu a dat niciodată mită.


UPDATE Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Păltineanu Bogdan, la data faptei manager la Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, în prezent manager al Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

În perioada 12 mai -21 august 2015, inculpatul Păltineanu Bogdan, în calitate de manager al Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce îi reveneau în ceea ce privește încheierea contractelor de achiziții, derularea contractelor, angajarea unității în operațiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a două societăți comerciale, în cinci tranșe, sumele de 73.450 euro și 18.600 lei.

Banii, primiți de inculpat atât într-un imobil ce-i aparținea cât și în autoturismul personal, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea în bune condiții a contractelor respective (emitere comenzi, plată facturi)„, se arată în comunicatul DNA.

La data de 10 iunie 2016, inculpatul Păltineanu Bogdan urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


UPDATE Managerul Spitalului „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, Bogdan Păltineanu, a fost reţinut de procurorii DNA, joi, după patru ore de audieri, acesta fiind scos încătuşat, pentru a fi dus în Arestul Poliţiei Capitalei pentru 24 de ore.


UPDATE Institutul Clinic Fundeni informează că au loc percheziții la sediul instituției, precizând că activitatea unității sanitare se desfășoară normal. „Vă informăm că la acest moment se efectuează percheziții la Institutul Clinic Fundeni. Activitatea institutului se desfășoară normal”, precizează unitatea sanitară.


UPDATE Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a declarat joi, pentru AGERPRES, că la unitatea medicală pe care o conduce nu se derulează nicio percheziție a Direcției Naționale Anticorupție.

Nu este vorba de nicio percheziție la Institutul Clinic Fundeni. Nu m-a informat nimeni„, a spus managerul.

Procurorii DNA efectuează joi percheziții la patru spitale din Capitală, într-un dosar în care prejudiciul, până în prezent, este de 2,6 milioane de euro, au declarat surse judiciare.

Sursele citate au afirmat că au loc percheziții la Institutul Clinic Fundeni, în biroul managerului — dr. Carmen Orban și în cel al Emiliei Grigore; la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, în biroul managerului — conf. dr. Dan Nicolae Straja și biroul șefului de Serviciu Anatomie — Patologică — dr. Mădălina Gabriela Radu; la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”, în biroul managerului Bogdan Păltineanu, iar la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, în biroul Elenei Postolache — șef laborator și în birourile utilizate de Serviciul Achiziții.

Percheziţii la patru spitale din Capitală

Mai multe percheziţii DNA au loc, joi dimineaţa, la patru mari spitale din Capitală. Este vorba de Spitalul Clinic Fundeni, Spitalul Oncologic, Spitalul Bagdasar Arseni şi Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia.

Procurorii au informaţii că la aceste spitale au fost date contracte preferenţial şi astfel s-a creat un prejudiciu de peste 2,6 milioane de euro.

Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2008 – 2016. În cursul zilei de 09 iunie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 13 locații situate în municipiul București și județul Ilfov, din care patru reprezintă sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale„, se arată în comunicatul DNA.

În spitale au intrat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, împreună cu poliţiştii. Oamenii legii vor ridica documente.

Citeşte şi Percheziţii în cinci judeţe, la o grupare specializată în furtul şi vânzarea de utilaje agricole