Percheziţii în Timişoara la persoane acuzate de cămătărie

Procurori DIICOT şi poliţişti de frontieră au efectuat vineri 12 percheziţii domiciliare în mai multe locaţii de pe raza municipiului Timişoara, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări specializată în cămătărie, înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

14 nov. 2014, 13:46
Percheziţii în Timişoara la persoane acuzate de cămătărie

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2009, mai multe persoane din municipiul Timişoara s-au constituit într-un grup infracţional organizat care, prin utilizarea de documente false şi manopere dolosive, au indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să încheie contracte de împrumut cu garanţii imobiliare.

Totodată, membrii grupării sunt suspectaţi că au obţinut câştiguri de bani prin oferirea de împrumuturi cu dobânzi ridicate.

Veniturile astfel obţinute nu au fost declarate la organele fiscale pentru impunere, iar dobânzile ridicate practicate au fost disimulate în clauzele contractelor.

Pentru a determina persoanele să împrumute sume de bani, acestea au fost ademenite să încheie acte cu clauze contractuale facile, iar pe parcursul derulării convenţiilor au fost schimbaţi şi înăspriţi termenii contractuali prin mărirea dobânzilor, scurtarea termenelor de restituire, solicitarea şi instituirea unor garanţii imobiliare suplimentare, apariţia unor persoane, necunoscute iniţial, ca fiind titularii sumelor de bani, persoane care aveau propriile pretenţii financiare.

Ca urmare a acestor manopere, debitorii nu au mai putut plăti sumele datorate din cauza condiţiilor contractuale dificile, pierzând în final garanţiile imobiliare în cadrul procedurilor de executare silită. Sumele de bani astfel obţinute de către suspecţi au fost utilizate la acordarea altor împrumuturi cu dobânzi ridicate şi la achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile.

Cinci persoane pe numele cărora au fost emise mandate de aducere vor fi audiate la sediul DIICOT Timişoara. Documentarea activităţii infracţionale a suspecţilor a fost realizată cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Citeşte şi Percheziţii în şase judeţe şi în Capitală într-un caz de evaziune fiscală