Percheziţii în Bucureşti şi 17 judeţe. Sunt vizate livrări de medicamente, inclusiv pentru cancer şi HIV/SIDA

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București efectuează, marți, 87 de percheziții în București și alte 17 județe într-un dosar privind livrări intracomunitare de produse farmaceutice, preponderent medicamente utilizate în tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/SIDA, a bolilor psihice și hepatitei, în valoare de aproximativ 160 milioane de lei.

16 dec. 2014, 07:24
Percheziţii în Bucureşti şi 17 judeţe. Sunt vizate livrări de medicamente, inclusiv pentru cancer şi HIV/SIDA

Procurorii din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi peste 300 de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti efectuează, luni, 87 de percheziţii în Bucureşti şi alte 17 judeţe la domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice, potrivit unui comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Din datele și probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că, în perioada 2012 — 2014, suspecții au efectuat livrări intracomunitare de bunuri (produse farmaceutice, preponderent medicamente utilizate în tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/SIDA, a bolilor psihice și hepatitei) în valoare totală de aproximativ 160 milioane de lei, bunuri pe care le colectau de pe piața neagră, fără documente justificative. Pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor și pentru a reduce sarcina fiscală aferentă acestor venituri, suspecții au înregistrat achiziții fictive de medicamente de la societăți afiliate sau cu comportament de tip fantomă„, se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, în vederea însușirii sumelor de bani provenite de la partenerii externi, suspecții au creat circuite financiare prin care au transferat sumele de bani în contul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retrași în totalitate în numerar și restituiți beneficiarului real.

Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit, iar suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 65 milioane de lei.

Sesizarea a aparținut ANAF — Direcția Generală Antifraudă Fiscală, iar activitățile au fost desfășurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informații și ANAF — Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

CITEŞTE ŞI: Percheziţii la Ministerul Fondurilor Europene. Mama lui William Brânză, vizată de ancheta DIICOT